Μια συζήτηση άνοιξε εχθές στο GNTM, σχετικά με το κατά πόσο τα αγόρια που συμμετέχουν φέτος στο παιχνίδι, θα έμπαιναν στη διαδικασία να φορέσουν “γυναικεία” ρούχα, αν το ζητούσε για παράδειγμα ένας σχεδιαστής.
Στο ερώτημα αυτό κάποιοι φάνηκαν απόλυτα αρνητικοί ενώ είδαμε και έναν που δήλωσε πως δε θα είχε πρόβλημα, αφού “η μόδα, όπως και η τέχνη, δεν έχουν φύλο”.
Αφορμή για τη συζήτηση αυτή στάθηκε η φωτογραφία ενός παίκτη, που σύμφωνα με τους κριτές “έβγαζε μια θηλυπρέπεια” (προτιμώ το θηλυκότητα).
Φυσικά και κανείς δεν μπήκε στη διαδικασία να ρωτήσει κάποιο από τα κορίτσια, αν θα είχε πρόβλημα να φορέσει κάποιο “ανδρικό” ρούχο, μιας και κάτι τέτοιο θεωρείται συνηθισμένο και τις περισσότερες φορές εξαιρετικά σικ.
Και κάπου εδώ είναι που ανακαλύπτεις τη βασική προβληματική αυτής εδώ τη συζήτησης. Φυσικά και το κάθε άτομο είναι ελεύθερο να φορέσει ό,τι θέλει. Εξίσου ελεύθερο να μην θέλει να φορέσει κάτι. Το πρόβλημα ξεκινά, όταν η συζήτηση γίνεται με έμφυλους όρους “ανδρικό – γυναικείο” και όταν ο λόγος για τον οποίο κάποιος μπαίνει στη διαδικασία να απορρίψει ένα ρούχο είναι γιατί φοβάται ότι θα “τον παρεξηγήσουν” ή αυτό θα σημαίνει κάτι για τη σεξουαλικότητά του. Ακόμη χειρότερα όταν αυτό το ρούχο αναγνωρίζεται ως θηλυπρεπές (προτιμώ το θηλυκό), δηλαδή γυναικείο, δηλαδή προσβλητικό για έναν άνδρα.
Τα ρούχα όμως δεν έχουν φύλο κι αν έχουν δε σημαίνει ότι δεν μπορούν να χρησιμοποιούνται κι από άλλα. Επίσης δεν υπάρχει τίποτα κακό από άνδρες που εκφράζουν θηλυκότητα και το αντίθετο.
Αλήθεια, πόσο διαφορετική θα ήταν αυτή η συζήτηση αν δεν έκοβαν τα queer άτομα, που δήλωσαν συμμετοχή;