Ένας χήρος στρέφεται εναντίον της κυβέρνησης του Χονγκ Κονγκ, επειδή του στερήθηκε το δικαίωμα να πραγματοποιήσει τις τελικές επιθυμίες του συζύγου του.

Ο Henry Li Yik-ho είπε στην Hong Kong Free Press (HKFP) ότι δεν μπόρεσε να εντοπίσει το σώμα του συζύγου του και να κάνει την κηδεία του, επειδή το καθεστώς του, ως συζύγου, δεν αναγνωρίζεται από την κυβέρνηση του Χονγκ Κονγκ.

Ο αείμνηστος σύζυγός του, Edgar Ng, του είχε πει σε ένα τελευταίο του μήνυμα στο WhatsApp ότι ήθελε να διασκορπιστούν οι στάχτες του στη θάλασσα.

Ωστόσο, η κυβέρνηση προς το παρόν δεν αναγνωρίζει τον Li ως συγγενή του συζύγου του, που σημαίνει ότι δεν μπορεί να παραστεί στην κηδεία του. Αντ ‘αυτού, ο Li είπε, ότι η ευθύνη έχει βαρύνει τη μητέρα του αείμνηστου συζύγου του.

«Η μητέρα του Edgar τώρα ζητά να αποκλειστώ από τη σκέδαση της στάχτης του Edgar και να απομακρυνθώ από το γαμήλιο σπίτι μας», δήλωσε ο Li στη HKFP τη Δευτέρα (8 Μαρτίου).

Πριν από τον θάνατό του από αυτοκτονία τον Δεκέμβριο του 2020, ο Ng είχε ασκήσει δύο διαδικασίες δικαστικής επανεξέτασης κατά της κυβέρνησης του Χονγκ Κονγκ ζητώντας ίσα δικαιώματα για τα ομόφυλα ζευγάρια. Μια υπόθεση αφορούσε έναν κανόνα που τον εμπόδισε να ζήσει με τον σύζυγό του, τον Li, σε ένα επιδοτούμενο από την κυβέρνηση διαμέρισμα που αγόρασαν ένα χρόνο μετά το γάμο τους στο Ηνωμένο Βασίλειο. Η άλλη αφορούσε τους νόμους περί κληρονομιάς.

Τον Σεπτέμβριο, το Ανώτατο Δικαστήριο αποφάσισε υπέρ του Ng, παραχωρώντας το δικαίωμα ίσης ιδιοκτησίας με τον σύζυγό του. Ωστόσο, η κυβέρνηση εξακολουθεί να αρνείται να αναγνωρίσει τον γάμο τους και αυτή τη στιγμή γίνεται ένσταση κατά της απόφασης.

Ο χήρος στερήθηκε το δικαίωμά του να οργανώσει τις υποχρεώσεις του συζύγου του, γεγονός που τον άφησε «πληγωμένο και προσβεβλημένο.»

Ο Li είπε ότι ένας κυβερνητικός ιατροδικαστής παθολόγος του είπε ότι δεν μπορεί να χαρακτηριστεί ως «επίσημος αναγνωριστικός κωδικός» του σώματος του Ng, χωρίς άδεια από τη μητέρα του Ng. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι ο γάμος τους δεν αναγνωρίστηκε στο Χονγκ Κονγκ.

Η αίτησή του για δικαστικό έλεγχο που υποβλήθηκε στο Ανώτατο Δικαστήριο αναφέρει ότι αυτή η στιγμή ήταν «ιδιαίτερα οδυνηρή και προσβλητική» για τον Li: «Η δήλωση του εγκληματολογικού παθολόγου υποτιμούσε, δε σεβόταν και μείωνε την αξιοπρέπεια του γάμου μεταξύ του αιτούντος και του συζύγου του.»

Σύμφωνα με έγγραφα του δικαστηρίου που απέκτησε η HKFP, η μητέρα του Ng, η οποία συνάντησε τον παθολόγο μαζί με τον Li εκείνη την περίοδο, τον εξουσιοδότησε να είναι ο επίσημος αναγνωριστικός κωδικός, και να ασχοληθεί με τις συμφωνίες, μετά τον θάνατο του Ng.

Αλλά, ο Li αναφέρει, ότι η σχέση του με τη μητέρα του Ng έχει έκτοτε επιδεινωθεί.

Είπε ότι του ζητήθηκε να επιστρέψει όλα τα προσωπικά αγαθά και τα σχετικά έγγραφα που σχετίζονται με τον αποθανόντα γιο της. Ο Li είπε στη HKFP ότι αισθάνεται «βαθιά πληγωμένος, αλλά ελπίζει στη δικαιοσύνη».

Εξήγησε: «Όταν ο σύζυγός σας πεθάνει, περιμένετε αξιοπρέπεια για τον σύζυγό σας και τον εαυτό σας. Περιμένετε ότι θα σας επιτραπεί να εκτελέσετε τα καθήκοντά σας προς τον σύζυγό σας, όπως η ταυτοποίηση του σώματός τους, η οργάνωση της κηδείας του, και η οργάνωση της αποτέφρωσης, ή της ταφής του.»

«Όλα αυτά τα δικαιώματα προστατεύονται από το νόμο, αλλά τα ομόφυλα ζευγάρια τα στερούνται.Αυτό το είδος διάκρισης δεν είναι αποδεκτό στην κοινωνία μας».

Αν και η ομοφυλοφιλία είναι νόμιμη στο Χονγκ Κονγκ, οι γάμοι μεταξύ ομόφυλων ζευγαριών δεν αναγνωρίζονται.