Σε λίγο καιρό και ειδικότερα στις 15 Μαΐου οι Sotheby’s στη Γενεύη ( Ελβετία ) βγάζουν σε δημοπρασία το Beau Sancy, το πιο μεγάλο από τα διαμάντια της Μαρίας των Μεδίκων.
Πρόκειται για ένα ιστορικό διαμάντι, ένα διαμάντι το οποίο έχει ζήσει μεγάλες στιγμές της Ευρωπαικής ιστορίας τα τελευταία 400 χρόνια. Το βάρος του είναι 34,98 καράτια .
Η ιστορία του ξεκινά όταν ο Γάλλος διπλωμάτης Nicolas de Harlay, Sieur de Sancy ( άρχοντας του Sancy) αγοράζει περίπου το 1570 το διαμάντι στην Κωνσταντινούπολη.
Αρχικά το αγοράζει ο βασιλιάς James I της Αγγλία, ο οποίος το 1604 το πουλά για 25,000 ecus στην Marie de Médicis, σύζυγο του Βασιλιά της Γαλλίας, Henri IV. Στις 13 Μαΐου 1610 κοσμεί το στέμμα που η σύζηγος του Marie de Médicis ( Μαρία των Μεδίκων ) φορά στην τελετή της στέψης της.
Στη συνέχεια, μετά τη ρήξη με το γιό της LOUIS XIII, η Marie de Médicis αναγκάζεται να αυτοεξοριστεί στις Κάτω Χώρες. Λόγω σημαντικών χρεών, το 1614 είναι αναγκασμένη να πουλήσει το « Beau Sancy » στον πρίγκιπα Frédéric-Henri d’Orange-Nassau για 80.000 φλορίνια, ο οποίος χρησιμοποιεί αυτό το μοναδικής αξίας και ομορφιάς διαμάντια για να “σφραγίσει” το γάμο του γιού του Γουλιέλμου με την Marie-Henriette Stuart.
Μετά το θάνατο του συζήγου της, η Marie-Henriette Stuart επιστρέφει στην Αγγλία με τα κοσμήματα της και επιλέγει να υποστηρίξει τον αδερφό της Charles II Stuart και πουλά το διαμάντια ώστε να τον βοηθησει να διατηρήσει το θρόνο του.
Ένας εγγονός του πρίγκιπα Frédéric-Henri d’Orange-Nassau, γίνεται βασιλέας της Αγγλίας το 1669 με το όνομα William III. Κληρονομεί το διαμάντι και το κάνει δώρο γάμου στη σύζηγο του Mary II. Το ζευγάρι δε θα αποκτήσει παιδία και το διαμάντι θα περάσει στα χέρια του πρίγκημα Frederic III, πρίγκηπα του Brandeburg. Το 1701 όταν ο ίδιος γίνεται βασιλέας της Πρωσίας με το όνομα Frederic I, επιλέγει να αρνηθεί οποιοδήποτε μελλοντική διεκδίκηση από τον βασιλικό οίκο Orange Nassau , υπό τον όρο να κρατήσει το διαμάντι.
Η αξία του τότε εκτιμάται στα 300.000 Reichstalers, και το Beau Sancy γίνεται και επίσημα το σημαντικότερο διαμάντι του “Βασιλικού θησαυρού της Πρωσίας” .
Το Νοέμβριο του 1918 μετά την εξορία στις Κάτω Χώρες του τελευταίου αυτοκράτορα της Γερμανίας και βασιλιά της Πρωσίας, τα κοσμήματα του στέμματος, μεταξύ των οποίων και το Beau Sancy, μένουν στο παλάτι του Kaiser στο Βερολίνο.
Στο τέλος του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου βρίσκονται κρυμμένα σε κρύπτη στο Bückeburg και οι βρετανικές δυνάμεις τα αποδίδουν στον Οίκο της Πρωσίας.
Μετά τον πόλεμο, το διαμάντι πέρασε στον γιό του Kaiser, Kronprinz Wilhelm (1882-1951) και μετά στον γιό του Prince Louis Ferdinand (1907-1994). Μετά το θάνατο του Prince Louis Ferdinand, το διαμάντι κληρονόμησε ο εγγονός του Georg Friedrich (1976-), πρίγκηπας της Πρωσίας και σημερινός αρχηγός του Βασιλικού Οίκου της Πρωσίας.
Το Beau Sancy έχει εκτεθεί δημοσίως μόνο τέσσερις φορές τα τελευταία πενήντα χρόνια. Αρχικά το 1972, δίπλα στο Grand Sancy στο Helsinki, το 1985, στο Αμβούργο στην έκθεση Schmuck aus dem Hause Hohenzollern , το 2001, στο Παρίσι πάλι δίπλα στο Grand Sancy στο Musée National d’Histoire Naturelle, και το 2004, στο Μόναχο στην έκθεση Schatzhäuser Deutschands.
Ο Βασιλικός Οίκος της Πρωσίας το 2012 επιλέγει να δημοπρατήσει το διαμάντι στον οίκο Sotheby’s στη Γενέυη.
Το διαμάντι των 34,98 καρατίων είναι Type IIa (άριστης-μοναδικής διαύγειας). Τα Type IIa διαμάντια είναι σπάνια και αποτελούν το 1.8% της παγκόσμιας παραγωγής διαμαντιών. Εκτιμήτές και γεμμολόγοι, υποστηρίζουν ότι το πιθανότερο να προέρχεται από τα ορυχία της Golconda στην Ινδία, τα ορυχεία τα οποία μας έχουν προσφέρει και τα διάσημα διαμάντια Hope, Koh-i-Noor και Regent.
Τα ορυχεία αυτά αποτελούσαν για πολλά χρόνια τη μοναδική πηγή διαμαντιών στον κόσμο, μέχρι την ανακάλυψη διαμαντιών στην Βραζιλία το 1720. Το διαμάντια διαθέτει 110 άριστα συμμετρικές έδρες.
Ο οίκος δημοπρασιών εκτιμά ότι η αξία του είναι μεταξύ CHF 1,850,000 και 3,650,000( 2-4 εκατομμύρια δολλάρια ). Ιστορικοί και γεμμολόγοι, εκτιμούν όμως ότι θα ξεπεράσει την εκτίμηση σε σημαντικό βαθμό, μιας και πολύ σπάνια διαμάντια ιστορικής αξίας είναι διαθέσιμα στην αγορά και υποστηρίζουν ότι πολλά μουσεία θα επιθυμούν να το περιελάβουν στα εκθέματα τους.
Οι φωτογραφίες προέρχονται από τον οίκο δημοπρασιών Sotheby’s ( www.sothebys.com ) / Photos Courtesy of Sotheby’s ( www.sothebys.com )
Ταυτότητα
ΟLucasSamaltanos–Ferrierείναι πτυχιούχοςγεμμολόγοςτουGemologicalInstituteofAmerica ( GIA ) καισχεδιαστήςκοσμημάτων. ΕίναιμέλοςτηςΑμερικανικήςένωσηςιστορικώνκοσμήματος ( ASJH ), τεχνικόςσύμβουλοςσειδιωτικέςσυλλογέςκοσμημάτωνκαιρολογιών καισυντάκτηςάρθρωνγιατοκόσμημακαιταρολόγια.
Γιαπολλάχρόνιαεργαζότανωςmodelagentκαιmodelscouterαλλάκαιωςσύμβουλοςσεεπιχειρήσειςμόδαςστοεξωτερικό.
Από το τεύχος 33 συνεργάζεται με το antivirus ως fashiondirector του περιοδικού και αρθρογράφος.
E-mail : [email protected]