«Τα νέα της Αλεξάνδρας»: Ένα μουσικό reclaim που δικαιώνει τις γυναίκες

23/06/2021
από

Reclaim σημαίνει «ανακτώ», «παίρνω κάτι πίσω». Ήξερα ότι κάνουμε reclaim υβριστικές λέξεις, όπως το queer (αδερφάρα) ή το slut (τσούλα). Χρησιμοποιούμε, δηλαδή, την υβριστική λέξη δίνοντάς της νέα θετική νοηματοδότηση. Δεν ήξερα, όμως, ότι μπορείς να κάνεις reclaim ένα ολόκληρο τραγούδι. Ένα τραγούδι για παράδειγμα, που λοιδορεί τη γυναίκα και αποτελεί το απαύγασμα του μισογυνισμού, και να το μετατρέψεις σε ένα τραγούδι που δικαιώνει τη γυναίκα και εκθέτει τον άνδρα κακοποιητή.

Το ρεμπέτικο  τραγούδι «Τα νέα της Αλεξάνδρας» του Κώστα Γιαννίδη του 1960 «επαναοικειοποιήθηκε» από τη Βάσια Ντούλια και την ομάδα της και δημιουργήθηκε το παρακάτω μουσικό βίντεο με τίτλο «Τα νέα της Αλεξάνδρας| reclaim». Η ερμηνεία είναι της Σεμέλης Παπαβασιλείου και οι νέοι στίχοι του Δηµήτρη Αθανασόπουλου.

Το τραγούδι του 1960 αναφέρεται στη συνάντηση δυο ανδρών, όπου ο ένας περιγράφει στον άλλον πόσο άπιστη και σκάρτη είναι η γυναίκα του και ότι θέλει να την εκδικηθεί. Αντίθετα, το τραγούδι του 2021 έχει μετατραπεί σε μια αφήγηση για τα δεινά των γυναικών που έχουν υποστεί κακοποίηση από κάποιον άνδρα.

Και στις δυο εκδοχές το ερώτημα παραμένει «τι θα πει άνδρας» και συνακόλουθα τι δικαιώματα έχει ένας άνδρας πάνω στο σώμα και την ψυχή μιας γυναίκας. Το ρεμπέτικο τραγούδι δικαιώνει τον άνδρα που κακοποιεί μια γυναίκα, ενώ το σύγχρονο τραγούδι δικαιώνει τη γυναίκα που αντιδρά στην κακοποίηση.

Αφορμή για το παρόν reclaim αποτέλεσε η ιστορία της πραγματικής Αλεξάνδρας του 1960. Εκείνη η Αλεξάνδρα ήταν ακριβώς το αντίθετο από αυτό που περιγράφουν οι στίχοι. Ήταν μια 18χρονη κοπέλα που µετακόµισε από τη Μάνη στην Αθήνα για να µάθει ραπτική και τελικά κατέληξε δολοφονημένη από τον θείο της, όταν αντιστάθηκε στην απόπειρα βιασµού της από τον ίδιο.

Το reclaim δεν περιγράφει την ιστορία της πραγματικής Αλεξάνδρας, αλλά μιας γυναίκας και κάθε γυναίκας που υφίσταται κακοποίηση μέσα στο σπίτι της.

Ακούστε το σύγχρονο κομμάτι:




Δες και αυτό!