Το 2021 θα γίνει το πιο θανατηφόρο έτος για τα τρανς άτομα/το πιο επικίνδυνο μέρος για να είσαι τρανς

13/11/2021
από

Το 2021 θα γίνει το πιο θανατηφόρο έτος βίας κατά των τρανς ανθρώπων.

Μεταξύ της 1ης Οκτωβρίου 2020 και της 30ης Σεπτεμβρίου 2021, τουλάχιστον 375 τρανς, non-binary ή gender non-conforming άτομα δολοφονήθηκαν σε ολόκληρο τον κόσμο.

Ένας στους τέσσερις τρανς ανθρώπους που δολοφονήθηκαν παγκοσμίως σκοτώθηκαν στο ίδιο τους το σπίτι, σύμφωνα με στοιχεία που συγκέντρωσε το Transrespect versus Transphobia Worldwide (TvTW), ένα έργο της Transgender Europe.

Η έκθεση αυτή αποτελεί την απόδειξη μιας φρικιαστικής χρονιάς, η οποία περιγράφει λεπτομερώς μια τρομακτική, πολυετή αύξηση των δολοφονιών κατά τρανς ανθρώπων κατά 7%, σε σύγκριση με την ίδια χρονική περίοδο πέρυσι.

Η έκθεση, η οποία δημοσιεύθηκε εν όψει της Ημέρας Τρανς Μνήμης, η οποία διενεργήθηκε στις 20 Νοεμβρίου, αποκάλυψε ότι το 70% των καταγεγραμμένων φόνων συνέβη στην Κεντρική και Νότια Αμερική.

Η Βραζιλία παραμένει το πιο επικίνδυνο μέρος για τα τρανς άτομα στον κόσμο, με την πλειονότητα των φόνων – 125 – να λαμβάνουν χώρα εκεί.

Για πρώτη φορά επίσης αναφέρθηκαν περιπτώσεις και στην Ελλάδα, το Μαλάουι και το Καζακστάν.

Τα δεδομένα σκιαγραφούν μια ματιά στο τι σημαίνει να είσαι τρανς σήμερα και τον αυξημένο κίνδυνο που αντιμετωπίζουν ορισμένες ομάδες. Κατά μέσο όρο, τα θύματα τρανς ανθρωποκτονιών ήταν 31 ετών – το νεότερο ήταν μόλις 15 ετών.

Από τους εκατοντάδες νεκρούς, περισσότεροι από ένας στους δύο εργάζονταν στο σεξ. Και σηματοδοτώντας το βαθμό που ο μισογυνισμός επιδεινώνει αυτή την εχθρότητα, το 96% των θυμάτων ήταν τρανς γυναίκες ή τρανς θηλυκότητες.

Περισσότερά από τους μισά θύματα δολοφονιών (58%) εργάζονταν στο σεξ και 4 στα 10.

Στις ΗΠΑ η έκθεση κατέγραψε πώς ο ρατσισμός επιδεινώνει τις διακρίσεις που αντιμετωπίζουν οι τρανς γυναίκες, ειδικότερα οι τρανς μαύρες γυναίκες. Τα μη λευκά άτομα αποτελούν το 89% των 53 τρανς ανθρώπων που σκοτώθηκαν στις ΗΠΑ κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου.

Σύμφωνα με το Εθνικό Κέντρο Στατιστικών Υγείας, το ετήσιο ποσοστό δολοφονιών Αμερικανών ηλικίας μεταξύ 15 και 34 ετών είναι περίπου ένα στα 12.000. Για τις μαύρες τρανς γυναίκες στην ίδια ακριβώς ηλικιακή ομάδα, το ποσοστό εκτοξεύεται σε μία στις 2.600, σύμφωνα με έρευνα του Mic.

Αν το 2015 όλοι οι Αμερικανοί είχαν τον ίδιο κίνδυνο δολοφονίας με τις μαύρες τρανς γυναίκες, θα είχαν δολοφονηθεί 120.087 αντί για 15.696.

Ο παγκόσμιος αριθμός θανάτων για τους τρανς είναι πιθανότατα ακόμη υψηλότερος, λένε οι ακτιβιστές

Ωστόσο, οι συντάκτες της έκθεσης σημείωσαν ότι ο αριθμός τους είναι ελλιπής και ο πλήρης αριθμός των νεκρών μπορεί να είναι σχεδόν αδύνατο να προσδιοριστεί. Ο αριθμός των 375 χαμένων ζωών, ήδη ιλιγγιώδης στο ύψος του, σχεδόν σίγουρα εξακολουθεί να υποτιμά το πρόβλημα.

Πράγματι, η παρακολούθηση περιπτώσεων βίας κατά τρανς ατόμων είναι ένα δύσκολο έργο, σημειώνουν οι συντάκτες της έκθεσης, το οποίο συχνά αγνοείται από τις υπηρεσίες επιβολής του νόμου και τους δημόσιους αξιωματούχους.

Η αστυνομία και τα δημοσιεύματα του Τύπου συχνά χρησιμοποιούν λάθος αντωνυμίες φύλου και το όνομα που τους αποδόθηκε στην γέννα (deadnaming), καθιστώντας δύσκολο να γνωρίζουμε ότι ένα θύμα ανθρωποκτονίας ήταν τρανς.

Ομάδες υπεράσπισης, όπως το TvTW, συχνά μένουν να διαψεύδουν τις τοπικές ειδήσεις και να προσεγγίσουν τα αγαπημένα πρόσωπα των θυμάτων για να επαληθεύσουν την ταυτότητα ενός θύματος.

“Αυτοί οι αριθμοί είναι μόνο μια μικρή ματιά της πραγματικότητας”, έγραψαν οι συντάκτες της έκθεσης του TvTW. “Η πλειονότητα των δεδομένων συλλέχθηκε από χώρες με καθιερωμένο δίκτυο τρανς και LGBTIQ οργανισμών που διεξάγουν την παρακολούθηση. Στις περισσότερες χώρες, τα δεδομένα δεν συλλέγονται συστηματικά. Οι περισσότερες περιπτώσεις εξακολουθούν να μην αναφέρονται και,όταν αναφέρονται, λαμβάνουν πολύ λίγη προσοχή”.

Η έξαρση των δολοφονιών επιβεβαίωσε για άλλη μια φορά τις υποψίες που θεωρούνται από καιρό αληθείς – ότι η εχθρότητα κατά των τρανς αυξάνεται.

Ακόμη και μέσα στα ίδια τα στοιχεία του TvTW, πολλά δεν περιλαμβάνονται στον παγκόσμιο κατάλογο. Εξακολουθούν να υπάρχουν αμέτρητες ανεπιβεβαίωτες περιπτώσεις όπου τα αίτια θανάτου παραμένουν άγνωστα και πολλά εγκλήματα δεν αναφέρονται συνολικά.

Από τότε που ξεκίνησε το έργο πριν από 13 χρόνια, έχουν καταγράψει 4.039 δολοφονίες. Ο αριθμός των θανάτων αυξήθηκε από έτος σε έτος από τους 331 του 2019 και τους 350 του 2020, σε 375 το 2021.
Δες και αυτό!