Το BBC επιβεβαίωσε ότι ο ανώνυμος άνδρας παρουσιαστής, που φέρεται να πλήρωσε κάποιες χιλιάδες λίρες σε έναν έφηβο για φωτογραφίες σεξουαλικού περιεχομένου, τέθηκε σε διαθεσιμότητα.

Την Παρασκευή (7 Ιουλίου), η εφημερίδα The Sun ανέφερε ότι ένας ανώνυμος προς το παρόν, άνδρας παρουσιαστής του BBC είχε πληρώσει πάνω από 35.000 λίρες σε ένα νεαρό άτομο με αντάλλαγμα σεξουαλικές εικόνες.

Η φερόμενη ανταλλαγή χρημάτων για σεξουαλικές εικόνες λέγεται ότι ξεκίνησε το 2020, όταν ο νεαρός ήταν μόλις 17 ετών. Η Sun ανέφερε ότι η οικογένεια του νεαρού παραπονέθηκε στον δημόσια χρηματοδοτούμενο ραδιοτηλεοπτικό φορέα στις 19 Μαΐου και παρακάλεσε το BBC να κάνει τον εμπλεκόμενο σταρ να “σταματήσει να στέλνει τα μετρητά“.

Η μητέρα του φερόμενου ως θύματος δήλωσε ότι τα χρήματα χρησιμοποιήθηκαν για τη χρηματοδότηση ενός εθισμού στα ναρκωτικά που “κατέστρεψε” τη ζωή του παιδιού της και ότι είδε τον αστέρα του BBC στο τηλέφωνο του παιδιού της, να απεικονίζεται με τα εσώρουχά του. Η ίδια δηλώνει “λάτρευα να τον βλέπω στην τηλεόραση οπότε τον αναγνώρισα αμέσως. Σοκαρίστηκα όταν είδα φωτογραφία του με τα εσώρουχα καθισμένος σε έναν καναπέ. Έγειρε μπροστά και περίμενε να αντιδράσει το παιδί μου. Ο γιος μου είπε ό,τι ‘έχω δείξει και εγώ πράγματα’, και ότι αυτή η εικόνα ήταν από προηγούμενη βιντεοκλήση τους“.

Σε μια ανακοίνωση που μοιράστηκε την Κυριακή, το BBC επιβεβαίωσε ότι ο ανώνυμος παρουσιαστής τέθηκε σε διαθεσιμότητα και σημείωσε επίσης ότι ενώ ο ραδιοτηλεοπτικός φορέας γνώριζε για μια καταγγελία που είχε γίνει τον Μάιο, “νέοι ισχυρισμοί διαφορετικής φύσης” τέθηκαν στο BBC την περασμένη Πέμπτη. Είναι επίσης κατανοητό ότι ο ραδιοτηλεοπτικός φορέας βρίσκεται σε επαφή με την αστυνομία για το θέμα αυτό.

Ο Tim Davie, γενικός διευθυντής του BBC, καταδίκασε τις “ανυπόστατες φήμες” που διατυπώθηκαν στο διαδίκτυο σχετικά με “ορισμένα από τα ταλέντα μας στην παρουσίαση“. Υψηλού προφίλ αστέρες του BBC, όπως ο Rylan Clark, ο Gary Lineker και ο Jeremy Vine, μπήκαν στο Twitter κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου για να σβήσουν τις συκοφαντίες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης για το θέμα.

Σε email που μοιράστηκε με το προσωπικό, ο Davie έγραψε: “Σύμφωνα με τον νόμο, τα άτομα δικαιούνται μια εύλογη προσδοκία ιδιωτικότητας, γεγονός που καθιστά την κατάσταση αυτή πιο περίπλοκη. Θέλω επίσης να ξεκαθαρίσω ότι καταδικάζω πλήρως τις ανυπόστατες φήμες που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο σχετικά με ορισμένα από τα ταλέντα της παρουσίασής μας.

Είμαστε σε επαφή με την οικογένεια που αναφέρεται στις αναφορές των μέσων ενημέρωσης. Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι εργαζόμαστε ταχέως για να εξακριβώσουμε τα γεγονότα και να διασφαλίσουμε ότι τα θέματα αυτά θα αντιμετωπιστούν δίκαια και με προσοχή, μεταξύ άλλων και από εξωτερικές αρχές, όπου χρειάζεται”.

Ολόκληρη η δήλωση του BBC
Το BBC λαμβάνει σοβαρά υπόψη του οποιουσδήποτε ισχυρισμούς και διαθέτουμε ισχυρές εσωτερικές διαδικασίες για την προληπτική αντιμετώπιση τέτοιων ισχυρισμών. Πρόκειται για μια σύνθετη και ταχέως εξελισσόμενη σειρά περιστάσεων και το BBC εργάζεται το ταχύτερο δυνατό για να εξακριβώσει τα γεγονότα, ώστε να ενημερώσει κατάλληλα για τα επόμενα βήματα. Είναι σημαντικό τα θέματα αυτά να αντιμετωπίζονται δίκαια και με προσοχή. Έχουμε ξεκαθαρίσει ότι αν – σε οποιοδήποτε σημείο – προκύψουν ή μας δοθούν νέες πληροφορίες, αυτές θα ληφθούν κατάλληλα υπόψη και θα παρακολουθηθούν ενεργά. Το BBC έλαβε για πρώτη φορά γνώση μιας καταγγελίας τον Μάιο. Την Πέμπτη μας υποβλήθηκαν νέες καταγγελίες διαφορετικής φύσης και εκτός από τις δικές μας έρευνες ήρθαμε σε επαφή και με εξωτερικές αρχές, σύμφωνα με τα πρωτόκολλά μας. Μπορούμε επίσης να επιβεβαιώσουμε ότι ένας άνδρας υπάλληλος έχει τεθεί σε διαθεσιμότητα. Αναμένουμε να είμαστε σε θέση να παράσχουμε περαιτέρω ενημέρωση τις επόμενες ημέρες καθώς η διαδικασία συνεχίζεται. Το Διοικητικό Συμβούλιο του BBC θα συνεχίσει να ενημερώνεται“.