Μια πορεία για τον εορτασμό της 50ης επετείου του πρώτου Pride του Ηνωμένου Βασιλείου θέλει επιστήσει την προσοχή στις «δομικές αδικίες» που εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα.

Την 1η Ιουλίου 1972, περίπου 500 μέλη του Gay Liberation Front (GLF) παρέλασαν στους δρόμους του Λονδίνου σε αυτό που έγινε γνωστό ως η πρώτη πορεία Υπερηφάνειας της χώρας.

Μισό αιώνα μετά, μερικά από τα αρχικά μέλη του GLF που παρέλασαν πριν από 50 χρόνια βγαίνουν στους δρόμους για άλλη μια φορά για να μας υπενθυμίσουν σε όλους ότι το Pride είναι μια διαμαρτυρία και ότι τα άτομα ΛΟΑΤΚΙ+ δεν είναι ακόμα ελεύθερα.

Η επετειακή πορεία του GLF θα πραγματοποιηθεί σήμερα (1 Ιουλίου), μια ημέρα πριν από την επίσημη παρέλαση του Pride στο Λονδίνο, με τα άτομα που συμμετέχουν να ξεκαθαρίζουν ότι η πορεία τους έχει λίγες ομοιότητες με τον καθιερωμένο Pride της πόλης.

«Η κύρια διαφορά είναι η πολιτική φύση των ξεχωριστών εκδηλώσεων», λέει στο PinkNews ο Dan Glass, διοργανωτής του GLF. «Το GLF ήταν πάντα μια σοσιαλιστική οργάνωση και πάντα αμφισβητούσε το κέρδος και αυτό είναι πολύ διαφορετικό από την βασική εκδήλωση του London Pride στις 2 Ιουλίου».

«To Pride στο Λονδίνο ενδυναμώνει μισό εκατομμύριο ανθρώπους και αυτό είναι εκπληκτικό πράγμα, επομένως δεν έχουμε την άποψη “ή είσαι μαζί μας ή είσαι εναντίον μας”. Απλώς έχουμε πολύ διαφορετικούς πολιτικούς σκοπούς».

Συγκριτικά, το κίνημα GLF «πάντα αφορούσε την οικονομική, κοινωνική, περιβαλλοντική και φυλετική ισότητα και απελευθέρωση», λέει ο Glass.

«Γεννήθηκε από την απελευθέρωση των γυναικών, τη μαύρη δύναμη και τα μετα-απελευθερωτικά κινήματα και πολλά από τα θεσμικά όργανα που συμμετέχουν στο Pride του Λονδίνου έρχονται σε αντίθεση με αυτές τις ηθικές».

Ο Glass και άλλοι ακτιβιστές του GLF ανησυχούν βαθιά για ορισμένες από τις οργανώσεις που επιτρέπεται να παρελαύνουν στο Pride του Λονδίνου, συμπεριλαμβανομένης της αστυνομίας, εταιρείες όπλων και «καπιταλιστικά ιδρύματα που διαιωνίζουν την οικονομική λιτότητα».

Η επιτροπή του London Pride έκανε μια ανακοίνωση της τελευταίας στιγμής ότι η ένστολη αστυνομία δεν θα ήταν ευπρόσδεκτη στην πορεία του.

«Οι άνθρωποι που ξεκίνησαν το Pride δεν θέλουν να έχουν καμία σχέση με αυτό», λέει ο Glass. «Γι’ αυτό κάνουμε ένα ξεχωριστό, για να χαράξουμε μια γραμμή στην άμμο μεταξύ των πολιτικών διαφορών μας».