«Το Ημερολόγιο Μιας Τρελής»: Η Φωτεινή Φιλοσόφου πρωταγωνιστεί και ξαναγράφει τις σοκαριστικές σελίδες του θρυλικού μονολόγου του Ν.Β. Γκόγκολ. Στο θέατρο Αλκμήνη.

Από το Σάββατο 28 Ιανουαρίου και κάθε Σάββατο στις 21:30 το θεατρόφιλο κοινό της πρωτεύουσας θα έχει την ευκαιρία να παρακολουθήσει έναν από τους γνωστότερους μονολόγους στην ιστορία του θεάτρου, μέσα από μια τολμηρή, σύγχρονα ανατρεπτική και πάνω από όλα ανθρώπινη σκοπιά. Το «Ημερολόγιο Ενός Τρελού» μετατρέπεται σε «Ημερολόγιο Μιας Τρελής», μέσα από ένα queer reboot στη σκηνή του θεάτρου Αλκμήνη που θα συζητηθεί.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το έργο του Ν.Β. Γκόγκολ «Το Ημερολόγιο Ενός Τρελού» έχει κατοχυρώσει μια ξεχωριστή θέση όχι μόνο στη ρωσική, αλλά και στην παγκόσμια δραματουργία του 19ου αιώνα, έχοντας διαχρονική αξία. Και αυτό γιατί τόλμησε να πραγματευτεί ζητήματα-ταμπού σε μια εποχή που τα κοινωνικά αντανακλαστικά ορίζονταν από κραταιές προκαταλήψεις και ταξικά στερεότυπα, με βαθύτατες ρίζες την υποκρισία, την καταπίεση και το φόβο. Όλα τα παραπάνω ακούγονται τόσο επίκαιρα και αυτός είναι και ο λόγος που το έργο έρχεται στο σήμερα, μέσα από τα μάτια ενός ατόμου που λειτουργεί ως οικουμενικό σύμβολο στους αγώνες για το δίκαιο και την ισότητα: μιας queer γυναίκας.

Η Αγία Πετρούπολη του 1850 μεταφέρεται στη σκληρή πραγματικότητα της σύγχρονης ομοφοβικής και σεξιστικής Αθήνας, σε μια παράσταση που θέλει να μιλήσει για τους ανθρώπους που η κοινωνία έχει τοποθετήσει στο περιθώριο.

Ο πολύπειρος σκηνοθέτης Γιάννης Νικολαΐδης, μετρώντας πάνω από 50 χρόνια στο «σανίδι», αποσκοπεί στο να αναδείξει ένα θέατρο προσανατολισμένο σε καίρια ζητήματα. Έτσι, με το «Ημερολόγιο Μιας Τρελής» το βλέμμα μας στρέφεται στη ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα, και συγκεκριμένα στις queer τρανς γυναίκες, ίσως την πιο περιθωριοποιημένη από όλες τις κοινωνικές ομάδες.

Στο ρόλο της Αυξεντίας πρωταγωνιστεί η Φωτεινή Φιλοσόφου, σε μια πρωτότυπη διασκευή που μπορεί μεν να βασίζεται σε προϋπάρχον κείμενο, στο ομώνυμο θεατρικό έργο του Νικολάι Γκόγκολ, όμως όταν ο βασικός αυτός καμβάς επικεντρώνεται στο σημερινό υλικό, το όλο εγχείρημα προμηνύεται συγκλονιστικό.

Από εκεί που οι ΛΟΑΤΚΙ χαρακτήρες εμφανίζονταν μέχρι πρότινος στις καλλιτεχνικές παραγωγές ως καρικατούρες ή αντικείμενα χλευασμού και κακοποιητικών συμπεριφορών, το έργο αυτό έρχεται να παρουσιάσει τη διαφορετικότητα σε πρώτο ρόλο, όχι ως σημαία που πρέπει να κυματίζει επιδεικτικά, αλλά ως κάτι το οποίο ο συντηρητικός ορθολογισμός της εποχής αρνείται να συζητήσει , να αποδεχθεί και να παύσει να θεωρεί πληγή.

Διότι ο κόσμος είναι πολύ πιο όμορφος όταν αποδεχόμαστε τον εαυτό μας, αλλά και τους γύρω μας για αυτό που είναι πραγματικά.

Ταυτότητα Παράστασης
Συγγραφέας: Νικολάι Γκόγκολ
Διασκευή/Δραματουργική επεξεργασία: Στέφανος Νικολαΐδης
Σκηνοθεσία: Γιάννης Νικολαΐδης
Σκηνικά/Κοστούμια: Όλγα Σχοινά
Μουσική επιμέλεια: Στέφανος Νικολαΐδης
Φωτισμοί: Στέφανος Κομιανός
Φωτογραφίες: Γιάννης Ανδρουλάκης
Promo Trailer: Αντώνης Μανδράνης
Βοηθός Σκηνοθέτη: Σπύρος Κωνσταντούλας
Hairstyling & Makeup artists: Soul Rockers Makeup


Πληροφορίες:

Τοποθεσία: Θέατρο Αλκμήνη (Αλκμήνης 8-12, Κεραμεικός)
Πρεμιέρα: Σάββατο 28 Ιανουαρίου 2023
Παραστάσεις: Κάθε Σάββατο στις 21:00
Διάρκεια: 90′ (χωρίς διάλειμμα)
Τηλέφωνο: 2103428650
Εισιτήρια: Γενική είσοδος 15€ – Μειωμένο 12€ (για φοιτητές, ΑΜΕΑ, ανέργους, άνω των 65 ετών κ.λπ.)
Προπώληση: Ticketservices.gr & στα ταμεία του θεάτρου

Η παράσταση είναι κατάλληλη για ανηλίκους άνω των 14 ετών!