Τακούνια, στρας και εξαιρετικές εμφανίσεις στα φετινά Miss Hellas Drag Pageant

Όσα έγιναν στα φετινά Drag Καλλιστεία!
Eίναι Σάββατο βράδυ και στη σκηνή του ΠΛΥΦΑ υπάρχει μια στραφταλιζέ εγκατάσταση. Η κουίντα ανοίγει και η κουίνα Δούkissα, διοργανώτρια και παρουσιάστρια, βγαίνει στη σκηνή. Μας καλωσορίζει στην τέταρτη διοργάνωση των Miss Hellas Drag Pageant.

Δούkissα

Η γνωστή drag queen αναφέρεται στην κληρονομία της Αλόμα (και τα καλλιστεία που με τόλμη διοργάνωνε τότε), ενώ δεν ξεχνά να αναφερθεί και στο περιοδικό μας. «Θέλω να ευχαριστήσω το ΑΝΤΙVIRUS για την στήριξη που έχει προσφέρει και τις τέσσερεις χρονιές σ’ αυτή τη διοργάνωση, που σταδιακά μετατρέπεται σε έναν θεσμό ανάδειξης νέων ταλέντων. Είναι πολύ σημαντικό το στοιχείο της ορατότητας», μου σχολιάζει.

από αριστερά: Τάμμυ Τσανάκα, Δουκissa, Angelika Darkling & Shaya

Shaya

Η κριτική επιτροπή φέτος αποτελούνταν από την visual artist, performer, Dj και διοργανώτρια του Queer party «Barbie Psychanella», Τάμμυ Τσανάκα, η τραγουδίστρια Shaya, και η latex designer and maker, Angelika Darkling. «Η διοργάνωση ήταν extravaganza και οι διαγωνιζόμενες faboulus. Ήταν ιδιαίτερη τιμή για μένα να βρίσκομαι εδώ απόψε, γιατί ένιωσα να παίρνω μέρος σε μια γιορτή ελευθερίας. Έχουμε παλέψει πάρα πολύ για να μπορούν να γίνονται τέτοιες εκδηλώσεις με τέτοια ποικιλία στο κοινό, για να μπορούν οι διαγωνιζόμενες σήμερα να είναι εδώ με τις οικογένειές τους», αναφέρει χαρακτηριστικά η Shaya.

Δουκissa & Andromeda Balls

Στη φετινή διοργάνωση συμμετείχαν εννέα νέες, ανερχόμενες drag queens. Νικήτρια στέφθηκε η Andromeda Balls. «Ως εστεμμένη αισθάνομαι δικαιωμένη (πλάκα κάνω). Είμαι συγκλονισμένη. Προετοιμαζόμουν πολύ καιρό. Εργάζομαι ως δασκάλα στην Πέμπτη τάξη ενός δημοτικού σχολείου, έχω παρατηρήσει πως τα ΛΟΑΤΚΙ+  παιδιά χρειάζονται υποστήριξη, από το σπίτι, το σχολείο και  την κοινωνία γενικά», δήλωσε. Η φετινή βασίλισσα των drag queens αντλεί την έμπνευση για την drag persona της «από τη ζωή, τη φιλοσοφία και τη Disney». Το drag της έδωσε την απαραίτητη ελευθερία ώστε να καταφέρει να εννοήσει την εαυτή της. «Είναι πολύ σημαντικό να δοθεί ορατότητα στα τρανς και non binary άτομα. Υπάρχουμε παντού. Είναι πολύ σημαντικό άτομα σαν εμένα που δουλεύω ως δασκάλα σε σχολείο να μπορώ να είμαι αυτή που είμαι», ανέφερε η διαγωνιζόμενη για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά.

Bloody Mωρή

Bloody Mωρή

Η Bloody Mωρή είναι παπαδοκόρη. Την ταυτότητά της αυτή εισήγαγε στο αct της, ενώ στο κοινό βρίσκονταν κατενθουσιασμένοι και συγκινητικά υποστηρικτικοί και οι δύο γονείς της. Η παρ’ ολίγον νικήτρια (δεύτερη επιλαχούσα) σημείωσε για μάς: «Προσπαθώ να αντιμετωπίζω τη ζωή με χιούμορ. Αυτό προσπάθησα να κάνω και μέσα από το act μου. Ξέρω πως το θρησκευτικό στοιχείο ήταν κάπως προβοκατόρικο, αλλά το βίωμα μας μπορεί να γίνει εργαλείο για να πούμε την ιστορία μας, ακόμα κι αν το κάνουμε με χιούμορ. Το προετοίμαζα καιρό. Είναι αρκετά διασκεδαστικό, τουλάχιστον για μένα, ελπίζω και για σας».

Raw Bee Candles

Raw Bee Candles

H Raw Bee Candles, με καταγωγή από την Κατερίνη και έδρα στη Θεσσαλονίκη, είναι η κεντρική παρουσιάστρια του Thessaloniki Pride από το 2021. Όταν ρωτήθηκε από την κριτική επιτροπή αν το drag είναι πολιτικό απάντησε: «Λευτεριά στην Παλαιστίνη». «Οι συμμετοχές ήταν πολύ πιο εξελιγμένες φέτος. Είναι πολύ σημαντική η ύπαρξη του θεσμού. Για την Ελλάδα ρε γαμώτο», μου αναφέρει.

Sylvia the Black Poison

Η Sylvia the Black Poison ασχολείται με το drag εδώ και δύο – τρεις μήνες. Θυμάται πως την πρώτη φορά που είδε Ru Paul και Pose ένιωσε να ταυτίζεται. Θυμάται να παρατηρεί κάθε λεπτομέρεια στο χρώμα, το ύφασμα, το σχέδιο των ρούχων, όπως επίσης και στο μακιγιάζ των κοριτσιών στην οθόνη. Με μεγάλη προσπάθεια κατάφερε να γίνει drag queen εκπληρώνοντας το όνειρό της.

Alejandra Binair

H Alejandra Binair, ασχολείται με το drag περίπου έναν χρόνο και σύμφωνα με όσα δήλωσε απαντώντας στις ερωτήσεις της κριτικής επιτροπής το drag την έχει βοηθήσει να νιώσει άνετα με την εαυτή της. Βρίσκει πως «είναι σημαντικό να υπάρχει το στοιχείο του political correctness στις performances». «το drag είναι τέχνη και πολιτική και τα τακούνια μας είναι πάντα διαθέσιμα όπλα. Τα καλλιστεία είναι θεσμός που βοηθά άτομα σαν εμένα να αναγνωριστούν. Θέλω να ευχαριστήσω όλα τα άτομα που μας βοήθησαν back stage», μου λέει χαρακτηριστικά.

Donatella Dynasty

Η Donatella Dynasty ασχολείται με το drag εδώ και δύο χρόνια. Βασικά πρότυπα για τη δημιουργία της personas της αποτέλεσαν η μητέρα και η γιαγιά της. Με καταγωγή από τον Βόλο και σπουδές στην όπερα και το musical theater, όταν ρωτήθηκε από τους κριτές για τις προσδοκίες της είπε με περίσσια λιτότητα και ταπεινοφροσύνη ότι οφείλει να απάτησε κάθε ντραγκουίνα που σέβεται την εαυτή της σε παρόμοια συνθήκη: «Να κατακτήσω τον κόσμο φυσικά». «Αυτό που εκτιμώ από αυτή τη διοργάνωση είναι ο χώρος που δίνεται σε άτομα σαν κι εμένα να αναπτύξουν το ταλέντο τους και να εκφραστούν», αναφέρει.

Amanda Lace

Η Amanda Lace, με καταγωγή από την Τήνο, εμπνεύστηκε την persona της από την χρυσή εποχή του ελληνικού κινηματογράφου. Ασχολείται με το drag εδώ και 8 περίπου μήνες και βρίσκει πως το political correct στοιχείο, «περιορίζει σαφώς τους καλλιτέχνες, ωστόσο είναι σημαντικό να υπάρχει».

Demi Lou

Η Demi Lou, ασχολείται με το drag δω και δύο χρόνια και αυτό την έχει βοηθήσει να ξεπεράσει τους φόβους και τις ανασφάλειές της. «Είναι η τέταρτη φορά που συμμετέχω σε Live. Είχα δηλώσει και πέρσι συμμετοχή αλλά έκλεισαν οι αιτήσεις και δεν πρόλαβα. Φέτος βρήκα την ευκαιρία και το έκανα. Ήταν υπέροχο», μου σχολιάζει..

Εpitaphio

Το Εpitaphio είναι Σαρακατσάνα σεξεργάτρια (δική της φράση) που κατέβηκε απ’ το χωριό για να κάνει metal καριέρα στην Αθήνα. Βασική προσδοκία τ@ αποτελεί το να γεμίσει τα alternative κενά της ελληνικής drag σκηνής και να ενοχλήσει τους κλαρινογκοθάδες. Βρίσκει πως το drag έχει πολιτικό χαρακτήρα, θεωρεί πως πρόκειται για πεδίο λυτρωτικής απελευθέρωσης στο οποίο μπορεί να διοχετευτεί η θηλυκότητα του. «Ήταν υπέροχα. Και εις ανώτερα να ευχηθώ», μου σχολιάζει.

Κλείνοντας οφείλουμε να παρατηρήσουμε την ποικιλία στην σύνθεση του κοινού. Από παπάδες μέχρι φοιτητές κι από συγγενείς των διαγωνιζόμενων μέχρι φίλους της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας ήταν όλοι εκεί. Φαίνεται πως περιορισμοί όπως η ταυτότητα του φύλου, η ηλικία, η τάξη και η φυλή καταρρίπτονταν με την είσοδο στο ΠΛΥΦΑ.

Δείτε κι άλλες φωτογραφίες από τα φετινά Miss Hellas Drag Pageant

extra

Η νικήτρια της βραδιάς κέρδισε το χρηματικό έπαθλο των 500 ευρώ, χορηγία της MAGNA events, ενώ οι πρώτες τρεις νικήτριες κέρδισαν: δωροεπιταγές αξίας 300 ευρώ από τη Modus Vivendi Underwear, δωροεπιταγές αξίας 240 ευρώ από την Kryolan Greece professional make up. Επίσης, κέρδισαν διαμονή σε Αθήνα και Χαλκίδα στα Brown Hotels, αξίας 1500 ευρώ και ένα show στα Barbie Ψυχανέλλα parties αλλά και στο Porta Bar Mykonos. Τέλος, όλες οι διαγωνιζόμενες κέρδισαν χρωματιστά βερνίκια αξίας 600 ευρώ από την OPI Greece και προϊόντας συνολικής αξίας 500 ευρώ από την boobam.

Υ.Γ. Η Δουκissa στέλνει τις ευχαριστίες της στον Νότη Χριστοδούλου για τον σχεδιασμό της σκηνής των καλλιστείων!

φωτογραφίες: Βασίλης Τσαλικίδης




Δες και αυτό!