Το Ιράκ ποινικοποιεί τις ΛΟΑΤΚΙ+ σχέσεις και τα κουήρ άτομα

29/04/2024
από
Μετά την αναβολή της ψηφοφορίας, το κοινοβούλιο του Ιράκ ψήφισε τελικά τον νόμο, που ποινικοποιεί τις ομόφυλες σχέσεις και τα τρανς άτομα, με τους ακτιβιστές να χαρακτηρίζουν την απόφαση μια «επίθεση στα ανθρώπινα δικαιώματα».

Τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα στη χώρα υφίστανται ήδη συχνά επιθέσεις και διακρίσεις και μετά τη χθεσινή απόφαση μπορούν να αντιμετωπίσουν μέχρι και 15 χρόνια ποινή φυλάκισης. Το κοινοβούλιο δήλωσε ότι η κίνηση αυτή έγινε για την προάσπιση των θρησκευτικών αξιών.

Οι τροποποιήσεις πραγματοποιήθηκαν σε έναν νόμο του 1988 κατά της σεξεργασίας, σε μια συνεδρίαση στην οποία συμμετείχαν 170 από τους 329 νομοθέτες. Ο νόμος απαγορεύει τις ομόφυλες σχέσεις με ποινή φυλάκισης τουλάχιστον 10 ετών, ενώ όσα άτομα «προωθούν» την ομοφυλοφιλία ή τη σεξεργασία μπορούν να αντιμετωπίσουν τουλάχιστον φυλάκιση επτά ετών.

Επιβάλλει ακόμα φυλάκιση από ένα έως τρία χρόνια στα τρανς άτομα, που υποβάλλονται σε θεραπείες επιβεβαίωσης φύλου «βάσει προσωπικής επιθυμίας και κλίσης» ή στις ομάδες των γιατρών που πραγματοποιούν τις θεραπείες, καθώς και στα άτομα που ντύνονται ή συμπεριφέρονται εκτός των ετεροκανονικών προτύπων.

Η ερευνήτρια του Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (Human Rights Watch) για το Ιράκ. Sarah Sanbar, χαρακτήρισε τον νέο νόμο «τρομακτική εξέλιξη και επίθεση στα ανθρώπινα δικαιώματα».

Το νομοσχέδιο περιλάμβανε αρχικά τη θανατική ποινή για τις «δραστηριότητες» του ίδιου φύλου, κάτι που οι ακτιβιστές χαρακτήρισαν «επικίνδυνη» κλιμάκωση. Αυτό τροποποιήθηκε πριν περάσει, μετά από έντονες αντιδράσεις από τις ΗΠΑ και τα ευρωπαϊκά έθνη.

Το έγγραφο αναφέρει ότι ο νόμος αποσκοπεί στην «προστασία της ιρακινής κοινωνίας από την ηθική εξαχρείωση και τις εκκλήσεις για ομοφυλοφιλία που έχουν κατακλύσει τον κόσμο».

Το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ δήλωσε ότι ο νόμος αποτελεί απειλή για τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις ελευθερίες και θα μειώσει την ικανότητα της χώρας να «διαφοροποιήσει την οικονομία της και να προσελκύσει ξένες επενδύσεις».

Συνέχισε: «Μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να παρεμποδίσει την ελευθερία του λόγου και της έκφρασης και να αναστείλει τη λειτουργία των ΜΚΟ σε όλο το Ιράκ».

Μέχρι την αλλαγή του νόμου, το Ιράκ δεν ποινικοποιούσε ρητά τις ΛΟΑΤΚΙ+ σχέσεις, αλλά οι χαλαρά καθορισμένες ρήτρες περί ηθικής είχαν χρησιμοποιηθεί για να στοχοποιήσουν την κουήρ κοινότητα.

Η αναπληρώτρια διευθύντρια του προγράμματος για τα δικαιώματα των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων στο Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Rasha Younes, δήλωσε ότι ο νόμος «σφραγίζει το τρομακτικό ιστορικό παραβιάσεων των δικαιωμάτων του Ιράκ κατά των ΛΟΑΤ ατόμων και αποτελεί σοβαρό πλήγμα για τα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα».




Δες και αυτό!