Το Μουσείο Κόλπου ξανανοίγει με την ιστορία της έμμηνου ρύσης

11/05/2021
από
Μουσείο Κόλπου, έμμηνου ρύσης
Το Μουσείο Κόλπου ξανανοίγει με μια ιστορία της έμμηνου ρύσης

Το Μουσείο Vagina (Κόλπου) του Λονδίνου πρόκειται να ανοίξει ξανά αυτόν το μήνα με μια έκθεση αφιερωμένη στην ιστορία της εμμήνου ρύσης.

Το Μουσείο Vagina, το οποίο ξεκίνησε ως pop-up το 2017, άνοιξε ως το πρώτο μουσείο στον κόσμο αφιερωμένο στους κόλπους, το αιδοίο και τη γυναικολογική ανατομία τον Σεπτέμβριο του 2019. Το μουσείο είχε παραμείνει κλειστό για μεγάλο χρονικό διάστημα το 2020 και το 2021 λόγω της συνεχιζόμενης πανδημίας, αλλά πρόκειται να ανοίξει ξανά τις πόρτες του την Παρασκευή 21 Μαΐου.

Θα γιορτάσει το άνοιγμά του με μια προσωρινή έκθεση με τίτλο «Περίοδοι: Μια σύντομη ιστορία». Η έκθεση θα εξετάσει τις ιστορικές αντιλήψεις και πεποιθήσεις σχετικά με την εμμηνόρροια και τον αντίκτυπο που είχε στην κοινωνία. Θα τονίσει, επίσης, τα τρέχοντα ζητήματα που περιβάλλουν τις περιόδους, πώς γίνεται αντιληπτή η εμμηνόρροια, και πώς η έλλειψη κατανόησης επηρέασε τη ζωή των ανθρώπων στη σύγχρονη εποχή.

Η Sarah Creed, η επιμελήτρια του Μουσείου, δήλωσε ότι «είναι πιο σημαντικό τώρα, περισσότερο από ποτέ» να επικεντρωθούμε στις περιόδους, καθώς ο ακτιβισμός της εμμηνορροϊκής υγείας «αναπτύσσεται σε όλον τον κόσμο» – «και το Ηνωμένο Βασίλειο δεν αποτελεί εξαίρεση.» Τόνισε μόνο μερικές από τις φιλανθρωπικές οργανώσεις, όπως το Bloody Good Period, το Red Box Project, και το Tricky Period, που αυξάνουν την ευαισθητοποίηση σχετικά με τα «θέματα που αφορούν την πρόσβαση σε εμμηνορροϊκά προϊόντα και την εμμηνορροϊκή υγεία.» 

«Αλλά από πού προέρχονται όλα αυτά;» Η Creed αναρωτιέται, «Γιατί υπάρχει ακόμη τόσο μεγάλη έλλειψη κατανόησης στον γενικό πληθυσμό για το τι είναι πραγματικά η περίοδος;»

Συνέχισε: «Ελπίζουμε να διερευνήσουμε περισσότερο το θέμα παρακολουθώντας πώς γίνεται αντιληπτή η εμμηνόρροια και πώς αντιμετωπίστηκε καθ’ όλη τη διάρκεια της ιστορίας, αξιοποιώντας μερικές από τις εκατοντάδες θεωρίες και κοινωνικές πεποιθήσεις που εξακολουθούν να αντηχούν σε συζητήσεις μέχρι σήμερα».

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από @vaginamuseum

Η επερχόμενη έκθεση «Periods: A Brief History» του Μουσείου Vagina χρηματοδοτείται από τη βρετανική εταιρεία καλλυντικών «The Body Shop». Η Linda Campbell, διευθύνουσα σύμβουλος των «The Body Shop UK» και της RoI, δήλωσε ότι η εταιρία της «ήταν πάντα περήφανη που αγωνίστηκε για έναν καλύτερο κόσμο για τις γυναίκες και τα κορίτσια» παγκοσμίως, αλλά υπάρχει «ακόμα πολλή δουλειά να κάνουμε σ’ αυτόν τον χώρο».

Πρόσθεσε ότι τα «The Body Shop» είναι υπερήφανα που συνεργάζονται με το Κόλπου για να βοηθήσουν «να εκπαιδεύσουν πολλές χιλιάδες ανθρώπων σε θέματα γυναικολογικής υγείας, ενώ ταυτόχρονα πολεμά τα καταστροφικά ταμπού που επηρεάζουν τόσο αρνητικά την εμπιστοσύνη και την αυτο-αγάπη των ανθρώπων που έχουν περίοδο.» 

Τα μέλη της ομάδας του Vagina Museum: Florence Schechter, Zoe Williams και Sarah Creed (Photo: Angus Young)

«Ελπίζουμε ότι αυτή η επερχόμενη έκθεση θα προσφέρει έναν διασκεδαστικό, δωρεάν και ενημερωτικό χώρο στον οποίο μπορούμε να βοηθήσουμε στην προώθηση του διαλόγου γύρω από τις περιόδους και τη γυναικεία ενδυνάμωση», δήλωσε η Campbell.

Η έκθεση «Periods: A Brief History» του Μουσείου Vagina είναι δωρεάν και ανοίγει στις 21 Μαΐου 2021. Οι επισκέπτες θα πρέπει να κάνουν κράτηση εκ των προτέρων, καθώς η χωρητικότητα είναι περιορισμένη λόγω των κοινωνικών αποστάσεων.
Δες και αυτό!