Το Ιράκ απαγορεύει τις λέξεις “ομοφυλοφιλία” και “φύλο”

11/08/2023
από
Το Ιράκ έδωσε εντολή στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης να μην χρησιμοποιούν τις λέξεις “ομοφυλοφιλία” και “φύλο”. 

Η Επιτροπή Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης και Επικοινωνίας (CMC) του Ιράκ εξέδωσε νέες οδηγίες προς τα μέσα ενημέρωσης και τις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης, διατάσσοντας να σταματήσουν να χρησιμοποιούν τη λέξη “ομοφυλοφιλία” όταν συζητούν για ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα και να μιλούν αντ’ αυτού μόνο για “σεξουαλική παρέκκλιση“.

Η CMC πρόκειται επίσης να λογοκρίνει τη λέξη “φύλο” και να απαγορεύσει σε όλες τις τηλεφωνικές και διαδικτυακές εταιρείες που έχουν άδεια λειτουργίας στη χώρα να τη χρησιμοποιούν.

Οι αξιωματούχοι ισχυρίστηκαν ότι η κίνηση αυτή αποσκοπεί στη διαφύλαξη των λεγόμενων κοινωνικών αξιών και στην υποτιθέμενη διατήρηση της δημόσιας τάξης.

Μέχρι στιγμής δεν έχουν δημοσιευθεί συγκεκριμένες ποινές για την παραβίαση της σχεδιαζόμενης πολιτικής, αλλά αναμένεται ότι οι ποινές θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν βαριά πρόστιμα.

Ενώ το Ιράκ δεν απαγορεύει ρητά την ομοφυλοφιλία, οι ρήτρες περί δημόσιας αντίληψης και ηθικής στον ποινικό του κώδικα σημαίνουν ότι τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα στοχοποιούνται συστηματικά.

Ένα νομοσχέδιο για την απαγόρευση της ομοφυλοφιλίας κατατέθηκε στο κοινοβούλιο τον περασμένο μήνα από τον αναπληρωτή επικεφαλής της επιτροπής νομικών υποθέσεων, Mortada Al-Saadi, ο οποίος κάλεσε τον πρόεδρο του Συμβουλίου των Αντιπροσώπων Mohammed al-Halbousi να το θέσει στην ημερήσια διάταξη, κατά τη διάρκεια της νομοθετικής περιόδου που αρχίζει τον Σεπτέμβριο.

Το μίσος κατά των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων αυξάνεται στην περιοχή από τις αρχές του έτους με ένα άλλο νομοσχέδιο που δημοσιεύθηκε από την περιφερειακή κυβέρνηση του Κουρδιστάν στο Ιράκ, το οποίο, αν ψηφιστεί, θα τιμωρεί την υπεράσπιση των ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιωμάτων με φυλάκιση έως και ενός έτους και πρόστιμο πέντε εκατομμυρίων δηναρίων (3.460€).

Επιπλέον, η Rasan – η μόνη ομάδα ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Κουρδιστάν που υπερασπίζεται την ισότητα των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων- καταργήθηκε για “δραστηριότητες στον τομέα της ομοφυλοφιλίας” τον Μάιο, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Σύμφωνα με τον Δείκτη Ισότητας της ομάδας υπεράσπισης της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας Equaldex, ο οποίος κατατάσσει τις χώρες με βάση τη ΛΟΑΤΚΙ+ ισότητα, το Ιράκ βρίσκεται στην 176η θέση από τις 197.

Τα στοιχεία που συλλέχθηκαν πέρυσι δείχνουν ότι μόλις το 2% του πληθυσμού “υποστηρίζει την ομοφυλοφιλία“, ενώ το 55% αντιτίθεται σε αυτήν. Οι υπόλοιποι αρνήθηκαν να απαντήσουν ή ισχυρίστηκαν ότι δεν γνωρίζουν.
Δες και αυτό!