Το Ματ Μπερνστάιν (he/they) περιγράφει το εαυτό του ως «το κουήρ εβραίο με τα μακριά νύχια» και είναι μια από τις πιο επιδραστικές φωνές της εποχής του, με σχεδόν 2,3 εκατομμύρια ακόλουθους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Εδώ και μια δεκαετία σχεδόν, χρησιμοποιεί την πλατφόρμα του για να υποστηρίξει τη ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα, τα δικαιώματα των τρανς ατόμων και πιο πρόσφατα μιλά για μια ελεύθερη και ασφαλή Παλαιστίνη, καταδικάζοντας τη γενοκτονία. Το Μπερνστάιν είναι η επιτομή μιας αριστερής προοδευτικής φωνής, ασκώντας κριτική στον ροζ καπιταλισμό, τον νεοφιλελευθερισμό και τον Σιωνισμό, όπως και σε κάθε ιδεολογία που ωφελεί τους λίγους και ισχυρούς, αγνοώντας τις συνέπειες εις βάρος των υπολοίπων.
@mattxiv rest in peace mona.
♬ original sound – matt bernstein
Σχετικά με τα δικαιώματα των τρανς ατόμων το Μπερνστάιν έγραψε σε ανάρτησή του: «Δεν υποχορώ ούτε εκατοστό από τη στήριξη μου προς τα τρανς άτομα, αυτή είναι η θέση μου».
Το Μπερνστάιν προσδιορίζεται ως γκέι και χρησιμοποιεί αρσενικές και ουδέτερες αντωνυμίες. Έκανε coming out στα δεκαπέντε του και όπως εξομολογείται σε βίντεό του στο YouTube, μεγαλώνοντας σε μια παραδοσιακή εβραϊκή οικογένεια φοβόταν για το τι μπορεί να σημαίνει αυτό. Ωστόσο, από τότε που είναι ανοιχτά το εαυτό του, η οικογένειά του έχει υπάρξει ιδιαίτερα υποστηρικτική και οι γονείς του εμφανίζονται συχνά σε αναρτήσεις του.
Έγινε γνωστό την περίοδο της πρώτης προεδρίας του Ντόναλντ Τραμπ, όταν ξεκίνησε να δημιουργεί περιεχόμενο αναδεικνύοντας το ταλέντο του στο μακιγιάζ και ταυτόχρονα μεταδίδοντας μηνύματα υπέρ των ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιωμάτων. Και ενώ η αντίθεσή του προς τον Τραμπ και τη MAGA (Make America Great Again) πολιτική του μεγάλωνε, το ίδιο δηλώνει ότι: «Ακόμη και μέσα σε όλα αυτά, ήταν συναρπαστικό για μένα το να ανακαλύπτω την ταυτότητά μου ως κουήρ άτομο».
Τα τελευταία χρόνια είναι περισσότερο προσανατολισμένο στα κοινωνικά μηνύματα που θέλει να διαδώσει στις πλατφόρμες του και από το 2023 διατηρεί podcast με τίτλο “A Bit Fruity”, όπου φιλοξενεί καλεσμένους προωθώντας τον διάλογο ανάμεσα σε διαφορετικές τάσεις και απόψεις, προερχόμενες από τον χώρο της αριστεράς.
Σε μια πρόσφατη συνομιλία με την υποψήφια για τη Γερουσία των ΗΠΑ, Μάλορι ΜακΜόροου, συζητώντας για την Παλαιστίνη, το Μπερνστάιν αναρωτιέται «γιατί δεν μπορούν ο αμοιβαίος σεβασμος στους ανθρώπους και την πολυπολιτισμικότητα να μας κρατήσουν όλα ασφαλή και ενωμένα;».
Το Μπερνστάιν είναι μια από τις πιο δυναμικές φωνές της εποχής, ακούγεται πιο δυνατά από τα τρολς του ίντερνετ και εμπνέει μια νέα ψηφιακή γενιά ενάντια στο μίσος.
Με πληροφορίες από Queerty.









