Πηγή: Ιρακινή Πρεσβεία στην Ουάσινγκτον

Το Ιράκ ανέβαλε την ψηφοφορία του αντί-ΛΟΑΤΚΙ+ νομοσχεδίου

23/04/2024
από
Το κοινοβούλιο του Ιράκ ανέβαλε την προγραμματισμένη ψηφοφορία του βάναυσου αντί-ΛΟΑΤΚΙ+ νομοσχεδίου, το οποίο προβλέπει τη θανατική ποινή ή την ισόβια κάθειρξη για τις ομόφυλες σχέσεις. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο λόγος της αναβολής ήταν η συνάντηση του Ιρακινού πρωθυπουργού με τον Joe Biden.

Το νομοσχέδιο, το οποίο θα τροποποιούσε έναν νόμο κατά της σεξεργασίας, ήταν δεύτερο στην ημερήσια διάταξη των νομοθετών κατά τη διάρκεια της κοινοβουλευτικής συνεδρίασης της περασμένης Δευτέρας, σύμφωνα με το Reuters. Ωστόσο, δύο πηγές δήλωσαν στο πρακτορείο ότι η ψηφοφορία αναβλήθηκε λόγω χρονικών περιορισμών και διαφωνιών σχετικά με τις προτεινόμενες τροποποιήσεις.

Εκτός από την επιβολή της θανατικής ποινής ή της ισόβιας κάθειρξης για τις σχέσεις μεταξύ ατόμων του ίδιου φύλου, το νομοσχέδιο θα επέβαλε επίσης ελάχιστη ποινή φυλάκισης επτά ετών για την «προώθηση της ομοφυλοφιλίας», η οποία δεν ορίζεται στο νομοσχέδιο. Στοχεύει επίσης ειδικά τις τρανς γυναίκες με ποινή φυλάκισης έως και τρία χρόνια και πρόστιμα για «μίμηση γυναικών», σύμφωνα με το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW).

Θανατική ποινή για τα ομόφυλα ζευγάρια θέλει να ψηφίσει το Ιράκ

Ενώ το συναινετικό ομοφυλοφιλικό σεξ δεν είναι ρητά παράνομο σύμφωνα με τον ισχύοντα νόμο στο Ιράκ, οι ασαφείς ρήτρες «ηθικής» στον ποινικό κώδικα της χώρας χρησιμοποιούνται συστηματικά για να στοχοποιήσουν τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα. Μια έκθεση του Μαρτίου του 2022 από την HRW και την ιρακινή ομάδα για τα ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιώματα, IraQueer, περιγράφει λεπτομερώς πώς η εκτεταμένη βία κατά των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων από την αστυνομία και άλλες ένοπλες ομάδες στο μουσουλμανικής πλειοψηφίας έθνος μένει ατιμώρητη.

Τον περασμένο Αύγουστο, η ρυθμιστική αρχή των μέσων ενημέρωσης του Ιράκ απαγόρευσε τον όρο «ομοφυλοφιλία», απαιτώντας από τις πλατφόρμες παραδοσιακών και κοινωνικών μέσων ενημέρωσης να τον αντικαταστήσουν με τον όρο «σεξουαλική παρέκκλιση».

Το νομοσχέδιο για την τροποποίηση του «Νόμου για την καταπολέμηση της πορνείας» του Ιράκ εισήχθη από τον ανεξάρτητο βουλευτή Raad Al-Maliki, ο οποίος δήλωσε ότι ήταν απαραίτητο να «διαφυλαχθεί η οντότητα της ιρακινής κοινωνίας από την παρέκκλιση και τις εκκλήσεις για “παραφιλία” [ανώμαλες σεξουαλικές παρορμήσεις] που έχουν εισβάλει στον κόσμο».

«Ο προτεινόμενος αντί-ΛΟΑΤ νόμος του Ιράκ θα απειλήσει τις ζωές των Ιρακινών που ήδη αντιμετωπίζουν ένα εχθρικό περιβάλλον για τα ΛΟΑΤ άτομα», δήλωσε τότε η Rasha Younes, ανώτερη ερευνήτρια για τα δικαιώματα των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων στην HRW. «Οι Ιρακινοί νομοθέτες στέλνουν ένα τρομακτικό μήνυμα στα ΛΟΑΤ άτομα ότι ο λόγος τους είναι εγκληματικός και οι ζωές τους είναι αναλώσιμες».

Σύμφωνα με την HRW, το προτεινόμενο νομοσχέδιο έρχεται σε σύγκρουση όχι μόνο με την απαγόρευση των διακρίσεων και την προστασία της ιδιωτικής ζωής βάσει του ιρακινού συντάγματος, αλλά και με το διεθνές δίκαιο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Όπως σημειώνει το Reuters, η αναβολή της ψηφοφορίας της περασμένης Δευτέρας ήρθε την ώρα που ο πρωθυπουργός Mohammed Shia al-Sudani επρόκειτο να συναντηθεί με τον πρόεδρο Joe Biden στην Ουάσιγκτον. Σύμφωνα με πληροφορίες, η συνάντηση επρόκειτο να επικεντρωθεί στην αύξηση των αμερικανικών επενδύσεων στο Ιράκ.

Την ίδια στιγμή, διπλωμάτες από τρεις δυτικές χώρες δήλωσαν στο Reuters ότι πίεσαν τους ιρακινούς νομοθέτες να μην περάσουν το αντί-ΛΟΑΤΚΙ+ νομοσχέδιο. «Θα ήταν πολύ δύσκολο να δικαιολογήσουμε στη χώρα μας τη στενή συνεργασία με ένα τέτοιο κράτος», δήλωσε ένας ανώτερος διπλωμάτης. «Ήμασταν πολύ, πολύ ευθείς: αν αυτός ο νόμος περάσει στην παρούσα μορφή του, θα έχει καταστροφικές συνέπειες για τις διμερείς και επιχειρηματικές και εμπορικές μας σχέσεις».
Δες και αυτό!