Το FDA αποφάσισε (επιτέλους) να χαλαρώσει τους περιορισμούς για τους γκέι και bi αιμοδότες

02/04/2020

Τους αυστηρούς περιορισμούς της σε σχέση με τη δωρεά αίματος από ομοφυλόφιλους και ετεροφυλόφιλους άνδρες, αποφάσισε να χαλαρώσει η υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) των ΗΠΑ.

Η απόφαση αυτή πάρθηκε μετά την έντονη κριτική που δέχθηκε η υπηρεσία για τους περιορισμούς αυτούς, κυρίως τώρα που αποθέματα αίματος φαίνεται να στερεύουν εξ αιτίας της πανδημία του κορονοϊού.

Μέχρι τώρα στις ΗΠΑ, οι άνδρες που κάνουν σεξ με άλλους άνδρες, μπορούσαν να δώσουν αίμα μόνο αν απείχαν από οποιαδήποτε σεξουαλική δραστηριότητα τους τελευταίους 12 μήνες. Ο νέος κανονισμός όμως μειώνει το διάστημα αυτό αποχής από 12 σε 3 μήνες.

Ο FDA δήλωσε ότι θα προχωρήσει στην ενημέρωση των αρμόδιων υπηρεσιών ενώ τόνισε πως η απόφαση βασίστηκε στην “αξιολόγηση του συνόλου των διαθέσιμων επιστημονικών στοιχείων”.

“Προκειμένου να βοηθήσουμε στην αντιμετώπιση αυτής της κρίσιμης ανάγκης και να αυξήσουμε τον αριθμό των δωρεών, ο FDA ανακοινώνει σήμερα ότι με βάση πρόσφατα ολοκληρωμένες μελέτες και επιδημιολογικά δεδομένα, καταλήξαμε στο συμπέρασμα ότι οι τρέχουσες πολιτικές σχετικά με την επιλεξιμότητα ορισμένων αιμοδοτών μπορούν να τροποποιηθούν χωρίς να διακυβεύεται η ασφάλεια της παροχή αίματος”, σημειώνει η ανακοίνωση.

Η αλλαγή αυτή ισχύει και για τις γυναίκες που είχαν σεξουαλική επαφή με άνδρες, οι οποίοι διατηρούσαν σεξουαλικές επαφές με άλλους άνδρες.

Vasilis Thanopoulos

Από μικρός ήθελα να γίνω αστροναύτης. Εξάλλου, πάντα θυμάμαι να μου λένε ότι "πετάω στα αστέρια". Λόγω όμως σχετικής υψοφοβίας αποφάσισα να αλλάξω επαγγελματικό προσανατολισμό και να γίνω δημοσιογράφος (απ' το κακό στο χειρότερο), Μπήκα στο Πάντειο (Τμήμα Επικοινωνίας, Μέσων & Πολιτισμού) και λίγους καφέδες αργότερα πήρα το πτυχίο μου. Έκτοτε το επαγγελματικό μου μετερίζι με έχει οδηγήσει στην πόρτα ανθρωπιστικών οργανισμών (Διεθνή Αμνηστία, Έλιξ) αλλά και πολλών έντυπων και διαδικτυακών μέσων (Esquire, Nitro, Protagon, κλπ). Η σχέση μου με το Antivirus ξεκίνησε τυχαία τον Μάρτιο του 2013. Έκτοτε έγινε λατρεία... Είτε εδώ είτε στο περιοδικό, όλο και κάπου θα με πετύχετε. Αν τώρα θέλετε να κάνετε και κάποιο σχόλιο... θα με βρείτε στο [email protected]. Cu!
Δες και αυτό!