Το φεστιβάλ queer κινηματογράφου επιστρέφει για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά στην Αθήνα και ξεκινάει με το «Desire Lines», ένα υβριδικό ντοκιμαντέρ που «ζωντανεύει» την ιστορία.
Από τις 7 έως και τις 12 Μαΐου, ο κινηματογράφος Τριανόν και το Ινστιτούτο Goethe θα φιλοξενήσουν πάνω από 37 ΛΟΑΤΚΙ+ ταινίες μικρού και μεγάλου μήκους από την Ελλάδα και το εξωτερικό, συζητήσεις με δημιουργούς, αφιερώματα και masterclasses, μέσα σε ένα πλούσιο πρόγραμμα.
Η επίσημη έναρξη των Queer Movie Nights θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 7 Μαΐου στις 21:15 στο Τριανόν με την ταινία «Desire Lines».
Το «Desire Lines» είναι ένα υβριδικό ντοκιμαντέρ που συνδυάζει προσωπικές συνεντεύξεις, αρχειακό υλικό και αφηγηματική μυθοπλασία ως πλαίσιο για τη διερεύνηση της περίπλοκης και συχνά άγραφης ιστορίας της τρανς σεξουαλικότητας. Οι μαρτυρίες των τρανς ανδρών του παρελθόντος και του παρόντος αναλύουν πώς οι πολιτισμικές προσδοκίες και οι πολιτικές ατζέντες διαμορφώνουν τον τόπο της επιθυμίας.
Η μυθιστορηματική ιστορία επικεντρώνεται στον Αχμάντ, έναν Ιρανό που έφτασε στην Αμερική κατά την έναρξη της κρίσης του AIDS. Τώρα, στα 60 του, ο Αχμάντ έρχεται στα LGBTQ αρχεία του Σικάγο για να εξερευνήσει τη λανθάνουσα ομοφυλοφιλία του και να εμπλακεί στη φαντασία για να επαναπροσδιορίσει τη ζωή του ως out, γκέι τρανς άντρας. Η έρευνα του Αχμάντ αναμειγνύει τα γεγονότα με τη μυθοπλασία, βυθίζεται συχνά σε φανταστικές ακολουθίες που επαναπροσδιορίζουν τα γκέι λουτρά της δεκαετίας του ’70 και του ’80 μέσα από έναν τρανς φακό.
Η ταινία έχει λάβει το βραβείο NEXT στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Sundance το 2024 και το Βραβείο Αργυρός Αλέξανδρος στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης την ίδια χρονιά.
Τα εισιτήρια είναι ημερήσια με χρέωση 5€/ημέρα και μπορείτε να παρακολουθήσετε όλες τις προβολές της κάθε μέρας.
Περισσότερες πληροφορίες για τα Queer Movie Nights εδώ.