Από σήμερα, (1η Σεπτεμβρίου 2020) ο θρησκευτικός γάμος αποτελεί δυνατότητα και για τα ομόφυλα ζευγάρια στη Βόρεια Ιρλανδία. Οι τελετές να ξεκινούν αργότερα μέσα στο μήνα.

Οι γάμοι μεταξύ ομόφυλων ζευγαριών ξεκίνησαν στη Βόρεια Ιρλανδία τον Φεβρουάριο, αλλά μέχρι στιγμής είχαν επιτραπεί μόνο οι πολιτικοί γάμοι.

Ο 1ος θρησκευτικός γάμος

Από την 1η Σεπτεμβρίου, όμως, τα ομόφυλα ζευγάρια στη Βόρεια Ιρλανδία μπορούν, επίσης, να κάνουν αίτηση για να τελέσουν και θρησκευτικό γάμο. Έτσι, η Βόρεια Ισλανδία ευθυγραμμίζεται με τη Σκωτία, την Αγγλία και την Ουαλία.

Με μία περίοδο αναμονής 28 ημερών, η πρώτη ημερομηνία για τον πρώτο θρησκευτικό γάμο ομόφυλου ζευγαριού στη Βόρεια Ιρλανδία, έχει οριστεί η 29η Σεπτεμβρίου 2020.

Όσα είπε ένας αιδεσιμότατος

Ο αιδεσιμότατος Chris Hudson, της All Souls Church στο Μπέλφαστ – μέλος της Εκκλησίας της Ιρλανδίας, χαιρέτισε την αλλαγή του νόμου:

«Αυτό είναι υπέροχο νέο για ζευγάρια που επιθυμούν να γιορτάσουν τον γάμο τους στην εκκλησία. Για ζευγάρια, που αγκαλιάζονται από την οικογένειά τους, τους φίλους τους, και την αγάπη του Θεού. Έχω ήδη μιλήσει με πολλά ζευγάρια, που περίμεναν αυτήν την ημέρα, ώστε να μπορέσουν, επιτέλους, να κάνουν τον γάμο τους στην εκκλησία που λαχταρούσαν.» 

Η οπτική ενός ΛΟΑΤΚΙ+ ακτιβιστή

Ο Patrick Corrigan από την Love Equality είπε: “Σήμερα, είναι ένα ορόσημο για την ισότητα στη Βόρεια Ιρλανδία. Μετά από χρόνια εκστρατείας, ομόφυλα ζευγάρια που πιστεύουν, μπορούν τελικά να κάνουν αίτηση για να παντρευτούν σε μια εκκλησία, ή σε άλλο θρησκευτικό περιβάλλον.” 

Ο πρώτος γκέι άνδρας που δίνει αίμα στη Βόρεια Ιρλανδία