Το Instagram λογοκρίνει φωτογραφία ΛΟΑΤΚΙ+ οικογένειας

15/03/2024
από
Μια φωτογραφία δύο μπαμπάδων με το νεογέννητο μωρό τους λογόκρινε το Instagram, αναφέροντας ότι πρόκειται για «ευαίσθητο περιεχόμενο».

Η φωτογραφία δημοσιεύθηκε στις 6 Μαρτίου από το «Men Having Babies», μια διεθνή ΜΚΟ που υποστηρίζει τους κουήρ άνδρες που επιθυμούν να γίνουν μπαμπάδες. Η εικόνα έδειχνε τους Sam και David που ζουν στη Λίβερπουλ, και το παιδί του, Jude.

Το Instagram περιόρισε την προβολή της φωτογραφίας, αναφέροντας: «Ευαίσθητο περιεχόμενο. Αυτή η φωτογραφία μπορεί να περιέχει γλαφυρό ή βίαιο περιεχόμενο… [ή] εικόνες που κάποιοι άνθρωποι μπορεί να βρουν ενοχλητικές».

Οι χρήστες της πλατφόρμας ισχυρίστηκαν ότι αποτελεί διπλό πρότυπο (double standard) να μπορούν οι πυρηνικές οικογένειες να ανεβάζουν τέτοιες εικόνες χωρίς επιπτώσεις, αλλά όχι οι οικογένειες της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας χωρίς να αντιμετωπίζουν λογοκρισία.

«Wtf?! Γιατί η προειδοποίηση για το ευαίσθητο περιεχόμενο; Γαμώτο, αυτό δεν είναι εντάξει! Κάντε το αυτό και στους στρέιτ ανθρώπους, αν νιώθετε την ανάγκη να το κάνετε αυτό @instagram», δήλωσε σωστά τότε ένας χρήστης.

«@instagram η προειδοποίηση για το περιεχόμενο αυτής της ανάρτησης δεν είναι κατάλληλη. Πάω στοίχημα ότι αν ήταν μια μαμά, αυτό δεν θα είχε εμφανιστεί. Κάντε κάτι καλύτερο», επανέλαβε ένας άλλος.

Ο περιορισμός αφαιρέθηκε τελικά στις 14 Μαρτίου μετά από αντιδράσεις των χρηστών των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.

Η Leanna Garfield, υπεύθυνη του προγράμματος ασφάλειας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης της GLAAD, απάντησε στο περιστατικό, λέγοντας ότι η πλατφόρμα έχει «σοβαρά ελαττώματα».

Η Garfield δήλωσε: «Αυτή η περίπτωση αποκαλύπτει σοβαρά ελαττώματα στο σύστημα ελέγχου του περιεχομένου του Instagram. Ακόμα και όταν η ελαττωματική επικάλυψη επισημάνθηκε πολλές φορές στη Meta, χρειάστηκαν περισσότερες από επτά ημέρες για να την αφαιρέσει η πλατφόρμα.

«Η επικάλυψη του γλαφυρού περιεχομένου είναι ένα πολύτιμο εργαλείο για τον μετριασμό του ακραίου περιεχομένου – Αυτό δεν θα πρέπει να περιλαμβάνει κάτι τόσο αθώο όσο μια φωτογραφία δύο πατεράδων με το νεογέννητο παιδί τους.

«Όπως έχει επισημάνει η GLAAD στον ετήσιο δείκτη ασφάλειας των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, οι πλατφόρμες καταστέλλουν δυσανάλογα το ΛΟΑΤΚΙ+ περιεχόμενο, μεταξύ άλλων μέσω της αφαίρεσης, της απονομιμοποίησης και της σκιώδους απαγόρευσης. Η φετινή έκθεση αναμένεται το καλοκαίρι», κατέληξε η Garfield.

Ένας εκπρόσωπος της Meta δήλωσε ότι η επικάλυψη τοποθετήθηκε στη φωτογραφία κατά λάθος, λέγοντας στο Metro Weekly: «Ζητάμε συγγνώμη καθώς αυτή η ανάρτηση επισημάνθηκε λανθασμένα και έκτοτε έχει διορθωθεί».
Δες και αυτό!