Τι δείχνει για την Ελλάδα η 3η ΛΟΑΤΚΙ πανευρωπαϊκή έρευνα

14/05/2024
Stavrialena Gontzou on Unsplash
Τα αποτελέσματα της 3ης έρευνα για τα ΛΟΑΤΚΙ άτομα έδωσε στη δημοσιότητα ο Οργανισμός Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ (FRA), η οποία βασίστηκε στις απαντήσεις περισσότερων από 100,000 ΛΟΑΤΚΙ ατόμων σε όλη την Ευρώπη. Ανάμεσα στις απαντήσεις φυσικά αρκετές και από την Ελλάδα, οι οποίες δίνουν μια άκρως ρεαλιστική ματιά για το τι συμβαίνει στη χώρα μας, σε σχέση με τα ΛΟΑΤΚΙ+ ζητήματα. Ας δούμε όπως πιο συγκεκριμένα.

«Για πολλά χρόνια απέφευγα τις γυναικολογικές εξετάσεις καθώς φοβόμουν την αντίδραση [του γιατρού] αν αποκάλυπτε τη σεξουαλικότητά μου», Ελλάδα, Λεσβία, 26 ετών.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της FRA, το 63%αποφεύγει να κρατά συχνά ή πάντα το χέρι με τον ομόφυλο σύντροφό του στην Ελλάδα. Το αντίστοιχο ποσοστό για τις 27 χώρες που συμμετείχαν στην έρευνα είναι 53%.Επίσης το 36% στη χώρα μας αποφεύγει συχνά ή πάντα ορισμένες τοποθεσίες από φόβο μήπως δεχτεί επίθεση(στην Ευρώπη το ποσοστό είναι 29%) ενώ το μόλις το 35% είναι αρκετά ή πολύ ανοιχτό σχετικά με τη ΛΟΑΤΚΙ ταυτότητά του στην Ελλάδα (51% το ποσοστό της Ευρώπης).

«Φοβόμαστε να εκφραστούμε ελεύθερα […] Ακούμε συχνά ανθρώπους να μιλούν με τόσο μίσος στον χώρο εργασίας, στο σούπερ μάρκετ, στις εγκαταστάσεις υγείας…»,Ελλάδα, Genderqueer, 40ετών.

Ως προς το κομμάτι των διακρίσεων το 28% αισθάνθηκε ότι υπέστη διακρίσεις στην εργασία ή στην αναζήτηση εργασίας κατά το έτος πριν από την έρευνα στην Ελλάδα. Για την Ευρώπη (27 χώρες) το ποσοστό αυτό είναι 19%. Η έρευνα κατέδειξε επίσης ότι οι διακρίσεις αυτές επηρεάζουν πολλούς τομείς της ζωής, όπως η μετάβαση σε καφετέρια, εστιατόριο, νοσοκομείο ή κατάστημα. Συνολικά, στην Ελλάδα του 2023 το 45% αισθάνθηκε ότι υφίσταται διακρίσεις σε τουλάχιστον έναν τομέα της ζωής κατά το έτος πριν από την έρευνα (το ποσοστό της Ευρώπης ήταν 37%).

«Δεν εκφράζω τον σεξουαλικό μου προσανατολισμό δημοσίως και σε χώρους με αγνώστους γιατί φοβάμαι…», Ελλάδα, Λεσβία, 24 ετών

Το 13% του συνόλου των ατόμων από την Ελλάδα που συμμετείχε στην έρευνα είχε δεχθεί επίθεση κατά τα 5 έτη πριν από την έρευνα(αντίστοιχο είναι και ποσοστό της Ευρώπης), με το 4% να δηλώνει πως δέχθηκε την επίθεση κατά τους 12 μήνες πριν από την έρευνα (5% το ποσοστό της Ευρώπης). Επίσης, το 54% στην Ελλάδα δηλώνει ότι δέχτηκε παρενόχληση το έτος πριν από την έρευνα. Το ποσοστό στην Ευρώπη των 27 είναι 54%.

Σημείωση: Συγκρίνοντας τα αποτελέσματα με αυτά της αντίστοιχης έρευνας που έγινε το 2019, παρατηρούμε αύξηση στις επιθέσεις (από 9% στο 13%).

Το γράφημα δείχνει τα ποσοστά των χωρών σε σχέση με τις επιθέσεις που έχουν δεχθεί τα ΛΟΑΤΚΙ άτομα που συμμετείχαν τα τελευταία 5 χρόνια. Το μπλε αναφέρεται στην έρευνα του 2023, το γαλάζιο στην αντίστοιχη του 2019.

«Η μητέρα με απείλησε και μου επιτέθηκε λεκτικά όταν έμαθε ότι είμαι σε ομόφυλη
σχέση…»,
Ελλάδα, λεσβία, 30 ετών.

Σύμφωνα με την έρευνα μόλις το 9% πήγε στην αστυνομία στην Ελλάδα για να καταγγείλει σωματικές ή σεξουαλικές επιθέσεις. Το ποσοστό αυτό σε ολόκληρη την Ευρώπη των 27 είναι 11%. Επίσης, το 10% κατήγγειλε τις διακρίσεις σε φορέα ισότητας ή σε άλλη οργάνωση(11% το ποσοστό της Ευρώπης).

Στην Ελλάδα το 70% των ερωτηθέντων προσώπων δήλωσε ότι κατά τη διάρκεια του σχολείου υπέστη εκφοβισμό, γελοιοποίηση, πειράγματα, προσβολές ή απειλές επειδή είναι ΛΟΑΤΚΙ. Για την Ευρώπη των 27 το ποσοστό αυτό είναι 67%, μια κατακόρυφη αύξηση σε σύγκριση με την έρευνα του 2019, στην οποία το ποσοστό έφτανε το 43%.

Το γράφημα δείχνει τα ποσοστά των χωρών σε σχέση με τις λεκτικές και σωματικές επιθέσεις καθώς; και τα κακοποιητικά πειράγματα που έχουν δεχθεί τα ΛΟΑΤΚΙ άτομα στο σχολείο. Το μπλε αναφέρεται στην έρευνα του 2023, το γαλάζιο στην αντίστοιχη του 2019.

Επίσης, στην Ελλάδα το 38% δήλωσε ότι βίωσε κάποια λεγόμενη πρακτική «μεταστροφής»προκειμένου να «αλλάξει» ο σεξουαλικός προσανατολισμό ή/και η ταυτότητα φύλου. Για την Ευρώπη το ποσοστό αυτό είναι 24%.

Το 39% στην Ελλάδα δηλώνει ότι η βία κατά των ΛΟΑΤΚΙ ατόμων έχει αυξηθεί. Το ποσοστό αυτό είναι 59% για την Ευρώπη. Αντίστοιχα το 30% δηλώνει ότι η προκατάληψη και η μισαλλοδοξία απέναντι έχει αυξηθεί την τελευταία πενταετία (53% για Ευρώπη). Τέλος, μόλις το 14% στην Ελλάδα πιστεύει ότι η εθνική τους κυβέρνηση καταπολεμά αποτελεσματικά την προκατάληψη και τη μισαλλοδοξία κατά των ΛΟΑΤΚΙ ατόμων. Για τις χώρες που συμμετείχαν στην έρευνα το γενικό ποσοστό είναι 26%.

Σημείωση: Συγκρίνοντας τα αποτελέσματα με αυτά της αντίστοιχης έρευνας που έγινε το 2019, παρατηρούμε ότι το ποσοστό των ΛΟΑΤΚΙ που πιστεύουν στις κινήσεις της κυβέρνησης για την καταπολέμηση της προκατάληψης και της μισαλλοδοξίας έχει μειωθεί δραματικά (από 39% το 2019 στο 14% το 2023).

Το γράφημα δείχνει τα ποσοστά των χωρών σχετικά με το αν η εκάστοτε εθνική κυβέρνηση καταπολεμά αποτελεσματικά την προκατάληψη και τη μισαλλοδοξία κατά των ΛΟΑΤΚΙ ατόμων. Το μπλε αναφέρεται στην έρευνα του 2023, το γαλάζιο στην αντίστοιχη του 2019.

Κατά την έρευνα, το 13% την Ελλάδα αισθάνθηκε ότι υφίσταται διακρίσεις στην υγειονομική περίθαλψη κατά το έτος πριν από την έρευνα (για την Ευρώπη το ποσοστό αυτό είναι 14%), ενώ το 10% σκέφτηκε να αυτοκτονήσει κατά το έτος πριν από την έρευνα (για την Ευρώπη το ποσοστό αυτό είναι 12%).

«Με χτυπούσαν επανειλημμένα στο σχολείο επειδή ήμουν γκέι . Με έδιωξαν από την ομάδα ποδοσφαίρου επειδή ήμουν γκέι, παρόλο που ήμουν πολύ καλός…»,Ελλάδα, γκέι, 40 ετών

Το 69% των ΛΟΑΤΚΙ+ μαθητών/τριών την Ελλάδα δήλωσε ότι έκρυβε ότι είναι ΛΟΑΤΚΙ στο σχολείο. Το ποσοστό αυτό είναι 49% στην Ευρώπη. Επιπλέον, το 34% των ΛΟΑΤΚΙ μαθητών/τριών στην Ελλάδα δήλωσε ότι στο σχολείο κάποιος συχνά ή πάντα υποστήριζε, υπερασπιζόταν ή προστάτευε τα δικαιώματά του ως ΛΟΑΤΚΙ άτομο. Το ποσοστό αυτό είναι 32% στην Ευρώπη των 27. Τέλος, το 62% των ΛΟΑΤΚΙ στην Ελλάδα δηλώνει ότι η σχολική τους εκπαίδευση δεν ασχολήθηκε ποτέ με ΛΟΑΤΚΙ+ θέματα (το γενικό ποσοστό της Ευρώπης είναι 62%).

Δείτε εδώ τα συνολικά συμπεράσματα της έρευνας.

Vasilis Thanopoulos

Από μικρός ήθελα να γίνω αστροναύτης. Εξάλλου, πάντα θυμάμαι να μου λένε ότι "πετάω στα αστέρια". Λόγω όμως σχετικής υψοφοβίας αποφάσισα να αλλάξω επαγγελματικό προσανατολισμό και να γίνω δημοσιογράφος (απ' το κακό στο χειρότερο), Μπήκα στο Πάντειο (Τμήμα Επικοινωνίας, Μέσων & Πολιτισμού) και λίγους καφέδες αργότερα πήρα το πτυχίο μου. Έκτοτε το επαγγελματικό μου μετερίζι με έχει οδηγήσει στην πόρτα ανθρωπιστικών οργανισμών (Διεθνή Αμνηστία, Έλιξ) αλλά και πολλών έντυπων και διαδικτυακών μέσων (Esquire, Nitro, Protagon, κλπ). Η σχέση μου με το Antivirus ξεκίνησε τυχαία τον Μάρτιο του 2013. Έκτοτε έγινε λατρεία... Είτε εδώ είτε στο περιοδικό, όλο και κάπου θα με πετύχετε. Αν τώρα θέλετε να κάνετε και κάποιο σχόλιο... θα με βρείτε στο [email protected]. Cu!




Δες και αυτό!