“Η Ευρωπαϊκή Ένωση οφείλει να δράσει απέναντι στην εθνικιστική κυβέρνηση της Πολωνίας, η οποία έχει στόχο να υπονομεύσει τη δημοκρατία“, δήλωσε στο Reuters μέλος της επιτροπής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου την Πέμπτη, μετά την επανεκλογή του συντηρητικού προέδρου.
Μία έκθεση της Επιτροπής για τις Πολιτικές Ελευθερίες, τη Δικαιοσύνη και τις Εσωτερικές Υποθέσεις άσκησε αρνητική κριτική για τη “συνεχή υπονόμευση της δημοκρατίας, του κράτος δικαίου και των θεμελιωδών δικαιωμάτων στην Πολωνία“, υπό την κυβέρνηση του κόμματος PiS (Νόμος και Δικαιοσύνη).
Ο πρόεδρος Andrzej Duda νίκησε με μικρή διαφορά από τον φιλελεύθερο αντίπαλό του στις εκλογές της Κυριακής, ενισχύοντας την ώθηση του PiS να ολοκληρώσει τις μεταρρυθμίσεις του δικαστικού σώματος και των μέσων μαζικής ενημέρωσης που η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι διεθνείς ομάδες για τα ανθρώπινα δικαιώματα λένε ότι υπόκεινται στον κρατικό έλεγχο.
Η εκστρατεία του Duda ήταν επίσης γεμάτη υποσχέσεις σχετικά με την προστασία αυτού που ορίστηκε ως “καθολική Πολωνική παράδοση“ από οποιαδήποτε επιρροή από ομοφυλόφιλους, Γερμανούς ή Εβραίους.
Η Επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ψήφισε 52-15 υπέρ της έκθεσης, καλώντας τις υπόλοιπες 26 χώρες να προωθήσουν μια διαδικασία ενίσχυσης του κράτους δικαίου της Πολωνίιας, η οποία -θεωρητικά- θα μπορούσε να οδηγήσει σε αναστολή των δικαιωμάτων ψήφου της Πολωνίας μέσα στο μπλοκ.
Η έκθεση, η οποία σύντομα θα τεθεί υπό συζήτηση στο Κοινοβούλιο, παρουσιάστηκε μία μέρα πριν συναντηθούν οι ηγέτες των Ευρωπαϊκών Κρατών προκειμένου να διαπραγματευτούν ένα μαζικό οικονομικό πακέτο που θα βοηθήσει τις οικονομίες των κρατών μελών να ανακάμψουν από την πανδημία του κορονοϊού.
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα πρέπει να εγκρίνει οποιαδήποτε συμφωνία μεταξύ των κρατών-μελών για τον επόμενο κοινό προϋπολογισμό τους αξίας περίπου 1,1 τρισεκατομμυρίων ευρώ καθώς και ένα κοινό ταμείο οικονομικής ανάκαμψης που προβλέπεται να ανέρχεται σε 750 δισεκατομμύρια ευρώ.
Οι συντάκτες της έκθεσης δήλωσαν ότι οι σταθερές δημοκρατικές βάσεις αποτελούν προϋπόθεση για την έγκριση του πακέτου.
Τα εύπορα, κυρίως φιλελεύθερα κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης που θα παρέχουν τους περισσότερους πόρους για κοινές δαπάνες, θέλουν να συνδέσουν τη χρηματοδότησή τους με το σεβασμό του κράτους δικαίου, μια προσέγγιση που η Πολωνία και η -ευρωσκεπτιστική σύμμαχός της- Ουγγαρία, απορρίπτουν.