Ας ξεκινήσουμε με τα βασικά: η εμμηνόπαυση δεν είναι πάθηση! Είναι μια απολύτως φυσιολογική βιολογική εξέλιξη.
Ο λόγος που συχνά αναζητούμε θεραπεία είναι για να απαλλαγούμε από τα δυσάρεστα συμπτώματα που πολύ συχνά τη συνοδεύουν.
H εμμηνόπαυση αναφέρεται στο τέλος της εμμήνου ρύσεως. Μπορεί να εμφανιστεί είτε στη δεκαετία των 40 είτε στη δεκαετία των 50. Για να μπορούμε να πούμε ότι μιλάμε για εμμηνόπαυση θα πρέπει να έχουμε απουσία περιόδου για τουλάχιστον 12 μήνες.
Το δύσκολο στην εμμηνόπαυση είναι ότι συνοδεύεται από εξάψεις, μειωμένη διάθεση και ενέργεια, μειωμένη λίμπιντο, ίσως και διαταραχές ύπνου. Σε αυτά τα συμπτώματα είναι που στοχεύουν και οι υπάρχουσες θεραπείες.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η περίοδος λίγο πριν την εμμηνόπαυση ονομάζεται κλιμακτήριος και συνοδεύεται κι εκείνη από συμπτώματα όπως η αστάθεια του κύκλου, οι διαταραχές περιόδου, οι συναισθηματικές μεταπτώσεις και οι εξάψεις.
Κάθε άτομο βιώνει διαφορετικά συμπτώματα κατά την εμμηνόπαυση. Μπορεί ακόμη και να διακοπεί η περίοδος για λίγους μήνες και μετά να επανέλθει.
Αυτό είναι συνήθως και το πρώτο στάδιο, το πρώτο σύμπτωμα της εμμηνόπαυσης: η ασταθής περίοδος. Η έμμηνος ρύση μπορεί είτε να έρχεται σε πιο αραιά διαστήματα είτε να απουσιάζει εντελώς για μεγάλο διάστημα και μετά να επανέρχεται είτε να παρουσιάζει ανωμαλίες στη διάρκεια ή στα συμπτώματα.
Είναι πολύ σημαντικό να υπάρχει συχνή και στενή συνεργασία του γιατρού με τον ασθενή του. Απαιτείται η τακτική παρακολούθηση της γεννητικής υγείας από τον ειδικό τουλάχιστον μία φορά το χρόνο, εκτός αν κριθεί απαραίτητο να γίνεται συχνότερα. Η κάθε περίπτωση ασθενούς είναι διαφορετική και ως τέτοια πρέπει να αντιμετωπίζεται. Ο/Η γιατρός είναι αυτός που θα κρίνει πόσο συχνά και με ποιον τρόπο και ποιες εξετάσεις πρέπει να παρακολουθείται η υγεία ενός ατόμου.
Άλλα συμπτώματα που μπορεί να υποδηλώνουν την έναρξη της εμμηνόπαυσης είναι οι εξάψεις και η νυχτερινή εφίδρωση. Λόγω των ορμονικών αλλαγών που συμβαίνουν στο σώμα μπορεί να νιώθει κανείς περισσότερα φουντώματα και αίσθηση υψηλής θερμοκρασίας και εφίδρωσης.
Άλλος ένας τομέας που επηρεάζεται από την εμμηνόπαυση και πυροδοτούνται συμπτώματα είναι και η σεξουαλική ζωή. Μπορεί να αισθανθείτε ξηρότητα του κόλπου, πόνο κατά τη σεξουαλική επαφή, ατροφία του αιδοίου και μειωμένη ερωτική επιθυμία.
Τέλος, φυσιολογικό επακόλουθο της περιόδου της εμμηνόπαυσης θεωρούνται και οι ψυχολογικές επιπτώσεις, όπως η ευαισθησία, οι συχνές συναισθηματικές μεταπτώσεις ακόμη και η κατάθλιψη. Γι’ αυτό είναι σημαντικό σε κάθε βήμα σας να εμπιστεύεστε το γιατρό σας και να λαμβάνετε τακτικά συμβουλές, ώστε να γίνουν τα συμπτώματα όσο το δυνατό λιγότερο αντιληπτά και να επηρεάσουν το λιγότερο δυνατό τη ζωή και την καθημερινότητά σας.
Για περισσότερα αξιόπιστα επιστημονικά άρθρα υγείας επισκέψου το doctoranytime.gr