Τέσσερις διαφορετικές απόψεις εκφράστηκαν κατά τη χτεσινή συνεδρίαση των τομεαρχών της ΝΔ για το ποια πρέπει να είναι η στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο εν λόγω νομοσχέδιο στη Bουλή.
Γράφει ο Θοδωρής Λαπαναΐτης
Να αποφύγει φαινόμενα ανάλογα με αυτά της τριχοτόμησης της γαλάζιας κοινοβουλευτικής ομάδας στο σύμφωνο συμβίωσης θέλει ο Κυριάκος Μητσοτάκης μπροστά στο νομοσχέδιο του υπουργείου δικαιοσύνης για την ταυτότητα φύλου. Το θέμα δε είναι τόσο λεπτό, όπου από τη μια μεριά συγκρούονται τα συντηρητικά με τα φιλελεύθερα αντανακλαστικά της ΝΔ, ενώ από την άλλη η καταρχήν θετική άποψη για το ζήτημα, που είχε εκφραστεί από το Μοσχάτο έρχεται σε αντίθεση με το ένστικτο εκλογικής αυτοσυντήρησης βουλευτών κυρίως της επαρχίας.
Το ζήτημα απασχόλησε εκτενώς τη χτεσινή συνεδρίαση των γαλάζιων τομεαρχών και εκφράστηκαν αρκετές και σε ένα βαθμό εκ διαμέτρου αντίθετες απόψεις, ενώ ενδεικτικό του κλίματος είναι και το γεγονός ότι οριστική απόφαση ακόμα δεν έχει ληφθεί. Άλλωστε ήδη κατά την επεξεργασία του νομοσχεδίου στην αρμόδια επιτροπή της βουλής εμφανίστηκαν διχογνωμίες με τον εισηγητή της ΝΔ Κώστα Καραγκούνης να εκφράζει καταρχήν θετική άποψη για τη νομική αναγνώριση και τον αυτοπροσδιορισμό της ταυτότητας φύλου ενώ κατηγορηματικά αρνητικός ήταν ο Δημήτρης Κυριαζίδης.
Σύμφωνα με πληροφορίες, υπέρ της άποψης να ψηφίσει θετικά η ΝΔ και σ’ αυτό το πλαίσιο να επιδιώξει βελτιώσεις στο νομοσχέδιο ήταν κατά τη συνεδρίαση του συντονιστικού των γαλάζιων τομεαρχών η Ντόρα Μπακογιάννη, η Νίκη Κεραμέως και η Όλγα Κεφαλογιάννη. Αντίθετα, απορριπτικός του νομοσχεδίου προτείνοντας σε κάθε περίπτωση την καταψήφισή του ήταν ο αντιπρόεδρος της ΝΔ Άδωνις Γεωργιάδης μιλώντας εξ’ ονόματος της δεξιάς πτέρυγας της παράταξης και επικαλούμενος τις αντιδράσεις που θα προκληθούν στους κόλπους της ηγεσίας της εκκλησίας αν η ΝΔ εκφραστεί θετικά.
Πιο μετριοπαθής εμφανίζεται ο Μάκης Βορίδης, ο οποίος είναι της άποψης, πως όπως είναι διατυπωμένο το περιεχόμενο του νομοσχεδίου έχει προβλήματα που δεν καθιστούν δυνατή την ψήφισή του από τη ΝΔ. Αν και η άποψή του δεν διαφέρει από την άποψη αρκετών τομεαρχών της ΝΔ εντούτοις διαφοροποιείται ως προς το ότι θέλει την κατά συνείδηση ψήφο, κάτι που κατά τα φαινόμενα είναι το μείζον που θέλει να αποφύγει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αλλά και άλλα στελέχη του κόμματος, ώστε η κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ να εμφανιστεί στη βουλή συμπαγής και με ενιαία φωνή.
Την άποψη πως το νομοσχέδιο πάσχει και δεν μπορεί να ψηφιστεί ως έχει, τάσσεται και ο τομεάρχης υποδομών Κώστας Καραμανλής, ο οποίος πρότεινε να παρουσιάσει η ΝΔ δική της πρόταση πάνω στο νομοσχέδιο και να πράξει ανάλογα με το αν θα τις κάνει δεκτές η κυβέρνηση. Υπέρ της θετικής ψήφου υπό προϋποθέσεις που θα βελτιώνουν το νομοσχέδιο σύμφωνα με τις θέσεις της ΝΔ τάσσονται και άλλα στελέχη όπως ο γραμματέας της κοινοβουλευτικής ομάδας Κώστας Τσιάρας και ο Βασίλης Οικονόμου.
Η δυσκολία δε, της σύνθεσης και της εξεύρεσης ενιαίας κοινοβουλευτικά στάσης μπορεί υπό προϋποθέσεις να δημιουργήσει πολιτικό πρόβλημα στην εικόνα κυβερνησιμότητας της ΝΔ και ο Κυριάκος Μητσοτάκης που είχε πραγματοποιήσει και συνάντηση με το σωματείο των διεμφυλικών και μάλιστα στα γραφεία της ΝΔ αναζητά την καλύτερη δυνατή λύση προκειμένου να πείσει την κυβέρνηση για την ανάγκη βελτιώσεων και αυστηρότερων όρων για τη νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου αλλά ταυτόχρονα πρέπει να πείσει και τους βουλευτές του να αντιμετωπίσουν το θέμα χωρίς φοβίες και ταμπού.
Πηγή: news.247.gr