Το κοινοβούλιο της Ταϊβάν υιοθέτησε σήμερα τροπολογία που επιτρέπει στα ομόφυλα ζευγάρια να τεκνοθετούν από κοινού, απόφαση που χαιρετίστηκε ως “ένα μεγάλο βήμα μπροστά” για την ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα.

Η Ταϊβάν διαδραματίζει πρωτοποριακό ρόλο όσον αφορά τα δικαιώματα της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας στην Ασία, μετά τη νομιμοποίηση του γάμου μεταξύ ομόφυλων ζευγαριών το 2019, η πρώτη σε αυτήν την περιοχή του κόσμου.

Ωστόσο, τα ομόφυλα ζευγάρια εξακολουθούσαν να αντιμετωπίζουν κάποιους περιορισμούς, κυρίως την αδυναμία να τεκνοθετήσουν μη βιολογικά παιδιά τους ή ο ένας εκ των δύο στο ζευγάρι να είναι η/ο νόμιμος γονιός του παιδιού που τεκνοθετείται από την/τον σύντροφό της/του.

Σήμερα, παραμονή της τέταρτης επετείου της θέσπισης του νόμου για τον γάμο για όλους, το κοινοβούλιο υιοθέτησε αυτήν την νέα τροπολογία.

Αυτή “διασφαλίζει όχι μόνον την προστασία των δικαιωμάτων των παιδιών, αλλά ανταποκρίνεται, επίσης ,στο υπέρτατο συμφέρον τους”, δήλωσε η βουλευτής Φαν Γιούν, τυλιγμένη σε σημαία με το ουράνιο τόξο.

“Στο μέλλον οι σύζυγοι και οι γονείς, ανεξαρτήτως φύλου και σεξουαλικού προσανατολισμού, θα μπορούν να έχουν πλήρη νομική προστασία”, βεβαίωσε.

Η τροπολογία αυτή υιοθετήθηκε μετά την απόφαση που έλαβε πέρυσι οικογενειακό δικαστήριο της πόλης Καοχσιούνγκ, στο νότιο τμήμα της Ταϊβάν, υπέρ παντρεμένου γκέι άντρα, για να μπορέσει να τεκνοθετήσει το μη βιολογικό παιδί του συζύγου του, στην πρώτη δικαστική απόφαση αυτού του είδους.

“Έπειτα από τέσσερα χρόνια σκληρής εργασίας, το κοινοβούλιο υιοθέτησε τελικά σήμερα το σχέδιο νόμου για την τεκνοθεσία χωρίς δεσμούς αίματος από τα ζευγάρια προσώπων του ιδίου φύλου”, σημείωσε παράλληλα, εκφράζοντας την ικανοποίησή της σε ανακοίνωσή της, η Ένωση της Ταϊβάν για την Προώθηση των Δικαιωμάτων στον Πολιτικό Γάμο.

Η Ένωση χαιρέτισε, επίσης, την πρόσφατη αναγνώριση τον Ιανουάριο από την Ταϊβάν του διεθνικού γάμου μεταξύ προσώπων του ιδίου φύλου.

Προηγουμένως, στους αλλοδαπούς δεν επιτρεπόταν να παντρευτούν τον Ταϊβανέζο σύντροφό τους, αν αυτοί προέρχονταν από περιοχές στις οποίες απαγορεύεται ο γάμος μεταξύ προσώπων του ιδίου φύλου, δηλαδή το μεγαλύτερο μέρος της Ασίας.

Μετά τη νομιμοποίηση της ισότητας στον γάμο του 2019, τουλάχιστον 7.000 ομόφυλα ζευγάρια παντρεύτηκαν στην Ταϊβάν, σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία του υπουργείου Εσωτερικών που δημοσιοποιήθηκαν το 2021.

Η Ένωση υπογράμμισε σήμερα ότι θα συνεχίσει να ασκεί πιέσεις για να εξασφαλίσει πλήρη δικαιώματα για τα ομόφυλα ζευγάρια, κυρίως την αναγνώριση του γάμου προσώπων του ιδίου φύλου μεταξύ Ταϊβανέζων και Κινέζων.

Χιλιάδες κόσμου στο πρώτο pride της Ταϊβάν μετά τη νομιμοποίηση των γκέι γάμων