Μια από τις πιο γνωστές ηθοποιούς του Ιράν συνελήφθη, λίγες μέρες αφότου επέκρινε την εκτέλεση ενός άνδρα, που συμμετείχε στις πανεθνικές διαδηλώσεις που έχουν σαρώσει τη χώρα από τον Σεπτέμβριο.

Η Taraneh Alidoosti, η οποία πρωταγωνίστησε στη βραβευμένη με Όσκαρ ταινία του 2016, “The Salesman”, είχε καταδικάσει τον απαγχονισμό του Mohsen Shekari, ο οποίος σκοτώθηκε αυτόν τον μήνα στην πρώτη γνωστή εκτέλεση, που συνδέεται με τις διαδηλώσεις. Ο Shekari φέρεται να καταδικάστηκε για «διεξαγωγή πολέμου εναντίον του Θεού», επειδή μαχαίρωσε ένα μέλος της παραστρατιωτικής δύναμης Basij, σε μια διαδήλωση στην Τεχεράνη στις 23 Σεπτεμβρίου.

Το κρατικό μέσο ενημέρωσης Fars News Agency, το οποίο συνδέεται με τους Φρουρούς της Ισλαμικής Επανάστασης, ανέφερε ότι η Alidoosti συνελήφθη, επειδή υπήρχε “έλλειψη αποδεικτικών στοιχείων για τους ισχυρισμούς της”.

Γνωστή ως φεμινίστρια ακτιβίστρια, η Alidoosti δημοσίευσε τον περασμένο μήνα μια φωτογραφία της στο Instagram, χωρίς την ισλαμική χιτζάμπ, και κρατώντας μια ταμπέλα που έγραφε «Γυναίκες, Ζωή, Ελευθερία» για να δείξει υποστήριξη στο κίνημα διαμαρτυρίας.

Μετά την εκτέλεση του Shekari, σε άλλη ανάρτησή της ανέφερε: «Η σιωπή σας σημαίνει υποστήριξη της τυραννίας και των τυράννων», προσθέτοντας ότι «κάθε διεθνής οργανισμός που παρακολουθεί αυτή την αιματοχυσία και δεν αναλαμβάνει δράση, είναι ντροπή για την ανθρωπότητα». Ο λογαριασμός της στο Instagram έκτοτε έχει διαγραφεί.

Κάποιες μέρες μετά τον απαγχονισμό του Shekari, συνέβη και μια δεύτερη εκτέλεση, στις 12 Δεκεμβρίου. Ο Majidreza Rahnavard απαγχονίστηκε στη βορειοανατολική πόλη Mashhad, αφού κατηγορήθηκε ότι σκότωσε δύο παραστρατιωτικούς.

«Κάποιες διασημότητες κάνουν ισχυρισμούς, χωρίς αποδεικτικά στοιχεία και δημοσιεύουν προβοκάτσια και έτσι έχουν συλληφθεί», ανέφερε το πρακτορείο ειδήσεων Far News στο ρεπορτάζ του για η Alidoosti.

Η τοπική οργάνωση για τα δικαιώματα, Επιτροπή για την Καταπολέμηση της Βίας κατά των Γυναικών στον Ιρανικό Κινηματογράφο, ανέφερε στο Twitter, ότι δεν ήταν σαφές ποιο κυβερνητικό τμήμα είχε συλλάβει την Alidoosti.

Η Alidoosti, η οποία έχει εμφανιστεί σε διάφορες δημοφιλείς τηλεοπτικές εκπομπές του Ιράν, είναι γνωστή για τον ακτιβισμό της στο κίνημα MeToo στην κινηματογραφική βιομηχανία του Ιράν. Τον περασμένο μήνα, διέψευσε τις αναφορές ότι είχε φύγει από το Ιράν, γράφοντας ότι σχεδίαζε να μείνει στη χώρα και να σταματήσει να εργάζεται. “Θα σταθώ στο πλευρό των οικογενειών των κρατουμένων και των σκοτωμένων και θα απαιτήσω δικαιοσύνη για αυτούς. Θα αγωνιστώ για το σπίτι μου και θα πληρώσω οποιοδήποτε κόστος για να υπερασπιστώ τα δικαιώματά μου”, έγραψε.

Αρκετοί Ιρανοί καταδικάστηκαν σε θάνατο με εκτέλεση κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων, οι οποίες πυροδοτήθηκαν από τον θάνατο της 22χρονης Mahsa Amini μετά τη σύλληψή της από την αστυνομία ηθικής της πολιτείας, επειδή φέρεται να μην φορούσε σωστά το χιτζάμπ της.

Ο θάνατός της άγγιξε ευαίσθητες χορδές της Ισλαμικής Δημοκρατίας, με εξέχουσες προσωπικότητες να υποστηρίζουν το κίνημα. Οι διαδηλώσεις έκτοτε συγκεντρώθηκαν γύρω από μια σειρά από παράπονα με το αυταρχικό καθεστώς. Σύμφωνα με τη Διεθνή Αμνηστία, από τον Νοέμβριο, οι ιρανικές αρχές ζητούσαν τη θανατική ποινή για τουλάχιστον 21 άτομα σε σχέση με τις διαδηλώσεις. Τουλάχιστον 458 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στις ταραχές από τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με τα Ανθρώπινα Δικαιώματα του Ιράν με έδρα τη Νορβηγία.

Το CNN δεν μπορεί να επαληθεύσει τον αριθμό των ανθρώπων που αντιμετωπίζουν εκτελέσεις στο Ιράν, ή τους πιο πρόσφατους αριθμούς συλλήψεων, ή τον αριθμό των νεκρών που σχετίζονται με τις διαδηλώσεις, καθώς τα ακριβή στοιχεία είναι αδύνατο να επιβεβαιωθούν από οποιονδήποτε εκτός της ιρανικής κυβέρνησης.