Ταϊλάνδη: Το κοινοβούλιο εγκρίνει νομοσχέδιο για την ισότητα στον γάμο

27/03/2024
από
Το κοινοβούλιο της Ταϊλάνδης ενέκρινε με συντριπτική πλειοψηφία νομοσχέδιο για την ισότητα στον γάμο, ένα βήμα-ορόσημο που φέρνει τη χώρα πιο κοντά στο να γίνει η τρίτη στην Ασία που νομιμοποιεί τις σχέσεις των ΛΟΑΤΚΙ+ ζευγαριών.

Το νομοσχέδιο, που παρουσιάστηκε σήμερα, είχε την υποστήριξη όλων των μεγάλων κομμάτων της Ταϊλάνδης και προετοιμαζόταν για περισσότερο από μια δεκαετία. Χρειάζεται ακόμη έγκριση από τη Γερουσία και έγκριση από τον βασιλιά προτού γίνει νόμος και τεθεί σε ισχύ 120 ημέρες αργότερα.

Η νομοθεσία εγκρίθηκε από 400 από τους 415 παρόντες νομοθέτες, ενώ μόνο 10 καταψήφισαν.

«Το κάναμε αυτό για όλους τους Ταϊλανδούς, για να μειώσουμε τις ανισότητες στην κοινωνία και να αρχίσουμε να δημιουργούμε ισότητα», δήλωσε ο Danuphorn Punnakanta, πρόεδρος της κοινοβουλευτικής επιτροπής για το νομοσχέδιο, στους νομοθέτες πριν από την ανάγνωση.

«Θέλω να σας προσκαλέσω όλους να γράψετε ιστορία».

Η ψήφιση του νομοσχεδίου σηματοδοτεί ένα σημαντικό βήμα προς την εδραίωση της θέσης της Ταϊλάνδης ως μια από τις πιο φιλελεύθερες χώρες της Ασίας σε θέματα που αφορούν στη ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα, με τις προοδευτικές στάσεις να συνυπάρχουν στην κοινωνία παράλληλα με τις παραδοσιακές, συντηρητικές βουδιστικές αξίες.

Η Ταϊλάνδη αποτελεί εδώ και καιρό πόλο έλξης για τα ομόφυλα ζευγάρια, με μια ζωντανή και ορατή κοινωνική ΛΟΑΤΚΙ+ σκηνή για ντόπιους και ομογενείς, καθώς και στοχευμένες εκστρατείες για την προσέλκυση ΛΟΑΤΚΙ+ ταξιδιωτών.

Ωστόσο, οι ακτιβιστές υποστηρίζουν εδώ και καιρό ότι οι νόμοι και οι θεσμοί της δεν αντικατοπτρίζουν τις μεταβαλλόμενες κοινωνικές συμπεριφορές και εξακολουθούν να κάνουν διακρίσεις εις βάρος των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων και ζευγαριών.

Η νομοθεσία που ψηφίστηκε την Τετάρτη είναι η ενοποίηση τεσσάρων διαφορετικών νομοσχεδίων και αναγνωρίζει τον γάμο μεταξύ δύο ατόμων ανεξαρτήτως φύλου, αντί για το ανδρόγυνο όπως οριζόταν προηγουμένως.

Παρέχει σε ένα ζευγάρι πλήρη δικαιώματα ενός παντρεμένου ζευγαριού βάσει του αστικού και εμπορικού κώδικα της χώρας, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που αφορούν την κληρονομιά και την τεκνοθεσία.

Το Συνταγματικό Δικαστήριο είχε αποφανθεί το 2021 ότι ο ισχύων νόμος περί γάμου της Ταϊλάνδης, ο οποίος αναγνωρίζει μόνο ετερόφυλα ζευγάρια, είναι συνταγματικός, ενώ έκανε συνέστησε να επεκταθεί η νομοθεσία ώστε να διασφαλιστούν τα δικαιώματα και των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων.

Η Nada Chaiyajit, ακτιβίστρια και λέκτορας νομικής στο Πανεπιστήμιο Mae Fah Luang, δήλωσε ότι η ψήφιση του νομοσχεδίου ήταν ένα θετικό βήμα, αλλά υπάρχουν ορισμένα άλυτα ζητήματα.

ΛΟΑΤΚΙ+ οργανώσεις που συμμετείχαν στην κοινοβουλευτική επιτροπή πίεσαν κατά τη διάρκεια της σημερινής συζήτησης, ανεπιτυχώς, για την αλλαγή των όρων «πατέρας» και «μητέρα» στον ουδέτερο ως προς το φύλο όρο «γονέας», ώστε να αποφευχθούν επιπλοκές σε θέματα όπως η τεκνοθεσία.

«Είμαι πράγματι χαρούμενη, αλλά δεν πρόκειται για πλήρη ισότητα του γάμου, αλλά μόνο για γάμο ομόφυλων ζευγαριών», δήλωσε η Nada. «Το δικαίωμα στο γάμο έχει παραχωρηθεί, αλλά όχι το πλήρες δικαίωμα στη δημιουργία οικογένειας.

«Είναι κρίμα που δεν φτάσαμε μέχρι τέλους».
Δες και αυτό!