«Το οφείλουμε στους εαυτούς μας να μπορούμε να ονειρευόμαστε, να κάνουμε αυτό που θέλουμε, και να προσπαθήσουμε να το επιτύχουμε πραγματικά», δήλωσε ο Υφυπουργός Νικόλαος Γιατρομανωλάκης.
«Ο πρώτος γκέι υφυπουργός της Ελλάδας καλεί τα ΛΟΑΤΚ νεαρά άτομα να μη βάλουν τα όνειρά τους σε αναμονή» αναφέρει το σχετικό δημοσίευμα.
[Ο Ιούνιος είναι ο Μήνας Υπερηφάνειας και φέτος το γιορτάζουμε τιμώντας 30 ΛΟΑΤΚ άτομα. Για να δείτε την πλήρη λίστα, επισκεφθείτε τη διεύθυνση nbcnews.com/pride30.]
Ο Νικόλαος Γιατρομανωλάκης έγινε το πρώτο ανοιχτά γκέι άτομο, που υπηρέτησε ως υφυπουργός της ελληνικής κυβέρνησης φέτος. Μέχρι πριν από λίγα χρόνια, ο Γιατρομανωλάκης δε φανταζόταν ποτέ ότι θα μπορούσε μια μέρα να είναι και πολιτικός ως ανοιχτά γκέι άτομο.
«Μακάρι να υπήρχε κάποιος πριν από εμένα», δήλωσε ο Γιατρομανωλάκης, υφυπουργός Πολιτισμού της Ελλάδας, για τα ανοιχτά ΛΟΑΤΚ άτομα στην ελληνική κυβέρνηση. «Νομίζω ότι η ευρύτητα του πνεύματος που υπάρχει ίσως στην ιδιωτική ζωή, αρχίζει επιτέλους να μπαίνει και στη δημόσια σφαίρα.»
Τον Ιανουάριο, η ελληνική κυβέρνηση προήγαγε τον Γιατρομανολάκη, τότε γενικό γραμματέα του Υπουργείου Πολιτισμού, σε υφυπουργό κατά τη διάρκεια του ανασχηματισμού του υπουργικού συμβουλίου. Στον τρέχοντα ρόλο του, σημειώνει το NBC, «εργάζεται για να υποστηρίξει τον ελληνικό δημιουργικό τομέα, δημιουργεί εκπαιδευτικές πρωτοβουλίες για να βοηθήσει τους καλλιτέχνες με τις δεξιότητές τους στην τέχνη και διασφαλίζει την προστασία της πνευματικής ιδιοκτησίας. Το έργο του Γιατρομανωλάκη επικεντρώνεται στο ελληνικό θέατρο, στη λογοτεχνία, στο σινεμά και στον χορό.»
Στη συνέχεια το δημοσίευμα αναφέρει μερικά στοιχεία από το προφίλ του:
Ο 46χρονος Γιατρομανωλάκης, δηλώνει ότι ήθελε πάντα να εργαστεί στην πολιτική, αλλά αφού έλαβε πτυχίο δημόσιας πολιτικής από το Χάρβαρντ, ακολούθησε καριέρα στην επικοινωνία. Είπε ότι αρχικά αποθαρρύνθηκε από το να συνεχίσει το όνειρό του μετά από διαβούλευση με ανθρώπους του χώρου, που τον ενημέρωσαν ότι δε θα μπορούσε να πάει και πολύ μακριά στην πολιτική, ως ένας γκέι άντρας. Έτσι, νομίζοντας ότι έπρεπε να διαλέξει ή το ένα ή το άλλο, επέλεξε να ζήσει ανοιχτά ως γκέι.
«Γιατί να ήθελα να προσποιηθώ ότι είμαι άλλος; Αυτό θα σήμαινε, επίσης, ότι ντρέπομαι για το ποιος είμαι και δεν ισχύει.»
Το 2014, όταν μόλις ξεκίνησε να ασχολείται με την πολιτική ως διευθυντής εκστρατείας, ο Γιατρομανωλάκης προσεγγίστηκε από συμβούλους ενός νεοσύστατου φιλελεύθερου πολιτικού κόμματος στην Ελλάδα [Ποτάμι]. Είπε ότι τον ενθάρρυναν να κάνει coming out και στην επαγγελματική του ζωή. Σε ένα πολιτικό πάνελ για τα δικαιώματα του ΛΟΑΤΚ λίγο αργότερα, ο Γιατρομανωλάκης το έκανε. Τέλος, είπε ότι δε μπορούσε να εκτιμήσει πλήρως τον αντίκτυπο που είχε το coming out του αργότερα.