Θετική ανταπόκριση του Υφ. Προστασίας του Πολίτη για προσοχή στους ελέγχους των τρανς ατόμων

0
9

Στις 24 Μαρτίου το Σωματείο Υποστήριξης Διεμφυλικών (Σ.Υ.Δ.) απέστειλε επιστολή προς τον Υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη, Ελευθέριο Οικονόμου, με σκοπό να του επιστήσει την προσοχή, ώστε ο έλεγχος των στοιχείων ταυτοποίησης για τα τρανς πρόσωπα που δεν έχουν προλάβει ή βρίσκονται ακόμη στη διαδικασία μεταβολής των νομικών εγγράφων τους (σύμφωνα με τις διατάξεις του ν. 4491/2017), αφενός μεν να γίνεται δίχως προβλήματα, αφετέρου με σεβασμό στην προσωπικότητα των τρανς προσώπων.

Σύμφωνα με το πρόσφατο δελτίο τύπου του Σωματείου, ο υφυπουργός ανταποκρίθηκε θετικά, με έγγραφό του προς τον Αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας.

Το έγγραφο που έστειλε ο υφυπουργός

Κύριε Αρχηγέ,

Στο πλαίσιο επιβολής του μέτρου περιορισμού της κυκλοφορίας των πολιτών για τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορονοϊού COVID-19 και του ελέγχου αυτής που διενεργείται από τα αρμόδια αστυνομικά όργανα, εφιστάται η προσοχή κατά τη διαδικασία ελέγχου σε διεμφυλικά/τρανς άτομα, τα οποία δεν έχουν προλάβει να μεταβάλουν τα νομικά τους έγγραφα.

Η ταυτοποίηση των εγγράφων και των βεβαιώσεων κυκλοφορίας που τα άτομα αυτά φέρουν, καλείται να γίνεται με τη μέγιστη προσοχή και ευαισθησία στα προσωπικά τους δεδομένα και με σεβασμό στην αξιοπρέπεια κάθε ατόμου.

Ο Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη
Ελευθέριος Οικονόμου

Το ΣΥΔ καλωσόρισε τη θετική ανταπόκριση του υφυπουργού τονίζοντας πως “είμαστε πάντα στη διάθεσή του, και παράλληλα επαναλαμβάνουμε την πάγια θέση του ΣΥΔ, για την τροποποίηση της κείμενης νομοθεσίας (ν. 4491/2017) ώστε η διαδικασία της μεταβολής των εγγράφων των τρανς προσώπων να πάψει να γίνεται δικαστικά και να γίνει διοικητική, όπως σε πολλές άλλες χώρες της Ευρώπης. Τούτο, θα απαλλάξει τα Ειρηνοδικεία της χώρας μας από περιττή δικαστική ύλη, και κυρίως θα απαλλάξει τα τρανς πρόσωπα από μία διαδικασία που είναι χρονοβόρα, δεν είναι προσβάσιμη σε όλους καθώς κοστίζει αρκετά χρήματα, και παράλληλα δεν πληροί τα πρότυπα που έχει θέσει το Συμβούλιο της Ευρώπης. Το ΣΥΔ, καλεί το Υπουργείο Δικαιοσύνης, να αναλάβει την πρωτοβουλία για την τροποποίηση αυτής της νομοθεσίας, άμεσα μετά την λήξη της κρίσης της πανδημία.”

Από μικρός ήθελα να γίνω αστροναύτης. Εξάλλου, πάντα θυμάμαι να μου λένε ότι "πετάω στα αστέρια". Λόγω όμως σχετικής υψοφοβίας αποφάσισα να αλλάξω επαγγελματικό προσανατολισμό και να γίνω δημοσιογράφος (απ' το κακό στο χειρότερο), Μπήκα στο Πάντειο (Τμήμα Επικοινωνίας, Μέσων & Πολιτισμού) και λίγους καφέδες αργότερα πήρα το πτυχίο μου. Έκτοτε το επαγγελματικό μου μετερίζι με έχει οδηγήσει στην πόρτα ανθρωπιστικών οργανισμών (Διεθνή Αμνηστία, Έλιξ) αλλά και πολλών έντυπων και διαδικτυακών μέσων (Esquire, Nitro, Protagon, κλπ). Η σχέση μου με το Antivirus ξεκίνησε τυχαία τον Μάρτιο του 2013. Έκτοτε έγινε λατρεία... Είτε εδώ είτε στο περιοδικό, όλο και κάπου θα με πετύχετε. Αν τώρα θέλετε να κάνετε και κάποιο σχόλιο... θα με βρείτε στο vth@avmag.gr. Cu!