Θέλμα & Ίρις: Μία σκοτεινή queer κωμωδία στο θέατρο Φούρνος

20/02/2023

Μία σκοτεινή queer κωμωδία παρουσιάζεται από τις 8 Μαρτίου στο θέατρο Φούρνος!

Θέλμα & Ίρις

Η Θέλµα και η Ίρις είναι ένα ζευγάρι, όπως όλα τα άλλα, µε τη µόνη διαφορά ότι ζουν εδώ και 672 χρόνια, παίζουν άψογα σκάκι και σαντούρι και έχουν συναναστραφεί τους περισσότερους καλλιτέχνες, φιλοσόφους και διανοούµενους των περασµένων αιώνων! Η Θέλµα και η Ίρις, ως σωστοί βρικόλακες, κουβαλάνε µέσα τους τη σοφία µιας αιωνιότητας! Σήμερα όμως θα βρεθούν αντιμέτωπες µε ένα δίληµµα… Με µία συνθήκη, που ακόμη και για αυτές, είναι τελείως και εντελώς καινούρια!

Θέλμα & Ίρις

Η Θέλµα και η Ίρις είναι ένα ζευγάρι βρικολάκων. Μέσα στους αιώνες της ζωής τους, έχουν διαβάσει πολύ, έχουν ασχοληθεί µε όλα τα είδη τέχνης και πνευµατικής άσκησης, έχουν κάνει φίλους τους τους µεγαλύτερους καλλιτέχνες και διανοητές. Πνευµατικά ελεύθερες, κοσµογυρισµένες και βαθιά πολιτικοποιηµένες, έχουν αποφασίσει να σταθούν στο πλάι του ανθρώπινου είδους συµµετέχοντας ενεργά σε κάθε αγώνα του ανθρώπου για την ελευθερία, την ισότητα και τη χειραφέτησή του! Βρίσκονται πάντα στην πρώτη γραµµή αποκρούοντας τη βία της εξουσίας και ενθαρρύνοντας τον αγωνιζόµενο. Ως σωστοί βρικόλακες της δικιάς τους φιλοσοφίας, επιλέγουν για τροφή τους µόνο άτοµα επικίνδυνα για το κοινωνικό σύνολο (φασίστες, βιαστές, παιδόφιλους κλπ).

Θέλμα & Ίρις

Οι δύο ηρωίδες, παρ’ όλη τη σοφία και την εµπειρία τους, θα βρεθούν τελικά αντιμέτωπες µε ένα-αρκετά ανθρώπινο θα λέγαμε – δίλημμα. Το δίλημμα της γονεϊκότητας. Με µία απλή τους απόφαση -µε ένα τόσο δα δαγκωµατάκι!-µπορούν να δημιουργήσουν ένα νέο πλάσμα που να τους µοιάζει. Είναι όµως πράγµατι τόσο απλή αυτή η απόφαση; Τι σημαίνει για την κάθεµία η έννοια της γονεϊκότητας; Η έννοια της οικογένειας; Είναι η µμητρότητα ένα ένστικτο ή είναι µία επίκτητη κοινωνική ανάγκη; Είναι ένας τρόπος ολοκλήρωσης ή όχι; Τί θυσίες απαιτεί τελικά µια τέτοια απόφαση;

Θέλμα & Ίρις

Το έργο «Θέλµα & Ίρις» πραγματεύεται µε ιδιαίτερα κωμικό και καυστικό τρόπο το θέµα των ανθρώπινων σχέσεων και των κοινωνικών συµβάσεων και βρίσκεται στο µεταβατικό σηµείο δύο αντίθετων καταστάσεων. Κινείται διαρκώς στο µεταίχµιο µεταξύ συµβατικού και αντισυµβατικο ύτρόπου ζωής.

Θέλμα & Ίρις

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ
Κείµενο: ΜαρίαΠαπουτσή, ΕιρήνηΓαντερί
Σκηνοθεσία: ΕιρήνηΓαντερί
ΣχεδιασµόςΦωτισµών: ΑποστόληςΤσατσάκος
Σκηνικά-Κοστούµια: ΕιρήνηΓαντερί
Βοηθόςενδυµατολόγος: ΙωάνναΠαπακωνσταντίνου
Φωτογραφίεςπαράστασης: ΔηµήτρηςΠαρθύµος
Σχεδιασµόςαφίσας: ΣοφίαΜπράιλα
Επικοινωνία: ΧρύσαΜατσαγκάνη
Παραγωγή: Dune Productions

Παίζουν: Κατερίνα Αγγελίτσα, Αγγελική Γρηγοροπούλου, Ίρις Κατσούλα

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ
Από Τετάρτη 8 Μαρτίου
Ημέρες & ώρες παραστάσεων: Κάθε Τετάρτη στις 21:00
Τιμές εισιτηρίων: Γενική Είσοδος: 12 ευρώ
Διάρκεια παράστασης 80’
Προπώληση εισιτηρίων: Viva.gr
Θέατρο Φούρνος, Μαυρομιχάλη 168, Εξάρχεια
Τηλέφωνο κρατήσεων: 21 0646 0748
Δες και αυτό!