ΗΠΑ: Το Ανώτατο Δικαστήριο απέρριψε έφεση κακοποιητικών γονέων που έχασαν την επιμέλεια του τρανς παιδιού τους

20/03/2024
από
Τη Δευτέρα, το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ αρνήθηκε να εκδικάσει την έφεση ενός ζευγαριού από την Ιντιάνα, που αμφισβητούσε το δικαίωμα της πολιτείας να αφαιρέσει την επιμέλεια της τρανς κόρης του.

Χωρίς σχόλια, το δικαστήριο απέρριψε την έφεση των Mary και Jeremy Cox από το Άντερσον της Ιντιάνας, οι οποίοι προειδοποίησαν ότι περισσότερες υποθέσεις όπως η δική τους θα βρεθούν στο Ανώτατο Δικαστήριο «λόγω των αναπτυσσόμενων συγκρούσεων μεταξύ των γονέων και των παιδιών τους σχετικά με την ταυτότητα φύλου».

Σύμφωνα με το Τμήμα Παιδικών Υπηρεσιών της Ιντιάνα, η Mary Cox, που αυτοπροσδιορίζεται ως «ευσεβής χριστιανή», αποκάλεσε την κόρη της «η τ****α που σκότωσε τον γιο μου».

Το 2021, η κόρη των Cox απομακρύνθηκε από το σπίτι τους μετά από πολλαπλές αναφορές ότι η μητέρα κακοποιούσε λεκτικά και συναισθηματικά την κόρη της. Η 16χρονη είχε αναπτύξει διατροφική διαταραχή, σύμφωνα με την πολιτεία, «τροφοδοτούμενη εν μέρει» από την αντίδραση των γονιών της στην ταυτότητα φύλου της.

Ένας δικαστής διέταξε την απομάκρυνση της έφηβης από την επιμέλεια των γονέων της και τη θεραπεία για τη διατροφική διαταραχή. Όλοι διατάχθηκαν να συμμετάσχουν σε οικογενειακή θεραπεία.

Ενώ η πολιτεία απέσυρε τους ισχυρισμούς για γονεϊκή κακοποίηση, υποστήριξε ότι η διατροφική διαταραχή της έφηβης θα μπορούσε να μείνει χωρίς θεραπεία αν επέστρεφε στην επιμέλεια των γονέων της.

Η Mary Cox είχε προηγουμένως απομακρύνει την κόρη της από το σχολείο και δεν της επέτρεπε να διαχειριστεί τη δυσφορία φύλου της με κάποιον ειδικό.

Σε κατάθεσή της ενώπιον της Γερουσίας της Ιντιάνα δύο χρόνια αργότερα σχετικά με νομοσχέδιο που είχε συνταχθεί για να παρακάμψει τη δυνατότητα της πολιτείας να απομακρύνει παιδιά σε συνθήκες ίδιες με την περίπτωση των Cox, η μητέρα δήλωσε ότι διαφωνούσε με τη διάγνωση της δυσφορίας φύλου που είχε λάβει η κόρη της από πολλούς επαγγελματίες ψυχικής υγείας.

«Οι γονείς έχουν το δικαίωμα να ασκούν τις θρησκευτικές τους πεποιθήσεις, αλλά δεν έχουν το δικαίωμα να τις ασκούν με τρόπο που προκαλεί σωματική ή συναισθηματική βλάβη στο παιδί [τους]», έγραψε το Εφετείο της Ιντιάνα τον Οκτώβριο του 2022, αφού οι Cox έχασαν την υπόθεση αμφισβήτησης των ενεργειών της πολιτείας.

Όπως και το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ, το Ανώτατο Δικαστήριο της Ιντιάνα αρνήθηκε επίσης να εκδικάσει την υπόθεσή τους.

Σε δήλωσή τους μετά την τελευταία απόρριψη, η Mary και ο Jeremy Cox αποκάλεσαν το παιδί τους «γιο» τους και δήλωσαν ότι η απώλεια της επιμέλειας λόγω των πεποιθήσεών τους «θα μείνει μαζί μας για πάντα».

«Δεν μπορούμε να αλλάξουμε το παρελθόν, αλλά θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για ένα μέλλον όπου οι γονείς με πίστη θα μπορούν να μεγαλώνουν τα παιδιά τους χωρίς να φοβούνται ότι κρατικοί αξιωματούχοι θα χτυπούν την πόρτα τους», δήλωσαν οι Coxes.

Ο Γενικός Εισαγγελέας της Ιντιάνα Todd Rokita, ο οποίος υπερασπίστηκε το Τμήμα Υπηρεσιών Παιδιού στην υπόθεση, δήλωσε ότι «συμπάσχει» με τους Coxes.

«Προστατεύουμε πάντα τα γονικά δικαιώματα και τη θρησκευτική ελευθερία. Ούτε εμείς ούτε τα δικαστήρια της Ιντιάνα πιστεύουμε ότι η Πολιτεία μπορεί να απομακρύνει ένα παιδί λόγω των θρησκευτικών πεποιθήσεων ενός γονέα, των απόψεών του σχετικά με την ταυτότητα φύλου ή οτιδήποτε άλλο».

Στη δημόσια κατάθεσή της ενώπιον του νομοθετικού σώματος της Ιντιάνα, η Mary Cox δήλωσε ότι η κόρη της είχε διακόψει κάθε επαφή μαζί της αφού έκλεισε τα 18 της χρόνια.

Το νομοσχέδιο που εμπνεύστηκε από την υπόθεσή της, το HB 1407, δεν τέθηκε ποτέ σε ψηφοφορία στην πολιτειακή Γερουσία.
Δες και αυτό!