Σε απάντηση στα ευρήματα του “Belong To” η καμπάνια “It’s Our Social Media” καλεί τις πλατφόρμες των social media να βελτιώσουν την εποπτεία περιεχομένου.

Μετά από έρευνα του “Belong To” που έδειξε ότι το 87% της ΛΟΑΤΚ+ νεολαίας αναφέρει ότι έχει βρεθεί μπροστά σε ή έχει βιώσει μίσος και παρενόχληση στο διαδίκτυο, η νεολαία στην Ιρλανδία ηγείται μιας εκστρατείας που καλεί τις πλατφόρμες μέσων κοινωνικής δικτύωσης να αναλάβουν δράση κατά της ρητορικής μίσους.

Το “Belong To” είναι ο εθνικός ΛΟΑΤΚ+ οργανισμός νεολαίας της Ιρλανδίας. Για την τελευταία του μελέτη, ο οργανισμός ερεύνησε πάνω από 1.200 ΛΟΑΤΚ+ μαθήτριες/μαθητές μεταξύ 13 και 20 ετών και στις 26 κομητείες της Δημοκρατίας της Ιρλανδίας σχετικά με τις εμπειρίες τους με αντι-ΛΟΑΤΚ+ μίσος και παρενόχληση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης τον περασμένο χρόνο.

Μαζί με την ανακάλυψη ότι η συντριπτική πλειονότητα της ΛΟΑΤΚ+ νεολαίας είχε αντιμετωπίσει διαδικτυακή κακοποίηση, η έρευνα διαπίστωσε επίσης ότι μετά την αναφορά επιβλαβούς περιεχομένου, μόνο το 21% των συμμετεχόντων είδε κάποια ανάληψη ευθύνης και δράσης από την εκάστοτε πλατφόρμα. Στο 12% των περιπτώσεων, το περιεχόμενο κατά της ΛΟΑΤΚ+ κοινότητας αφαιρέθηκε, στο 5% των περιπτώσεων οι προσβλητικοί λογαριασμοί απαγορεύτηκαν, και στο 4% των περιπτώσεων, ο δράστης/χρήστης τέθηκε προσωρινά σε αναστολή λειτουργίας του λογαριασμού του.

Δυστυχώς, το 79% των ερωτηθέντων είπε ότι η πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης είτε δεν απάντησε είτε είπε ότι δεν διαπιστώθηκε παραβίαση των οδηγιών της κοινότητας.

Αν και το “Belong To” αναγνωρίζει ότι τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι ένας σημαντικός χώρος για τη ΛΟΑΤΚ+ νεολαία – όπου οι χρήστες μπορούν να συνδεθούν με queer κοινότητες, να προσφέρουν υποστήριξη και να μάθουν από την ιστορία και τις κουήρ  ακτιβίστριες και τους ακτιβιστές – έχει επίσης βιώσει μια δραματική και επικίνδυνη αύξηση της στοχευμένης ρητορικής μίσους και παρενόχληση τα τελευταία χρόνια.

Πριν από δύο εβδομάδες, η ετήσια ανασκόπηση της ILGA Europe αποκάλυψε ότι το 2022 η Ευρώπη γνώρισε την «πιο θανατηφόρα αύξηση της βίας κατά των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων εδώ και πάνω από μια δεκαετία». Η έκθεση τόνισε ότι η ρητορική μίσους μεταφράζεται σε σωματική βία παντού, ακόμη και σε προοδευτικές χώρες, όπου τα εγκλήματα μίσους ποινικοποιούνται και τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα προστατεύονται από τους νόμους.

Σε απάντηση στα ευρήματα της έρευνας, μία καμπάνια με τίτλο “It’s Our Social Media” ξεκίνησε επίσημα τη Δευτέρα, 6 Μαρτίου. Απαιτεί από τις πλατφόρμες να μετριάζουν το περιεχόμενο μίσους και να επιβάλλουν με συνέπεια και αποτελεσματικότητα τις οδηγίες της κοινότητάς τους.

Η καμπάνια καλεί τους χρήστες να #FeedTheGood και #BlockTheBad για να υποστηρίξουν τις προσπάθειές τους, ώστε να κάνουν αυτές τις πλατφόρμες ασφαλέστερες για τη ΛΟΑΤΚΙ+ νεολαία. Καθ’ όλη τη διάρκεια της καμπάνιας, νέοι κουήρ άνθρωποι θα μοιράζονται τις διαδικτυακές τους εμπειρίες και θα υπενθυμίζουν σε αυτές τις πλατφόρμες ότι είναι υπεύθυνες για την εποπτεία του περιεχομένου.