Θα είναι ο (τρανσφοβικός) Rishi Sunak ο επόμενος πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου;

24/10/2022
από
Ο Rishi Sunak είναι ο δεύτερος υποψήφιος που συμμετέχει στην κούρσα για να διαδεχθεί τη Liz Truss τόσο ως ηγέτης του Συντηρητικού Κόμματος όσο και ως πρωθυπουργός.

Η Truss άντεξε μόλις 44 ημέρες προτού ανακοινώσει την πρόθεσή της να παραιτηθεί την Πέμπτη (20 Οκτωβρίου).

Λίγες εβδομάδες μετά την ολοκλήρωση της τελευταίας αναμέτρησης για την ηγεσία, το Συντηρητικό Κόμμα πρέπει να αποφασίσει και πάλι. Μέχρι στιγμής, η Penny Mordaunt και ο Rishi Sunak είναι τα μόνα άτομα που δήλωσαν επίσημα συμμετοχή, με τον Boris Johnson να αναμένεται επίσης να επιχειρήσει να επιστρέψει στο αξίωμα.

Οι υποψήφιοι/ες πρέπει να έχουν την υποστήριξη 100 βουλευτών των Τόρις  και, αν όλα πάνε σύμφωνα με το σχέδιο, ο/η επόμενος/η πρωθυπουργός μπορεί να ανακοινωθεί τις επόμενες ώρες.

Παρά το γεγονός ότι ο Sunak έχασε από την Truss, παραμένει αρκετά δημοφιλής στο κόμμα. Εξελέγη για πρώτη φορά το 2015, ενώ ανέβηκε πολύ γρήγορα – τα τελευταία χρόνια υπηρέτησε ως υπουργός τοπικής αυτοδιοίκησης, γενικός γραμματέας του υπουργείου Οικονομικών και ως καγκελάριος υπό τον Τζόνσον.

Ο Rishi Sunak αρνήθηκε ότι οι τρανς γυναίκες είναι γυναίκες

Ως καγκελάριος, ο Rishi Sunak είχε ελάχιστη σχέση με τα ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιώματα αλλά έκανε ξεκάθαρη τη θέση του κατά την τελευταία κούρσα για την ηγεσία του κόμματος.

Λίγο μετά την ανακοίνωση ότι θα διαγωνιζόταν για την ηγεσία των Τόρις το καλοκαίρι, ένας εκπρόσωπος του Sunak μίλησε στη Mail on Sunday για τις προσπάθειες (του Sunak) να ανατρέψει «τις πρόσφατες τάσεις που θέλουν να διαγράψουν τις γυναίκες μέσω της χρήσης αδέξιας, ουδέτερης ως προς το φύλο γλώσσας».

Ο εκπρόσωπος υποστήριξε ότι ο Sunak θα ακολουθούσε ένα «μανιφέστο για τα δικαιώματα των γυναικών» εάν γινόταν πρωθυπουργός. Παραδόξως, αυτό το «μανιφέστο» για τα δικαιώματα των γυναικών θα περιελάμβανε την απαγόρευση των τρανς γυναικών στον αθλητισμό. Επίσης, δήλωσε ότι ο Sunak θα προέτρεπε τα σχολεία να είναι «πιο προσεκτικά» στον τρόπο διδασκαλίας των ΛΟΑΤΚΙ+ θεμάτων.

Βέβαια, ο ίδιος στις ερωτήσεις που έθεσε το κόμμα του σχετικά με τα ΛΟΑΤΚΙ+ ζητήματα, επέστησε την προσοχή του στο αυξανόμενο έγκλημα μίσους και στον τερματισμό της μετάδοσης του HIV έως το 2030.

«Θέλω αυτή να είναι η ασφαλέστερη και σπουδαιότερη χώρα στον κόσμο για τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα. Δεν θέλω κανένας στη Βρετανία να χρειαστεί να κρύψει το ποιος είναι ή ποιον αγαπά από φόβο», είχε απαντήσει ο Sunak.

Όταν ρωτήθηκε για το «αυξανόμενο πρόβλημα της τρανσφοβίας» μέσα στο κόμμα, ο Sunak είπε: «Η προκατάληψη εναντίον των τρανς είναι λάθος. Το Συντηρητικό Κόμμα είναι μια ανοιχτή, φιλόξενη οικογένεια σε όλη την κοινωνία, ανεξάρτητα από το ποιοι είναι και ανεξάρτητα από το υπόβαθρό τους».

Αυτά τα σχόλια ήταν αντίθετα με άλλες δηλώσεις που έχει έκανε ο Sunak για ΛΟΑΤΚΙ+ ζητήματα. Λίγο πριν το τέλος της υποψηφιότητάς του, υποστήριξε ότι οι τρανς γυναίκες δεν είναι γυναίκες- ένα σχόλιο που έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τον ισχυρισμό του ότι η προκατάληψη κατά της κοινότητας είναι λάθος.

Επίσης σε ένα Q&A στο Mumsnet είπε ότι τα τρανς άτομα πρέπει να γίνονται «σεβαστά», αλλά ότι «η βιολογία είναι σημαντική, είναι θεμελιώδης» όταν πρόκειται για τουαλέτες και αθλήματα.

Στο ίδιο Q&A κάλεσε τους ανθρώπους να έχουν «σεβασμό» για τις cis γυναίκες που «ανησυχούν ότι κάποια από τα πράγματα για τα οποία έχουν αγωνιστεί πραγματικά σκληρά θα διαβρωθούν».

με πληροφορίες από pinknews
Δες και αυτό!