Θεραπείες μεταστροφής: η Κύπρος δεν δέχτηκε την τροποποίηση του νόμου, όπως έγινε στην Ελλάδα

26/05/2023
«Τα καταφέραμε!!! Οι ψευδοθεραπείες μεταστροφής ποινικοποιήθηκαν για όλους!». Με αυτόν τον τρόπο η Αccept Κύπρου καλωσόρισε την ψήφιση του νόμου από τη Βουλή που θέτει εκτός νόμου τις εγκληματικές «θεραπείες» μεταστροφής, σημειώνοντας: «της  ποινικοποίησης, δεν εξαιρούνται οι ιερείς και η τυχόν ύπαρξη “συναίνεσης”».

Οι πρακτικές αυτές που έχουν αναγνωριστεί επίσημα ως βασανιστήρια και έχουν ως στόχο να «αλλάξουν» την ταυτότητα ενός ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμου, αποτελούν πλέον στην Κύπρο ποινικό αδίκημα που επιφέρει εξώδικο πρόστιμο έως και €10.000 ή/και ποινή φυλάκισης έως τρία έτη. Η καταδίκη, μάλιστα, θα είναι η μεγαλύτερη δυνατή όταν οι πρακτικές αυτές εφαρμόζονται σε ανήλικα και ευάλωτα άτομα, καθώς και όταν εμπλέκεται ο νόμιμος κηδεμόνας.

Μετά από πλήθος αντιδράσεων, ανταλλαγή πυρών μεταξύ της Ιεράς Συνόδου και της Accept ΛΟΑΤΚΙ Κύπρου καθώς και δύο χρόνια συζητήσεων και οκτώ συνεδρίων στην επιτροπή Νομικών, χθες, ψηφίστηκε σχετικός νόμος από την Ολομέλεια της Βουλής. Η εν λόγω πρόταση νόμου του ΑΚΕΛ, από τους 43 βουλευτές που ήταν παρών, έλαβε 36 ψήφους υπέρ, έξι εναντίον και μία αποχή.

Στην περίπτωση που ο νόμιμος κηδεμόνας παραπέμπει το κηδεμονευόμενο πρόσωπο σε ψευδοθεραπείες μεταστροφής με σκοπό τη μεταβολή, καταστολή ή εξάλειψη του σεξουαλικού προσανατολισμού, της ταυτότητας φύλου και της έκφρασης φύλου, τότε είναι ένοχος αδικήματος και, σε περίπτωση καταδίκης, υπόκειται σε φυλάκιση έως τρία έτη ή/και σε χρηματική ποινή έως €10.000.

Πρόσωπο που αναγγέλλει ή διαφημίζει έστω και συγκαλυμμένα πρακτική, τεχνική ή υπηρεσία η οποία σκοπεύει στη μεταβολή, καταστολή ή εξάλειψη του σεξουαλικού προσανατολισμού, της ταυτότητας ή της έκφρασης φύλου, σε περίπτωση καταδίκης αντιμετωπίζει φυλάκιση έως δύο έτη ή/και χρηματική ποινή έως €5.000.

Η παροχή συμβουλευτικών, ψυχολογικών ή ιατρικών υπηρεσιών οι οποίες αφορούν στη διερεύνηση και ελεύθερη ανάπτυξη του σεξουαλικού προσανατολισμού, της ταυτότητας φύλου ή της έκφρασης φύλου προσώπου ή η παροχή επιστημονικά καθιερωμένων κλινικών πράξεων από εξειδικευμένους επαγγελματίες υγείας (ιατρό εγγεγραμμένο στο Ιατρικό Μητρώο και εγγεγραμμένο ψυχολόγο), εφόσον αυτές εφαρμόζονται για την αντιμετώπιση καταστάσεων σχετικών με τη σεξουαλική υγεία προσώπου, όπως αυτές καθορίζονται στη Διεθνή Στατιστική Ταξινόμηση Νοσημάτων και Συναφών Προβλημάτων Υγείας του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας δεν συνιστούν αδίκημα, υπό την προϋπόθεση ότι δεν επιδιώκουν τη μεταβολή, καταστολή ή εξάλειψη του σεξουαλικού προσανατολισμού, της ταυτότητας φύλου ή της έκφρασης φύλου του εν λόγω προσώπου.

Με την κοινή τροπολογία των κομμάτων, η οποία με 43 παρόντες έλαβε 23 ψήφους υπέρ, 3 όχι και 17 αποχές, προβλέπεται επιπλέον ότι ο εν λόγω νόμος «εφαρμόζονται χωρίς επηρεασμό του δικαιώματος ελευθερίας σκέψεως, συνειδήσεως και θρησκείας, ως αυτό προβλέπεται στις διατάξεις του Άρθρου 18 του Συντάγματος και στο άρθρο 9 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, ως αυτή κυρώθηκε με τον περί της Ευρωπαϊκής Συμβάσεως διά την προάσπισιν των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (Κυρωτικό) Νόμο». Μεταξύ άλλων, στοχεύει στην ελεύθερη εκδήλωση της θρησκείας ή των πεποιθήσεων δια της λατρείας, διδασκαλίας, ασκήσεως ή τηρήσεως των τύπων, όπως κατοχυρώνεται στο Άρθρο 18 του Συντάγματος, στο άρθρο 10 του Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ και στο άρθρο 9 της ΕΣΔΑ.

«Η οργάνωσή μας έδωσε σκληρή μάχη για την επιτυχία αυτή», σημειώνει η Αccept, «για περισσότερο από ένα χρόνο: Διεξήγαμε έρευνα σε συνεργασία με τον ελληνικό επιστημονικό φορέα Orlando LGBT+ για να εντοπίσουμε την έκταση των ψευδοθεραπειών μεταστροφής στην Κύπρο. Συλλέξαμε μαρτυρίες. Πήγαμε επανειλημμένα στη Βουλή καταθέτοντάς τις μαρτυρίες αυτές. Στείλαμε επιστολές στην Αρχιεπισκοπή και μητροπόλεις, καταθέτοντας μαρτυρίες. Μιλήσαμε με τους συνδέσμους ψυχολόγων, ψυχοθεραπευτών και την ψυχιατρική εταιρεία, ζητώντας να πάρουν επίσημη καταδικαστική θέση για τις ψευδοΘΜ. Αφουγκραστήκαμε την ανησυχία των θυμάτων, καταλάβαμε την επικινδυνότητα της μη συμπερίληψης της συναίνεσης και των ιερέων στον νόμο. Παλέψαμε γι’ αυτό».

Σε ένα άλλο σημείο της, μάλιστα, η οργάνωση αναφέρει: «Δεν δεχτήκαμε την τροποποίηση του νόμου, όπως έγινε στην Ελλάδα. Τα βάλαμε και με την Εκκλησία για το καλό της κοινότητάς μας».

Φυσικά, η οργάνωση αναφέρεται στην αντίστοιχη τροπολογία (Πλέυρη) που ψηφίστηκε πέρσι από την κυβέρνηση, η οποία στην ουσία εξαιρεί τους ιερείς από τις κυρώσεις, αφού αναφέρεται σε «επαγγελματίες» (και όχι σε «πρόσωπα» όπως στην Κύπρο) ενώ θέτει για το ζήτημα της «συναίνεσης», αναγνωρίζοντας έτσι την – υπό προϋποθέσεις – εφαρμογή των εγκληματικών αυτών πρακτικών.

Χαρακτηριστική ήταν τότε και η αντίδραση των ΛΟΑΤΚΙ+ οργανώσεων, οι οποίες εξέφρασαν έντονα της αντίδρασή τους.

«Πριν από λίγη ώρα στη Βουλή υπερψηφίστηκε κατά πλειοψηφία η τροπολογία του Υπουργείου Υγείας, για την ποινικοποίηση των ψευδοθεραπειών μεταστροφής. Παρά την πίεση που ασκήθηκε στις πολιτικές δυνάμεις να μην περάσει η διάταξη που προβλέπει ότι δεν διώκεται ποινικά ο επαγγελματίας που έχει εξασφαλίσει συναίνεση από ΛΟΑΤΚΙ ενήλικα άτομα για διενέργεια τέτοιου είδους «θεραπείας». Αμέσως μετά και σε συνέχεια του χθεσινού Δελτίου Τύπου του Orlando LGBT+ για την ποινικοποίηση θεραπειών μεταστροφής και πολλών αντιδράσεων ΛΟΑΤΚΙ+ οργανώσεων, οι οργανώσεις από κοινού ζητούν: Να μην ψηφιστεί ένα άρθρο που υπερασπίζεται ότι μπορεί να υπάρξει συναίνεση στην ψυχολογική κακοποίηση. Η ψυχολογική κακοποίηση στο έδαφος ζητημάτων σεξουαλικού προσανατολισμού, ταυτότητας, έκφρασης και χαρακτηριστικών φύλου είναι ΜΟΡΦΗ ΕΜΦΥΛΗΣ ΒΙΑΣ. Δεν γίνεται να την θεσμοθετούμε το 2022», ανέφερε σε ένα κοινό δελτίο τύπου.

 

Vasilis Thanopoulos

Από μικρός ήθελα να γίνω αστροναύτης. Εξάλλου, πάντα θυμάμαι να μου λένε ότι "πετάω στα αστέρια". Λόγω όμως σχετικής υψοφοβίας αποφάσισα να αλλάξω επαγγελματικό προσανατολισμό και να γίνω δημοσιογράφος (απ' το κακό στο χειρότερο), Μπήκα στο Πάντειο (Τμήμα Επικοινωνίας, Μέσων & Πολιτισμού) και λίγους καφέδες αργότερα πήρα το πτυχίο μου. Έκτοτε το επαγγελματικό μου μετερίζι με έχει οδηγήσει στην πόρτα ανθρωπιστικών οργανισμών (Διεθνή Αμνηστία, Έλιξ) αλλά και πολλών έντυπων και διαδικτυακών μέσων (Esquire, Nitro, Protagon, κλπ). Η σχέση μου με το Antivirus ξεκίνησε τυχαία τον Μάρτιο του 2013. Έκτοτε έγινε λατρεία... Είτε εδώ είτε στο περιοδικό, όλο και κάπου θα με πετύχετε. Αν τώρα θέλετε να κάνετε και κάποιο σχόλιο... θα με βρείτε στο [email protected]. Cu!
Δες και αυτό!