Το Ανώτατο Δικαστήριο του Μαυρίκιου αποποινικοποίησε την ομοφυλοφιλία

05/10/2023
από
Ανώτατο Δικαστήριο Μαυρίκιου
Μια σημαντική στιγμή για τη ΛΟΑΚΤΙ+ κοινότητα του Μαυρίκιου, καθώς το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας της Ανατολικής Αφρικής αποποινικοποίησε τις σχέσεις μεταξύ ατόμων του ίδιου φύλου.

Η απόφαση-ορόσημο είναι ιδιαίτερα σημαντική, καθώς πολλές από τις γειτονικές χώρες του Μαυρίκιου παραμένουν βαθιά εχθρικές απέναντι στη ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα και, σε πολλές περιπτώσεις, τιμωρούν το «γκέι σεξ» με τη θανατική ποινή.

Το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας αποφάνθηκε υπέρ της αποποινικοποίησης στο πλαίσιο της υπόθεσης Ah Seek κατά της Πολιτείας του Μαυρίκιου, στην οποία ο ακτιβιστής Abdool Ridwan Firaas Ah Seek μήνυσε το κράτος με την υποστήριξη του Human Dignity Trust, για να αμφισβητήσει άρθρο του Ποινικού Κώδικα του Μαυρίκιου.

Ο ξεπερασμένος νόμος, ο οποίος είχε εισαχθεί από τους Βρετανούς κατά την αποικιακή περίοδο, ποινικοποιούσε τις σχέσεις μεταξύ ατόμων του ιδίου φύλου και απειλούσε με μέγιστη ποινή φυλάκισης πέντε ετών.

Στην απόφασή τους, οι δικαστές του Ανώτατου Δικαστηρίου ρώτησαν: «Υπάρχουν βάσιμοι λόγοι για να κάνει το κράτος διακρίσεις εις βάρος του ενάγοντος που είχε σεξουαλική επαφή με τον μοναδικό τρόπο που είχε στη διάθεσή του;

«Η παρούσα υπόθεση αφορά τις πιο ιδιωτικές και οικείες πτυχές της ταυτότητας των ομοφυλόφιλων ανδρών, δηλαδή τον τρόπο με τον οποίο έχουν σεξουαλική επαφή. Κατά συνέπεια, πρέπει να υπάρχουν ιδιαίτερα σοβαροί λόγοι για να παρεμβαίνει δικαιολογημένα το κράτος στον τρόπο με τον οποίο οι ομοφυλόφιλοι άνδρες επιλέγουν να έχουν συναινετική σεξουαλική επαφή σε ιδιωτικό χώρο».

Το δικαστήριο σημείωσε επίσης ότι ο νόμος της αποικιακής εποχής δεν αντικατοπτρίζει τις αξίες του Μαυρικίου, αλλά «κληρονομήθηκε ως μέρος της αποικιακής μας ιστορίας από τη Βρετανία».

Σχολιάζοντας την απόφαση, η Téa Braun του Human Dignity Trust δήλωσε: «Αυτή η απόφαση ανατρέπει τελικά 185 χρόνια κρατικά εγκεκριμένου στίγματος κατά των ΛΟΑΤ ατόμων στον Μαυρίκιο και στέλνει ένα ακόμη σημαντικό μήνυμα στις υπόλοιπες αφρικανικές, και όχι μόνο, χώρες που ποινικοποιούν τις ΛΟΑΤ σχέσεις: αυτοί οι νόμοι πρέπει να καταργηθούν».

Η οργάνωση Human Dignity Trust αναγνώρισε επίσης ότι, ενώ ο νόμος ήταν «σε μεγάλο βαθμό παρωχημένος» και δεν υπήρχαν «αποδείξεις ότι ο νόμος εφαρμόστηκε για πολλά χρόνια σε περιπτώσεις συναινετικής σεξουαλικής δραστηριότητας μεταξύ ατόμων του ίδιου φύλου», η «απλή ύπαρξή του» αποτελούσε «παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων»
που ενθάρρυνε «περαιτέρω πράξεις διακρίσεων».

Ο ενάγων Ah Seek, ο οποίος ξεκίνησε την αγωγή το 2019, σχολίασε επίσης την απόφαση, η οποία ήρθε ως μια «τεράστια ανακούφιση».

Ο ίδιος δήλωσε: «Από σήμερα, ως πολίτης και άνθρωπος, είμαι πλέον ελεύθερος να αγαπώ όποιον θέλω χωρίς φόβο. Πάνω απ’ όλα, αυτό σημαίνει επίσης ότι οι επόμενες γενιές μπορούν να αγκαλιάσουν πλήρως και ελεύθερα τη σεξουαλικότητά τους χωρίς να φοβούνται ότι θα συλληφθούν.

«Αυτή η νίκη είναι αναμφίβολα ένα σημαντικό βήμα προς την πλήρη ένταξη της κοινότητάς μας στην κοινωνία του Μαυρικίου».

Ο Μαυρίκιος έρχεται τώρα να προστεθεί σε αφρικανικά έθνη όπως η Νότια Αφρική, η Αγκόλα, η Μποτσουάνα, οι Σεϋχέλλες και η Μοζαμβίκη που προσπαθούν να εξαλείψουν τις διατάξεις της αποικιοκρατικής εποχής από το νομικό τους σύστημα.

Από τις 54 χώρες της ηπείρου, 22 έχουν νομιμοποιήσει την ομοφυλοφιλία. Στη Μαυριτανία, τη Σομαλία και τη Νιγηρία η μέγιστη ποινή για την ομοφυλοφιλία είναι η θανατική ποινή.




Δες και αυτό!