Την Τρίτη το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων εξέδωσε απόφαση για την υπόθεση του Μαξίμ Λαπούνοφ, ο οποίος το 2017 υπέστη βασανιστήρια στην Τσετσενία από τι αρχές. Ο Λαπούνοφ αποτελεί το μοναδικό θύμα που τόλμησε να αναζητήσει δικαιοσύνη για την «εκκαθάριση των ΛΟΑΤΚΙ+», που προσπάθησαν να εφαρμόσουν οι τοπικές αρχές.
Το δικαστήριο διαπίστωσε ότι ο Λαπούνοφ «κρατήθηκε και υποβλήθηκε σε κακομεταχείριση από κρατικούς πράκτορες», η οποία «συνιστά βασανιστήριο» και διαπράχθηκε «αποκλειστικά λόγω του σεξουαλικού του προσανατολισμού».
Ο Λαπούνοφ πήγε την υπόθεσή του στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο τον Μάιο του 2019, επειδή οι ρωσικές αρχές απέτυχαν να διερευνήσουν την καταγγελία του. Παρά τον μεγάλο προσωπικό κίνδυνο, ο Λαπούνοφ ήταν πρόθυμος να συνεργαστεί με τις ανακριτικές αρχές της Ρωσίας μέσω της βοήθειας των επίμονων δικηγόρων του από την Επιτροπή Κατά των Βασανιστηρίων, μια κορυφαία ρωσική ομάδα ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Ως ένας Ρώσος από τη Σιβηρία που είχε ταξιδέψει στην Τσετσενία για δουλειά, ο Λαπούνοφ δεν χρειάστηκε να αντιμετωπίσει αυτό που φοβόταν κάθε Τσετσένος που έπεφτε θύμα αυτού του κυνηγιού από τις αρχές: να γίνει στόχος των δικών του συγγενών ή να εκτεθεί ολόκληρη η οικογένειά του σε συντριπτικό στίγμα λόγω της ομοφυλοφιλίας του. Οι απαγωγείς του τον απείλησαν ότι θα τον σκότωναν αν μιλούσε, αλλά εκείνος αρνήθηκε να σιωπήσει. «Όλοι έχουμε δικαιώματα…», είχε πει στη συνέντευξη τύπου που είχε γίνει τον Οκτώβριο του 2017. «Αν το αφήσουμε να συμβαίνει αυτό [στην Τσετσενία], ποτέ δεν θα μάθουμε ποιος έχει σειρά».
Εκείνη την εποχή, οι ρωσικές αρχές ισχυρίστηκαν ότι δεν μπορούσαν να διερευνήσουν τα ρεπορτάζ που μιλούσαν για στρατόπεδα συγκέντρωσης στην Τσετσενία, επειδή δεν υπήρχε κανένα θύμα για να καταθέσει. Όταν ο Λαπούνοφ τελικά κατέθεσε τη συγκλονιστική μαρτυρία του, οι αρχές φάνηκαν απρόθυμες να τη διερευνήσουν.
Στις αρχές του 2019, η αστυνομία της Τσετσενίας συνέλαβε και βασάνισε περισσότερους άνδρες λόγω τους σεξουαλικού τους προσανατολισμού. Συνειδητοποιώντας ότι οι ρωσικές αρχές δε σκοπεύουν να συνεργαστούν, ο Λαπούνοφ και η νομική ομάδα του υπέβαλαν την καταγγελία τους στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων… και κέρδισαν.
Μετά την εισβολή της στην Ουκρανία, η Ρωσία δεν συμμετέχει στο Συμβούλιο της Ευρώπης και δεν υπάρχει καμία ελπίδα οι ρωσικές αρχές να εφαρμόσουν αυτήν την απόφαση.