Tι συμβαίνει με τον κορoνοϊό και τις σεξουαλικές επαφές

24/03/2020

Ο νέος κορωνοϊός (SARS-CoV-2) ανιχνεύθηκε πρώτη φορά το Δεκέμβριο του 2019 στην περιοχή Γιουχάν της Κίνας και αποτελεί ένα νέο στέλεχος κορωνοϊού που έχει μολύνει χιλιάδες άτομα σε όλο τον κόσμο. Ο γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, Τέντρος Άντανομ Γεμπρεγεσούς, ανακοίνωσε πως λόγω της μεγάλης διασποράς του ιού και των σοβαρών επιπτώσεων από την έκθεση, πλέον μπορεί να χαρακτηριστεί ως πανδημία.

Ας μάθουμε αρχικά πώς εξαπλώνεται ο νέος Κορονοϊός

Παρόλο που ο ιός προέρχεται από τα ζώα, μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο. Η μετάδοση θεωρείται ότι γίνεται κυρίως μέσω του αναπνευστικού με σταγονίδια από το φτέρνισμα, το βήχα ή την εκπνοή.

Είναι σημαντικό να το κατανοήσουμε πως μεταδίδεται από άτομα που έχουν ελαφριά συμπτωματολογία. Οι περιπτώσεις με ελαφρά συμπτώματα είναι πολυάριθμες και πολλές φορές δεν γνωρίζουν ότι μεταδίδουν. Κάποιοι απ’ αυτούς μάλιστα, αναζητούν και ιατρική φροντίδα και μπορεί να μολύνουν και επαγγελματίες υγείας, όπως ακριβώς και με τη γρίπη.

Όσον αναφορά το σεξ

  • Ο ιός έχει βρεθεί σε κόπρανα ανθρώπων που έχουν μολυνθεί από τον ιό
  • Ο ιός δεν έχει βρεθεί ακόμα στο σπέρμα ή στα κολπικά υγρά

Κάνουμε σεξ με πολύ οικείους μας ανθρώπους

  •  Ο εαυτός μας είναι ο ασφαλέστερος σεξουαλικός μας σύντροφος. Ο αυνανισμός δεν θα συμβάλλει στην διασπορά του ιού, ειδικά αν πλύνουμε τα χέρια μας (και τα σεξουαλικά βοηθήματα και παιχνίδια) με σαπούνι και νερό για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα πριν και μετά το σεξ.
  • Ο επόμενος ασφαλέστερος σεξουαλικός σύντροφος είναι κάποιο άτομο με το οποίο ζούμε μαζί. Το να έχουμε στενή επαφή -συμπεριλαμβανομένου του σεξ- με ένα μικρό μόνο κύκλο ατόμων βοηθά στην αποτροπή της μετάδοσης.
  • Θα πρέπει να αποφεύγουμε την στενή επαφή -συμπεριλαμβανομένου του σεξ- με οποιοδήποτε άλλο άτομο εκτός αυτών με τα οποία ζούμε μαζί. Αν έχουμε σεξουαλικές επαφές με άλλα άτομα, συστήνεται να έχουμε όσο το δυνατόν λιγότερους συντρόφους.
  • Εάν γνωρίζουμε συνήθως τους σεξουαλικούς μας συντρόφους στο διαδίκτυο ή αν είμαστε εργαζόμενοι/ες στο σεξ, καλό θα ήταν να σταματήσουμε για λίγο διάστημα τις προσωπικές επαφές. Ως εναλλακτικές θα μπορούσαμε να σκεφτούμε το διαδικτυακό σεξ (cyber sex), το sexting (η αποστολή μέσω μηνυμάτων ερωτικού περιεχομένου) ή τα chat rooms.

 Ας είμαστε προσεχτικοί κατά τη διάρκεια του σεξ

  • Το φιλί μπορεί εύκολα να μεταδώσει τον ιό. Αποφεύγουμε να φιλήσουμε άτομο που δεν ανήκει στον στενό μας κύκλο.
  • Το rimming (γλείψιμο του πρωκτού) μπορεί να μεταδώσει τον κορονοϊό. Σε αυτή την περίπτωση και αν δεν τηρούνται οι συνθήκες υγιεινής και καθαριότητας ο ιός μπορεί να εισέλθει στο στόμα μας.
  • Τα προφυλακτικά και άλλα οδοντικά/στοματικά φράγματα μπορούν να μειώσουν αποτελεσματικά την επαφή μας με το σάλιο ή τα κόπρανα, ειδικά κατά τη διάρκεια του στοματικού ή πρωκτικού σεξ.
  • Το πλύσιμο των χεριών μας πριν και μετά το σεξ είναι πιο σημαντικό από ποτέ.
  • Πλένουμε τα χέρια μας συχνά με σαπούνι και νερό για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα.
  • Πλένουμε τα σεξουαλικά βοηθήματα και παιχνίδια με σαπούνι και ζεστό νερό.
  • Απολυμαίνουμε τα πληκτρολόγια και τις οθόνες αφής που μοιραζόμαστε με άλλους.

Δεν κάνουμε σεξ αν εμείς ή ο/η σύντροφός μας δεν αισθάνεται καλά.

  • Εάν εμείς ή κάποιος/-α σύντροφός μας μπορεί να έχει εκτεθεί, αποφεύγουμε το σεξ και ιδιαίτερα την στοματική επαφή μέσω του φιλιού.
  • Εάν αρχίσουμε να αισθανόμαστε αδιαθεσία, μπορεί να είμαστε έτοιμοι να αναπτύξουμε τα συμπτώματα του ιού, τα οποία περιλαμβάνουν πυρετό, βήχα, πονόλαιμο ή δύσπνοια.
  • Εάν εμείς ή ο/η σύντροφός μας έχουμε μια άλλη ιατρική πάθηση (υποκείμενο νόσημα)  καλό θα είναι να αποφύγουμε την σεξουαλική επαφή.
  • Οι ιατρικές αυτές παθήσεις περιλαμβάνουν οποιαδήποτε πνευμονική και/ή καρδιακή πάθηση, διαβήτη, καρκίνο ή εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα (π.χ., ανιχνεύσιμο ιικό φορτίο στην περίπτωση που κάποιο άτομο ζει με HIV, χαμηλός αριθμός CD4 κυττάρων).

Προλαμβάνουμε τον ιό HIV, άλλες Σεξουαλικά Μεταδιδόμενες Λοιμώξεις (ΣΜΛ) και την μη προγραμματισμένη εγκυμοσύνη.

  • HIV: η χρήση προφυλακτικού, η προφύλαξη πριν από την έκθεση (PrEP) και το μη ανιχνεύσιμο ιικό φορτίο μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη του HIV.
  • Άλλες ΣΜΛ: Το προφυλακτικό βοηθά στην πρόληψη άλλων ΣΜΛ.
  • Εγκυμοσύνη: Βεβαιωνόμαστε ότι έχουμε επαρκή και αποτελεσματικά μέσα αντισύλληψης για τις επόμενες εβδομάδες.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να μπείτε εδώ.

Πηγές: ΝΥC HealthΕΟΔΥ, Θετική Φωνή

Vasilis Thanopoulos

Από μικρός ήθελα να γίνω αστροναύτης. Εξάλλου, πάντα θυμάμαι να μου λένε ότι "πετάω στα αστέρια". Λόγω όμως σχετικής υψοφοβίας αποφάσισα να αλλάξω επαγγελματικό προσανατολισμό και να γίνω δημοσιογράφος (απ' το κακό στο χειρότερο), Μπήκα στο Πάντειο (Τμήμα Επικοινωνίας, Μέσων & Πολιτισμού) και λίγους καφέδες αργότερα πήρα το πτυχίο μου. Έκτοτε το επαγγελματικό μου μετερίζι με έχει οδηγήσει στην πόρτα ανθρωπιστικών οργανισμών (Διεθνή Αμνηστία, Έλιξ) αλλά και πολλών έντυπων και διαδικτυακών μέσων (Esquire, Nitro, Protagon, κλπ). Η σχέση μου με το Antivirus ξεκίνησε τυχαία τον Μάρτιο του 2013. Έκτοτε έγινε λατρεία... Είτε εδώ είτε στο περιοδικό, όλο και κάπου θα με πετύχετε. Αν τώρα θέλετε να κάνετε και κάποιο σχόλιο... θα με βρείτε στο [email protected]. Cu!




Δες και αυτό!