Το ΕΣΡ αθώωσε τον Γιώργο Αυτιά για τα ομοφοβικά σχόλια κατά του Στέφανου Κασσελάκη

28/05/2024
από
Όπως αποφάνθηκε κατά πλειοψηφία το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης (ΕΣΡ), ο Γιώργος Αυτιάς «δεν προέβη σε δυσμενείς διακρίσεις σε βάρος προσώπου λόγω γενετήσιου προσανατολισμού», με τα ομοφοβικά σχόλια που έκανε για τον Στέφανο Κασσελάκη.

Πριν λίγους μήνες, ο δημοσιογράφος, μιλώντας για τη στρατιωτική θητεία του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, είχε πει: «Φαντάζεστε τι έχει να γίνει στην Θήβα όταν παρουσιαστεί; Στη Θήβα δε, υπάρχει και γυμναστήριο για τους φαντάρους και πολύ σωστά το έχουν κάνει. Όπου εκεί να δούμε τι μέλλει γενέσθαι».

Τα ομοφοβικά υπονοούμενα του Γιώργου Αυτιά είχαν προκαλέσει πληθώρα αντιδράσεων, μεταξύ των οποίων κι αυτή του Στέφανου Κασσελάκη. Από την πλευρά του, ο δημοσιογράφος επέμενε ότι οι δηλώσεις του δεν είχαν ψήγμα ομοφοβίας.

Τώρα, η ολομέλεια του ΕΣΡ αποφάσισε, με ψήφους 7-2, ότι ο Γιώργος Αυτιάς δεν τέλεσε την παράβαση της «δυσμενούς διάκρισης προσώπων λόγω γενετήσιου προσανατολισμού».

Σύμφωνα με το ΕΣΡ, «ο παρουσιαστής, στα πλαίσια της ελευθερίας της έκφρασης και από δικαιολογημένο δημοσιογραφικό ενδιαφέρον, μεταδίδει πληροφορίες και ασκεί κριτική -με ελαφρώς ειρωνική διάθεση- στα διαδραματιζόμενα στο κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ και στις δηλώσεις του προέδρου του Στ. Κασσελάκη που είναι δημόσιο πολιτικό πρόσωπο, για το οποίο το ενδιαφέρον του κοινού για πληροφόρηση είναι αυξημένο.

«Ο τρόπος με τον οποίο ο Γιώργος Αυτιάς διατυπώνει τη σκέψη του δεν παραπέμπει σε ομοφοβικό σχόλιο, καθώς ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει κρύψει μεν το σεξουαλικό του προσανατολισμό, ταυτόχρονα όμως έχει κάνει γνωστό ότι αθλείται πηγαίνοντας σε γυμναστήριο.

«Επομένως, συνάγεται ότι το σχόλιο του παρουσιαστή αφορά τη δυνατότητα του Στέφανου Κασσελάκη να αθλείται εντός του στρατοπέδου της Θήβας. Συνεπεία των ανωτέρω κρίνεται ότι η εκπομπή δεν προέβη σε δυσμενείς διακρίσεις σε βάρος προσώπου λόγω γενετήσιου προσανατολισμού».
Δες και αυτό!