Το Λιχτενστάιν νομιμοποίησε την ισότητα στον γάμο

17/05/2024
από
Σύμφωνα με δημοσιεύματα, το Λιχτενστάιν έγινε η τελευταία γερμανόφωνη χώρα που νομιμοποίησε την ισότητα στον γάμο με μια σχεδόν ομόφωνη απόφαση.

Σε μια σημαντική νίκη για τους ΛΟΑΤΚΙ+ πολίτες του και σε μια επίσης σημαντική μέρα για την κοινότητα, το κοινοβούλιο της ευρωπαϊκής χώρας – η οποία συνορεύει με την Ελβετία και την Αυστρία – ψήφισε 24-1 υπέρ της ισότητας στον γάμο, όπως ανέφερε το τοπικό μέσο Liechtensteiner Vaterland.

Η υποστήριξη της χώρας προς τη συγκεκριμένη νομική μεταρρύθμιση ακολουθεί τις αξίες της Γερμανίας, της Αυστρίας και της Ελβετίας για την ισότητα στο γάμο, οι οποίες προχώρησαν στη θεσμοθέτησή της το 2017, το 2019 και το 2022, αντίστοιχα.

Η κυβέρνηση του Λιχτενστάιν ψήφισε αρχικά το νομοσχέδιο στις 8 Μαρτίου του τρέχοντος έτους, ενώ η τελική ανάγνωση για την υποστήριξη του νομοσχεδίου πραγματοποιήθηκε στις 16 Μαΐου.

Η τροποποίηση του νόμου αναμένεται να τεθεί σε ισχύ την 1η Ιανουαρίου 2025.

Μιλώντας στο πρακτορείο TVO, ο εκπρόσωπος του Κόμματος Προοδευτικών Πολιτών στο Λιχτενστάιν, Daniel Seger, χαρακτήρισε τη μεταρρύθμιση «μεγάλη ανακούφιση».

«Αισθανθήκαμε την πίεση και την προσδοκία ότι θα έπρεπε να είμαστε η τελευταία γερμανόφωνη χώρα που θα εισήγαγε τον γάμο για όλους», δήλωσε στο δημοσίευμα.

Ο επίσημος λογαριασμός X (πρώην Twitter) της Μόνιμης Αντιπροσωπείας του Λιχτενστάιν στον ΟΗΕ έκανε μια ανάρτηση στην πλατφόρμα σήμερα για να μοιραστεί την είδηση, κάνοντας λόγο για «ένα σημαντικό βήμα για τα ίσα δικαιώματα των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων».

«Πάνω στην ώρα για την #IDAHOT, το Κοινοβούλιο του Λιχτενστάιν ενέκρινε τον γάμο μεταξύ ατόμων του ίδιου φύλου στην τελική του ανάγνωση σήμερα – ένα σημαντικό βήμα για τα ίσα δικαιώματα των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων στο Λιχτενστάιν!», αναφέρεται συγκεκριμένα στην ανάρτηση.

Η χώρα των Άλπεων, η οποία έχει πληθυσμό λίγο πάνω από 39.000 κατοίκους (σύμφωνα με τα στοιχεία του 2022), κατέστησε για πρώτη φορά δυνατό για τα ζευγάρια του ίδιου φύλου να προχωρήσουν σε σύμφωνο συμβίωσης το 2011, επιτρέποντάς τους ορισμένα από τα ίδια δικαιώματα με τα ετερόφυλα ζευγάρια. Η χώρα φιλοξένησε το πρώτο της Pride το 2022.
Δες και αυτό!