Για να κρατήσει το πλήθος σε μικρές ομάδες κατά τη διάρκεια της καραντίνας του κορονοϊού, η πρωτεύουσα της Κολομβίας, Μπογκοτά -όπως και ορισμένα άλλα μέρη στη Λατινική Αμερική- έχει ορίσει ότι οι άνδρες και οι γυναίκες πρέπει να βγαίνουν ξεχωριστές ημέρες.

Τα άτομα Angel Mendoza (2ο από αριστερά) και Martin Juco (3ο από αριστερά), που είναι τρανς και non-binary αντίστοιχα, περιμένουν στην ουρά έξω από μία τράπεζα σύμφωνα με τις οδηγίες με βάση το φύλο λόγω καραντίνας, εν μέσω της εκδήλωσης της νόσου του κορονοϊού (COVID-19) στην Μπογκοτά της Κολομβίας, 5 Μαΐου 2020. REUTERS/Luisa Gonzalez

Αυτό έχει μετατρέψει μία συνηθισμένη έξοδο για ψώνια σε μια μέρα γεμάτη ένταση για το άτομο με το όνομα Ροντρίγκεζ, που σπουδάζει στο τμήμα κοινωνικής εργασίας και είναι τρανς και non-binary άτομο.

Από τον Παναμά μέχρι το Περού, τα τρανς άτομα αναφέρουν ότι οι περιορισμοί της καραντίνας βάσει φύλου, τα έχουν εκθέσει σε διακρίσεις και βία από άτομα που αμφισβητούν το δικαίωμά τους να κυκλοφορήσουν.

Στη Μπογκοτά, οι γυναίκες μπορούν να βγουν μόνο ημέρες με ζυγούς αριθμούς και οι άνδρες μόνο τις μέρες με μονό αριθμό, ενώ οι τρανς άτομα επιτρέπεται να επιλέξουν.

Τα άτομα Angel Mendoza (2ο από αριστερά) και Martin Juco (3ο από αριστερά), που είναι τρανς και non-binary αντίστοιχα, περιμένουν στην ουρά έξω από μία τράπεζα σύμφωνα με τις οδηγίες με βάση το φύλο λόγω καραντίνας, εν μέσω της εκδήλωσης της νόσου του κορονοϊού (COVID-19) στην Μπογκοτά της Κολομβίας, 5 Μαΐου 2020. REUTERS/Luisa Gonzalez

Ωστόσο, η ομάδα δικαιωμάτων Red Comunitaria Trans δήλωσε ότι είχε λάβει 18 καταγγελίες για διακρίσεις από την έναρξη του μέτρου και μετά. Ένα από αυτά τα παράπονα ήταν από μια τρανς γυναίκα στη νότια Μπογκοτά που μαχαιρώθηκε από έναν άνδρα που είπε ότι βρισκόταν έξω σε λάθος ημέρα, σύμφωνα με τα τοπικά μέσα ενημέρωσης. Η γυναίκα αναρρώνει από τους τραυματισμούς της.

«Την τελευταία φορά που βγήκα, συνέβησαν πράγματα που ήταν στ’ αλήθεια τεταμένα» , είπε το 20χρονο άτομο με το όνομα Ροντρίγκεζ, το οποίο χρησιμοποιεί ουδέτερες αντωνυμίες και ξεκίνησε ορμονική θεραπεία πριν από τέσσερις μήνες. “Τα χαρακτηριστικά μου εξακολουθούν να είναι πολύ ανδρικά, οπότε οι άνθρωποι εξακολουθούν να λένε «βλέπω το σώμα ενός άνδρα» και αρνούνται το ποιο είσαι.” 

Το ίδιο άτομο είπε ότι την προηγούμενη Κυριακή ένας υπάλληλος το σταμάτησε στην είσοδο ενός παντοπωλείου και ένας αστυνομικός ζήτησε να δει την ταυτότητά του, αν και το γραφείο του δημάρχου έχει δώσει οδηγία στην αστυνομία να μη ζητά ταυτότητα για απόδειξη του φύλου κατά τη διάρκεια της καραντίνας. Εκπρόσωπος της κυβέρνησης της Μπογκοτά για τις γυναίκες επιβεβαίωσε ότι η αστυνομία δεν έχει το δικαίωμα να αμφισβητήσει την ταυτότητα φύλου κανενός ατόμου.

Σε απάντηση σε ερωτήσεις σχετικά με τις κατηγορίες για διάκριση, η Μητροπολιτική Αστυνομία της Μπογκοτά έστειλε στο Reuters ένα βίντεο καμπάνιας αξιωματικών και μελών της τρανς κοινότητας που εξηγούν σε υπαλλήλους, ότι τα τρανς άτομα μπορούν να επιλέξουν την ημέρα των αγορών τους.

Το άτομο με το όνομα Ροντρίγκεζ επετράπη τελικά να μπει στο κατάστημα, αλλά κατά το check-out ένας ταμίας ρώτησε έναν άλλον, γιατί «αυτός ο άντρας» μπόρεσε να ψωνίσει. Το να είναι ένα non-binary άτομο περιπλέκει την επιλογή για το ποια μέρα θα βγει, σύμφωνα με το ίδιο, το οποίο επέλεξε τα κυκλοφορεί τις ημέρες των γυναικών.

«Αν δεν βγεις με μακιγιάζ, με φούστα … Αν δε συμμορφώνεσαι με αυτά τα στερεότυπα και τους ρόλους των φύλων, τότε δεν μπορείς να ταυτιστείς ή να είσαι σε δημόσιο χώρο» , δήλωσε το Ροντρίγκεζ, που φορούσε ροζ σκιά ματιών και ένα ασημένιο μπουφάν.

Η Τζούλι Σαλαμάνκα, διευθύντρια επικοινωνίας για την Red Comunitaria Trans, δήλωσε ότι η πανδημία του κορονοϊού είχε αφήσει τα τρανς άτομα ιδιαίτερα εκτεθειμένα.

«Προσπαθούν να προστατευθούν από τη βία της αστυνομίας, τη βία στο σουπερμάρκετ, τη βία της κοινωνίας εν γένει» , δήλωσε η Σαλαμάνκα στο Reuters, αναφερόμενη σε σωματικές και συναισθηματικές διακρίσεις και προκαταλήψεις.

Είπε ακόμη ότι μερικά τρανς άτομα μπορεί να φοβούνται να αναφέρουν διακρίσεις σε βάρος τους λόγω προηγούμενης αστυνομικής κακοποίησης. Η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Κολομβίας, το Μεδεγίν, έχει περιορίσει τις εξόδους του κόσμου βάσει των αριθμών ταυτότητας και όχι με βάση το φύλο, ως εναλλακτική λύση για την επιβολή της κοινωνικής αποστασιοποίησης, δήλωσε η Σαλαμάνκα. Η Κολομβία δεν είναι η μόνη χώρα της Λατινικής Αμερικής, όπου οι περιορισμοί έχουν προκαλέσει φόβο μεταξύ των τρανς ατόμων. Η Association of Trans People του Παναμά έχει λάβει περισσότερες από 40 καταγγελίες για διακρίσεις από τότε που άρχισαν οι περιορισμοί τον Απρίλιο, δήλωσε η διευθύντρια Βίνους Τετζάντα, αναφέροντας ακόμη προβλήματα κατά την είσοδο σε σούπερ μάρκετ, ή σε φαρμακεία.

Τα τρανς άτομα που είναι ανοσοκατεσταλμένα ανησυχούν ιδιαίτερα, σύμφωνα με την Τετζάντα, και ορισμένα που ζουν με τον ιό του HIV φοβούνται επιπλέον διακρίσεις λόγω της ασθένειάς τους. «Αν χρειάζονται κάτι, τα συμβουλεύαμε να ζητήσουν από ένα γειτονικό πρόσωπο, ή κάποιο άλλο άτομο να βγει να το πάρει» , είπε η Τετζάντα.

Στο Περού, η κυβέρνηση ακύρωσε περιορισμούς λόγω φύλου μετά από περίπου μία εβδομάδα, καθώς το πλήθος δε μπόρεσε να ελεγχθεί τις ημέρες των γυναικών και οι ΛΟΑΤ ομάδες παραπονέθηκαν για διακρίσεις.

Πίσω στη Μπογκοτά, το άτομο με το όνομα Ροντρίγκεζ βάζει στο καλάθι των αγορών του τα ψώνια του. Στρέφει το βλέμμα του, όταν δύο αστυνομικοί μπαίνουν στο κατάστημα.
Οι αξιωματικοί συνοδεύουν έναν μεγαλύτερο άντρα που παραβιάζει τους κανόνες και στη συνέχεια κοιτάζουν για λίγο τον Ροντρίγκεζ πριν φύγουν. Σήμερα, τουλάχιστον, βγήκε ειρηνικά για τα ψώνια του.

Πηγή: reuters.com,
Julia Symmes Cobb