Το Κογκρέσο του Συμβουλίου της Ευρώπης εγκαλεί την Πολωνία

17/06/2021
από
Κογκρέσο,
HELSINKI, FINLAND - JUNE 30: Unidentified people take part in the annual Helsinki Pride gay parade in Helsinki, Finland on June 30, 2012.; Shutterstock ID 107267579; NP: Congress News

Στην 40η σύνοδό του, στις 16 Ιουνίου 2021, το Κογκρέσο των Τοπικών και Περιφερειακών Αρχών του Συμβουλίου της Ευρώπης εξέτασε την κατάσταση των ΛΟΑΤΙ ατόμων στην Ευρώπη βάσει μιας έκθεσης που εκπόνησαν οι Andrew Boff (Ηνωμένο Βασίλειο, ECR) και Yoomi Renström (Σουηδία, SOC/G/PD).

Το Κογκρέσο ενέκρινε ψήφισμα και σύσταση σχετικά με τον ρόλο των τοπικών και περιφερειακών αρχών στην προστασία των ΛΟΑΤΙ ατόμων στο πλαίσιο της αυξανόμενης αντι-ΛΟΑΤΙ ρητορικής μίσους και των διακρίσεων, ζητώντας από τις κεντρικές κυβερνήσεις να αναπτύξουν εθνικά σχέδια δράσης για την ενίσχυση των μέτρων κατά των διακρίσεων και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, συμπεριλαμβανομένων των ΛΟΑΤΙ ατόμων.

«Σε όλη την Ευρώπη, τα δικαιώματα και η αναγνώριση των ΛΟΑΤΙ ατόμων βρίσκονται υπό πίεση», δήλωσε ο εισηγητής Andrew Boff.

«Η αύξηση της ρητορικής μίσους δημιουργεί διαχωρισμούς μεταξύ των πολιτών σε πόλεις και στις επαρχίες μας. Στο πλαίσιο αυτό, οι τοπικές και περιφερειακές αρχές πρέπει να ενισχύσουν τα κοινωνικά δικαιώματα και την ευημερία των ΛΟΑΤΙ πολιτών τους και να προωθήσουν τον διάλογο. Έχουμε καθήκον προς όλους τους συμπολίτες μας να δημιουργήσουν κοινωνίες χωρίς αποκλεισμούς», πρόσθεσε.

Το Κογκρέσο εξέδωσε επίσης ψήφισμα σχετικά με τον ρόλο των τοπικών αρχών όσον αφορά την κατάσταση και τα δικαιώματα των ΛΟΑΤΙ ατόμων στην Πολωνία μετά από μια διερευνητική αποστολή τον Νοέμβριο του 2020.

«Από το 2019, περισσότερες από 90 πόλεις και περιοχές της Πολωνίας είχαν εγκρίνει ψηφίσματα που δηλώνουν ότι είναι απαλλαγμένα από τη λεγόμενη «ΛΟΑΤ-ιδεολογία». Ο ρόλος των εκλεγμένων τοπικών πολιτικών δε νομιμοποιεί την απόρριψη σε βάρος των ΛΟΑΤΙ ατόμων. Ο ρόλος τους είναι να προωθήσουν την ποικιλομορφία και να προασπίσουν τα ανθρώπινα δικαιώματα. Ζητήσαμε από τις πολωνικές τοπικές αρχές να ακυρώσουν τέτοια ψηφίσματα και δηλώσεις», δήλωσε ο εισηγητής.

Με την ευκαιρία αυτή ο Πρόεδρος του Κογκρέσου, Leendert Verbeek, εξέφρασε ανησυχίες για τις δραματικές εξελίξεις στο κοινωνικό και πολιτικό μέτωπο. «Η αυξανόμενη αντι-ΛΟΑΤΙ ρητορική μίσους και οι διακρίσεις είναι μία από αυτές και είναι πράγματι πολύ δυσοίωνο να μαθαίνουμε για τη νομοθεσία που ψήφισε χθες το ουγγρικό κοινοβούλιο, ιδιαίτερα σε μια εποχή που η Ουγγαρία προεδρεύει της Επιτροπής Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης» πρόσθεσε.


Διαβάστε ολόκληρη την ομιλία του Andrew Boff εδώ (διατίθεται μόνο στα Αγγλικά).

Διαβάστε ολόκληρη την ομιλία του Andrew Boff σχετικά με την διερευνητική έκθεση για την Πολωνία εδώ (διατίθεται μόνο στα Αγγλικά).
Δες και αυτό!