Οι λεσβίες, τα gay και τα bi ενήλικα άτομα διατρέχουν «δυσανάλογα υψηλό κίνδυνο» καρδιακών παθήσεων κι άλλων καρδιακών προβλημάτων, σε σύγκριση με τα ετεροφυλόφιλα άτομα, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Η μελέτη καλεί τους γιατρούς να κάνουν περισσότερα για να αντιμετωπίσουν την ανισότητα στον τομέα της υγείας σε «πληθυσμούς σεξουαλικών μειονοτήτων» ενώ οι ειδικοί δηλώνουν ότι υπάρχει ελάχιστη έρευνα, που να επικεντρώνεται στην αντιμετώπιση των ανισοτήτων στον τομέα της υγείας, σε αυτές τις μειονοτικές ομάδες.

Οι ερευνητές της Baptist Health South Florida Clinic στο Μαϊάμι επικεντρώθηκαν στις επτά περιοχές ελεγχόμενης υγείας της καρδιάς και διαπίστωσαν, ότι τα LGB άτομα ήταν ιδιαίτερα πιθανό να καπνίζουν και να έχουν χαμηλότερο έλεγχο ζαχάρου στο αίμα.

Τα αποτελέσματά μας δείχνουν έναν δυσανάλογα υψηλότερο κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου μεταξύ των πληθυσμών σεξουαλικής μειονότητας” , ανέφερε η επικεφαλής της μελέτης Dr. Anshul Saxena, βιοστατιστικός.

Η έρευνα παρουσιάστηκε σε μια συνάντηση της American Heart Association.

Η προηγούμενη έρευνα έχει δείξει υψηλότερα επίπεδα κατανάλωσης αλκοόλ και αυξημένο άγχος, οπότε οι γιατροί γενικής περίθαλψης κι οι γιατροί πρωτοβάθμιας φροντίδας πρέπει να παρεμβαίνουν, ανέφεραν ανεξάρτητοι ακαδημαϊκοί.

Η ομάδα της Dr. Saxena χρησιμοποίησε δεδομένα από 2.445 ενήλικα άτομα, καθώς και συνεντεύξεις και ιατρικές εξετάσεις για την παρακολούθηση της υγείας της καρδιάς τους.

Μόνο ένα στα 20 άτομα που συμμετείχαν (5%) αυτοπροσδιορίστηκε ως λεσβία, gay ή bi.

Οι συμμετέχοντες δε ρωτήθηκαν αν αυτοπροσδιορίζονται ως τρανς άτομα ή όχι, έτσι οι ερευνητές, είπαν ότι η ανισότητα στην υγεία θα μπορούσε να είναι ακόμη μεγαλύτερη.

Ενώ το οικογενειακό ιστορικό των καρδιακών παθήσεων κι η ηλικία είναι παράγοντες κινδύνου για καρδιακές παθήσεις, που δε μπορούν να ελεγχθούν, άλλοι μετρήσιμοι παράγοντες που ελέγχθηκαν για την υγεία της καρδιάς ήταν η αρτηριακή πίεση, η χοληστερόλη, η σωματική δραστηριότητα, το βάρος κι η διατροφή.

Η έρευνα διαπίστωσε ότι στη βαθμολογία που συγκέντρωσαν τα άτομα που αυτοπροσδιορίζονται ως λεσβίες, gay και bi στο κομμάτι της υγείας ήταν 36% χαμηλότερη, που σημαίνει ότι είναι λιγότερο πιθανό για τα LGB άτομα να βρίσκονται στο υγιές εύρος.

Οι κυβερνήσεις θα έπρεπε να κάνουν περισσότερα για να παρακολουθήσουν τις ανισότητες στον τομέα της υγείας σε αυτές τις ομάδες, δήλωσε ο καθηγητής Wayne Rosamond, πρόεδρος της επιτροπής της American Heart Association’s Epidemiology and Prevention, αφού αποκαλύφθηκαν τα ευρήματα.

Αυτά τα προκαταρκτικά δεδομένα αποκαλύπτουν τις περαιτέρω ανισότητες στην καρδιαγγειακή υγεία. Δείχνουν επίσης έναν δυσανάλογα υψηλότερο κίνδυνο για καρδιαγγειακά νοσήματα σε ομάδες σεξουαλικών μειονοτήτων.

Έχουμε σχετικά λίγες έρευνες, που να μπορούν να αξιολογήσουν την υγεία και την ευημερία των σεξουαλικών μειονοτήτων και να ενημερώνουν για τις πολιτισμικά κατάλληλες παρεμβάσεις, που στοχεύουν τους κινδύνους καρδιακών παθήσεων σ’ αυτόν τον πληθυσμό.

Όμως, γνωρίζουμε ότι οι LGB ενήλικες έχουν αυξημένο κίνδυνο για καρδιαγγειακά νοσήματα κι είναι πιο πιθανό να παρουσιάσουν αρνητικά καρδιαγγειακά αποτελέσματα σε σύγκριση με τα ετεροφυλόφιλα άτομα. Καθώς ο πληθυσμός μας γίνεται ολοένα και πιο ποικίλος, η επείγουσα ανάγκη αντιμετώπισης της κοινωνικής δυναμικής των καρδιαγγειακών παθήσεων θα επιμείνει.