Τα MTV EMAs στη Βουδαπέστη προκάλεσαν την ομοφοβία και τον συντηρητισμό της Ουγγαρίας

15/11/2021
από

H Saweetie έστειλε ένα ισχυρό μήνυμα υποστήριξης για την μαχόμενη ΛΟΑΤ+ κοινότητα της Ουγγαρίας ενώ φιλοξενούσε τα MTV EMAs στη Βουδαπέστη.

Η πολυαγαπημένη ράπερ δήλωσε ότι «είναι πάντα σημαντικό να σεβόμαστε ο ένας τον άλλον».

«Γι’ αυτό είναι τόσο σημαντικό να υπερασπιστούμε τη ΛΟΑΤ+ κοινότητα», είπε η Saweetie.

Saweetie

Οι διοργανωτές των MTV EMA είχαν αντιμετωπίσει κάποιες επικρίσεις, όταν ανακοινώθηκε ότι η τελετή απονομής θα πραγματοποιηθεί στην Ουγγαρία, όπου πρόσφατα ψηφίστηκε νόμος που εξισώνει την ομοφυλοφιλία με την παιδεραστία.

Ωστόσο, η Saweetie και άλλοι καλλιτέχνες έθεσαν τα δικαιώματα των ΛΟΑΤ+ στο επίκεντρο στην τελετή απονομής των βραβείων, με πολλούς να χρησιμοποιούν την ευκαιρία να μιλήσουν υπέρ των queer ανθρώπων.

Ο τραγουδιστής των Years and Years, Olly Alexander, μίλησε για το δικαίωμα στην τεκνοθεσία (από ΛΟΑΤ+ άτομα), κατά την παρουσίαση του βραβείου για το καλύτερο βίντεο, λέγοντας σε όσους παρακολουθούν στο σπίτι ότι όλοι οι υποψήφιοι/ες για το βραβείο «υποστηρίζουν την τεκνοθεσία από άτομα του ίδιου φύλου καθώς η οικογένεια είναι οικογένεια».

Μιλώντας στο Press Association στο κόκκινο χαλί, η τραγουδίστρια Kim Petras – η οποία έγινε η πρώτη τρανς performer στα EMAs – είπε ότι η λογοκρισία «κάθε είδους αγάπης είναι χάλια. Δεν είναι καλό. Κανείς δεν πρέπει να αισθάνεται, ξέρετε, ότι δεν εκπροσωπείται στα μέσα ενημέρωσης. Κανείς δεν πρέπει να νιώθει ότι δεν είναι εντάξει να είναι αυτός που είναι».

Ο Ryan Tedder των OneRepublic είπε στην PA ότι η διοργάνωση έστειλε «ένα τεράστιο μήνυμα» με την τελετή απονομής των βραβείων στη Βουδαπέστη.

«Είμαι από μια εξαιρετικά συντηρητική, δεξιά πόλη και μια θρησκευτική κοινότητα, οπότε μέχρι τα 20 μου είχα τις αυτές σκέψεις».

«Και τώρα βρίσκομαι εδώ σκέφτομαι πως είναι παράλογο να πρέπει να κάνουμε αυτές τις δηλώσεις ότι όλοι είναι ίσοι και ότι πρέπει να δείχνουμε αγάπη και ισότητα».

«Αυτά είναι πράγματα που θα έπρεπε να ήταν το απόλυτο θεμέλιο των συνταγμάτων και της ανθρωπότητας τα τελευταία 100 χρόνια, αλλά, ξέρετε, χρειάζεται ένα λεπτό για να προλάβουν οι άνθρωποι και νομίζω ότι επιτέλους προλάβαμε».

Ο Yungblud φίλησε ένα μέλος του συγκροτήματος στη σκηνή των MTV EMA

Ο Βρετανός τραγουδιστής Yungblud έκανε μια ισχυρή έκκληση για διαφορετικότητα μετά την εμφάνιση του στην τελετή απονομής των βραβείων.

«Αν είσαι εκεί έξω και νιώθεις ότι δεν μπορείς να είσαι αυτός που είσαι – μπορείς να είσαι», είπε.

Επίσης, φίλησε έναν από τους συμπαίκτες του στη σκηνή στέλνοντας ένα μήνυμα υποστήριξης στη ΛΟΑΤ+ κοινότητα.

Το συγκρότημα της K-pop, BTS, ήταν από τους μεγάλους νικητές της βραδιάς, παίρνοντας τέσσερα βραβεία, συμπεριλαμβανομένου του “Best Pop”. Ο Ed Sheeran κέρδισε το βραβείο “Best Artist” καθώς και το “Best Song” για το “Bad Habits”.

Τα EMA αναγνώρισαν επίσης το έργο πέντε ΛΟΑΤ+ ακτιβιστών, που αγωνίζονται να αλλάξουν τον κόσμο με το νέο «Βραβείο Αλλαγής Γενιάς». Η Ντρου Μπάριμορ έστειλε ένα ισχυρό μήνυμα στους νικητές, στο οποίο τους επαίνεσε για τα «απίστευτα πράγματα» που έχουν κάνει για την ΛΟΑΤ+ κοινότητα.

«Είμαι περήφανη που βοηθάω να ανυψωθούν αυτές οι νεαρές φωνές. Όλοι ζητούν σοβαρά να αγαπήσουν αυτό που θέλουν και να αγαπήσουν αυτό που είναι», είπε ο Μπάριμορ.

Στους νικητές συμπεριλαμβάνονται ακτιβιστές από το Ιράκ, τη Νιγηρία, τη Βραζιλία, τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ουγγαρία. Η ακτιβίστρια Viktoria Radvanyi, η οποία συνεργάζεται με το Budapest Pride, παρέλαβε το βραβείο αυτοπροσώπως.

Η Radvantyi προέτρεψε τα ΛΟΑΤ+ άτομα να ψηφίσουν, προσθέτοντας: «Ποτέ μην αποδεχτείτε την ιδέα ότι πρέπει να ανέχεστε τη βία και τις διακρίσεις. Κάθε άνθρωπος γεννιέται ίσος, τελεία… Ας μην μας επιτρέψουν να επιστρέψουμε στην ντουλάπα».
Δες και αυτό!