Τα media δε χαρακτήρισαν ως επίθεση μίσους τους πυροβολισμούς σε τρανς club

01/03/2018
από

Τα mainstream μέσα ενημέρωσης δεν κατάφεραν να αναγνωρίσουν την επίθεση με πυροβολισμούς στο Las Vegas Lounge ως επίθεση προς την τρανς κοινότητα, κι αυτό δεν είναι καθόλου οκ.

Την περασμένη Παρασκευή, έπεσαν πυροβολισμοί στο Las Vegas Lounge. Δύο άνθρωποι τραυματίστηκαν, συμπεριλαμβανομένης της τρανς γυναίκας Callie Lou-Bee Haywood, κι η αστυνομία εξακολουθεί να ψάχνει για τον σκοπευτή, ο οποίος κατάφερε να ξεφύγει.

Οι αναφορές των media δεν περιγράφουν το Las Vegas Lounge ως έναν χώρο φιλικό προς τα τρανς άτομα κι αυτό είναι το πρόβλημα.

Έξω ακριβώς από το Las Vegas Lounge υπάρχει η rainbow σημαία, καθώς και η τρανς σημαία, που σημαίνει ότι όποιος πυροβόλησε στο κτίριο σκόπευε εν γνώσει του να βλάψει την τρανς κοινότητα.

Ωστόσο, οι αρχικές ειδήσεις δεν ανέφεραν τίποτα γι’ αυτό. Κι ενώ στην πραγματικότητα, φαίνεται να είναι ένα έγκλημα μίσους, τα mainstream τοπικά δίκτυα ενημέρωσης το αποσιώπησαν.

Αυτό ήταν ένα έγκλημα μίσους” , δημοσίευσε η Haywood, η οποία τραυματίστηκε από πυροβολισμό στο πόδι της. “Καμία κοινότητα των LGBT δεν μας προσέχει;! Τι συμβαίνει;

Η πλήρης απεικόνηση του περιστατικού δεν εμφανίστηκε, παρά μόλις τη Δευτέρα, όταν το Into επιτέλους προσδιόρισε το Lounge ως τρανς-friendly. Το LGBTQ Nation και η Daily Dot ακολούθησαν το παράδειγμά του, αλλά δυστυχώς μέχρι στιγμής κανένα άλλο δίκτυο ειδήσεων – εθνικό ή τοπικό – δε συμπεριέλαβε αυτό το κρίσιμο στοιχείο της ιστορίας.

Αυτή η λανθασμένη κάλυψη είναι απαράδεκτη, ιδίως δεδομένων των αυξανόμενων επιπέδων της βίας κατά των τρανς ατόμων στην Αμερική. Μέχρι στιγμή έχουν καταγραφεί 6 δολοφονίες κατά τρανς γυναικών.

Αν εμείς ως κοινωνία δεν μπορούμε να τερματίσουμε τη συστηματική καταπίεση των αμερικανών τρανς ατόμων, τότε τους οφείλουμε τουλάχιστον μια ισορροπημένη και ολοκληρωμένη κάλυψη μέσα από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης. Αυτό σημαίνει να κάνετε έρευνα. Αυτό σημαίνει να γνωρίζετε τους ανθρώπους που εμπλέκονται και να είστε υπόλογοι όταν κάνετε λάθος,” αναφέρει η δημοσιογράφος του Newnownext, Samantha Manzella και με τα δίκια της.

Συνεχίζει αναφέροντας ακόμη ότι “Οι Αμερικανοί τελικά ξυπνούν σιγά-σιγά σχετικά με την επιδημία της βίας από τα όπλα σε αυτή τη χώρα. Πρέπει όμως να ξυπνήσουν και σχετικά με την επιδημία της βίας κατά των τρανς ανθρώπων. Και αυτό μπορεί να συμβεί μόνο αν αναφέρονται με ακρίβεια ως τέτοια.

Η παραβίαση της ταυτότητας φύλου του θύματος και η παραποίησή του σε ειδησεογραφικά δελτία προσθέτει περαιτέρω προσβολή στον τραυματισμό, συνθέτοντας την τραγωδία ακυρώνοντας τα θύματα” γράφει η GLAAD στον οδηγό αναφοράς της προς τα Media. “Χρησιμοποιήστε την ταυτότητα, το όνομα και την αντωνυμία του θύματος [και] αναφέρετε σε κάθε θύμα με αξιοπρέπεια και σεβασμό, απεικονίζοντάς τα ως άτομο και όχι μόνο στατιστικά στοιχεία” .
Δες και αυτό!