Τα κουήρ παιδιά αντιμετωπίζουν περισσότερα προβλήματα ύπνου από τα στρέιτ

11/04/2023
από
διαταραχές ύπνου
διαταραχές ύπνου

Η LGB νεολαία έχει πολύ μεγαλύτερη συχνότητα διαταραχών ύπνου από την στρέιτ, πιθανότατα λόγω των επιπτώσεων των διακρίσεων, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη.

Η μελέτη με τίτλο «Διαφορές σεξουαλικού προσανατολισμού στον πρώιμο ύπνο των εφήβων: ευρήματα από τη μελέτη γνωστικής ανάπτυξης του εγκεφάλου των εφήβων», που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό LGBT Health, σημείωσε ότι το 35,1% των LGB νέων ηλικίας 10-14 ετών δήλωσαν ότι είχαν δυσκολία να αποκοιμηθούν ή να πάνε για ύπνο τις προηγούμενες δύο εβδομάδες . Το ποσοστό για τα στρέιτ άτομα σε αυτήν την ηλικιακή ομάδα ήταν 13,5%.

Τα προβλήματα ύπνου για τη LGB νεολαία πιθανότατα προκαλούνται από διακρίσεις και εκφοβισμό στο σχολείο καθώς και από έλλειψη οικογενειακής υποστήριξης, δήλωσε στο NBC News ο επικεφαλής συγγραφέας Jason M. Nagata, καθηγητής παιδιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Σαν Φρανσίσκο.

«Αυτή είναι μια τόσο ασταθής περίοδος, τόσο σωματικά όσο και ψυχικά», είπε. «Οι έφηβοι είναι ιδιαίτερα ευάλωτοι στις απόψεις των συνομηλίκων τους, επομένως είναι μια ομάδα υψηλού κινδύνου για προβλήματα ψυχικής υγείας και για αυτοκτονία».

Αυτή φαίνεται να είναι η πρώτη μελέτη για προβλήματα ύπνου μεταξύ των LGB νέων , είπε ο Nagata. Οι ερευνητές ανέλυσαν πληροφορίες που καλύπτουν την περίοδο 2018-2020 από τη Μελέτη Γνωσιακής Ανάπτυξης Εγκεφάλου Εφήβων, η οποία αυτοχαρακτηρίζεται ως «η μεγαλύτερη μακροπρόθεσμη μελέτη για την ανάπτυξη του εγκεφάλου και την υγεία του παιδιού στις Ηνωμένες Πολιτείες».

Ο χρόνος που ξοδεύουν οι νέες/οι/@ στους υπολογιστές και τα κινητά τους τηλέφωνα μπορεί να προκαλέσει υπερδιέγερση και αυτό συμβάλλει σε διαταραχές ύπνου, είπε ο Nagata. Συμμετείχε σε μια ξεχωριστή μελέτη που ανακάλυψε ότι η κουήρ νεολαία χρησιμοποιούν ηλεκτρονικές συσκευές περίπου τέσσερις ώρες περισσότερο την ημέρα, κατά μέσο όρο, από ό,τι οι στρέιτ έφηβο.

Συνέστησε τον περιορισμό του χρόνου οθόνης, τη δημιουργία ενός άνετου χώρου για ύπνο και την τήρηση ενός σταθερού προγράμματος ύπνου. Η υποστήριξη από τους γονείς είναι επίσης σημαντική, είπε ένας συνάδελφος ερευνητής.

«Η ανάπτυξη της εφηβείας είναι μια περίοδος πρόκλησης για πολλούς, δεδομένων των κοινωνικών πιέσεων και των σωματικών, ψυχολογικών και συναισθηματικών αλλαγών που συμβαίνουν», είπε μια δήλωση από τη συγγραφέα Kyle T. Ganson, καθηγήτρια στο Factor-Inwentash Faculty of Social Work του Πανεπιστημίου του Τορόντο. «Η κατανόηση αυτής της διαδικασίας και η παρουσία υποστήριξής είναι ζωτικής σημασίας για θετικά αποτελέσματα για την υγεία». 
Δες και αυτό!