Το γεωργιανό κοινοβούλιο έδωσε την πρώτη έγκριση για τα αντί-ΛΟΑΤΚΙ+ νομοσχέδια

28/06/2024
από
Το κοινοβούλιο της Γεωργίας έδωσε την Πέμπτη την αρχική του έγκριση σε μια σειρά αντί-ΛΟΑΤΚΙ+ νομοσχεδίων, τα οποία μεταξύ άλλων συμπεριλαμβάνουν την απαγόρευση της λεγόμενης «ΛΟΑΤΚΙ+ προπαγάνδας» και της φροντίδας επιβεβαίωσης φύλου.

Τα νομοσχέδια, τα οποία προτάθηκαν από το κυβερνών κόμμα Γεωργιανό Όνειρο και τα οποί θα μπορούσαν να θέσουν εκτός νόμου τις εκδηλώσεις Υπερηφάνειας και τη δημόσια επίδειξη της Pride σημαίας, εγκρίθηκαν από την πλειοψηφία των βουλευτών. Πρέπει να περάσει από δύο ακόμη αναγνώσεις πριν γίνει νόμος.

Ο πρόεδρος του κοινοβουλίου Shalva Papuashvili δήλωσε νωρίτερα αυτόν τον μήνα ότι οι νομοθέτες θα ψηφίσουν για τη δεύτερη και τρίτη ανάγνωση των νομοσχεδίων μόνο κατά τη διάρκεια της φθινοπωρινής κοινοβουλευτικής συνόδου, στην άμεση προετοιμασία για τις γενικές εκλογές που έχουν προγραμματιστεί για τις 26 Οκτωβρίου.

Ο ίδιος δήλωσε ότι τα νομοσχέδια είναι απαραίτητα για τον έλεγχο της «ΛΟΑΤ προπαγάνδας», η οποία, όπως είπε, «αλλοιώνει τις παραδοσιακές σχέσεις».

Η νομοθεσία θα απαγορεύει επίσης σε μη στρέιτ άτομα να τεκνοθετούν και θα εμποδίζει τους ανθρώπους να προχωρούν σε νομική αναγνώρισε ταυτότητας φύλου. Επίσης, δεν θα επιτρέπονται οι δημόσιες συγκεντρώσεις που προωθούν τις σχέσεις μεταξύ ατόμων του ίδιου φύλου.

Εάν εγκριθεί, η διδασκαλία των ΛΟΑΤΚΙ+ ζητημάτων θα τεθεί εκτός νόμου και θα απαγορευτεί στους ραδιοτηλεοπτικούς φορείς να προβάλλουν σκηνές που αφορούν σχέσεις μεταξύ ατόμων του ίδιου φύλου.

Τα ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιώματα είναι αμφιλεγόμενα στη βαθιά θρησκευόμενη Γεωργία, όπου η Ορθόδοξη Εκκλησία της χώρας χαίρει ευρείας δημόσιας εκτίμησης.

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ευρεία αποδοκιμασία των ομόφυλων σχέσεων, ενώ η ετήσια πορεία Υπερηφάνειας της Τιφλίδας έχει επανειλημμένα αντιμετωπίσει επιθέσεις από συντηρητικούς διαδηλωτές. Το σύνταγμα της Γεωργίας απαγορεύει τον γάμο μεταξύ ατόμων του ιδίου φύλου.

Ο Giorgi Tabagari, ιδρυτής του Tbilisi Pride, δήλωσε ότι τα νομοσχέδια θα κάνουν τη ζωή «αφόρητη» για τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα στη Γεωργία.

Ο ίδιος δήλωσε: «Αν τα αντί-ΛΟΑΤΚΙ+ νομοσχέδια υιοθετηθούν, το μέλλον για τα κουήρ άτομα στη Γεωργία μοιάζει μάλλον ζοφερό».

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης, τα περισσότερα από τα οποία έχουν μποϊκοτάρει το κοινοβούλιο, περιέγραψαν τα αντί-ΛΟΑΤΚΙ+ νομοσχέδια ως μια προσπάθεια του Γεωργιανού ονείρου να προσελκύσει συντηρητικούς ψηφοφόρους ενόψει της ψηφοφορίας του φθινοπώρου.
Δες και αυτό!