Ένα νέο νομοσχέδιο, σχετικά με τη νομική αναγνώριση ταυτότητας φύλου ψήφισε εχθές το Βέλγιο.
Ο νέος -πλέον- νόμος, ψηφίστηκε από τη Βουλή και βάζει τέλος στην απαίτηση για υποχρεωτική στείρωση, καθώς και στη διάγνωση ψυχικής ασθένειας. Την κίνηση αυτή χαιρέτησε κι η ILGA-Europe.
Το γεγονός ότι η νέα διαδικασία βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στην αυτοδιάθεση κι είναι ανοικτή στους ανηλίκους είναι μια θετική εξέλιξη. Δυστυχώς, όμως, υπολείπεται σε πολλές πτυχές. Το γεγονός ότι τα ενδιαφερόμενα άτομα θα πρέπει να ανανεώνουν την πρόθεσή τους να αναγνωρίσουν το φύλο τους εντός τριών μηνών απ΄ την υποβολή της αίτησής τους κι ότι ο εισαγγελέας μπορεί να χρειαστεί μέχρι και τρεις μήνες για να λάβει την τελική απόφασή του (που μπορεί να είναι κι αρνητική) είναι λυπηρό.
Εκτός αυτού, οι ανήλικοι ηλικίας 12 ετών και κάτω θα μπορούν να καταχωρούν ένα όνομα σύμφωνα με το φύλο τους, αλλά δεν θα έχουν πρόσβαση σε πλήρη νομική αναγνώριση φύλου. Τα άτομα ηλικίας 16 ετών και κάτω θα έχουν πρόσβαση μόνο στη νομική αναγνώριση φύλου με γονική άδεια και μετά από διαβούλευση μ’ έναν ψυχίατρο. Τέλος, σύμφωνα με το νέο νόμο που εγκρίθηκε εχθές, τ΄άτομα θα μπορούν να αναγνωρίσουν το φύλο τους μόνο μία φορά. Μόνο αν υφίστανται “εξαιρετικές περιστάσεις”, το άτομο θα μπορεί ν’ αλλάξει ξανά την ταυτότητα φύλου του.
“Αυτό είναι ένα ζωτικό βήμα προς την πλήρη αναγνώριση των δικαιωμάτων των τρανς ατόμων, αλλά όχι το τελικό βήμα” σχολίασε η διευθύντρια της ILGA-Europe Evelyne Paradis.