Συνεχίζεται η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία

25/02/2022
από

Συνεχίζεται η ρωσική εισβολή στις πόλεις της Ουκρανίας κι ενώ ΗΠΑ, Ε.Ε., ΝΑΤΟ, Μεγάλη Βρετανία και σύμμαχοι προχωρούν ο ένας μετά τον άλλο στην επιβολή κυρώσεων εναντίον της Ρωσίας. Δύο δυνατές εκρήξεις ακούστηκαν στο κέντρο της ουκρανικής πρωτεύουσας Κίεβο τις πρώτες πρωινές ώρες της Παρασκευής, δήλωσε δημοσιογράφος του AFP.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι είναι σε εξέλιξη συγκρούσεις στο λιμάνι της Μαριούπολης, ενώ ο δήμαρχος της ουκρανικής πρωτεύουσας διέταξε απαγόρευση κυκλοφορίας και τόνισε ότι 4 σταθμοί του μετρό θα χρησιμοποιηθούν ως καταφύγια για τις αεροπορικές επιδρομές. Κι ενώ μαίνεται και ο πόλεμος προπαγάνδας, η ουκρανική ηγεσία στον θύλακα των αυτονομιστών του Ντονέτσκ ανέφερε πως ρωσικές δυνάμεις έπληξαν νοσοκομείο με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τέσσερις άνθρωποι. Οι θάνατοι είναι ήδη περισσότεροι από 100 συνολικά στις δύο πλευρές. Τα ρωσικά στρατεύματα βρίσκονται μία ανάσα από το Κίεβο ενώ ο Πούτιν ζητεί την παράδοση της Ουκρανίας.

Νέο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας από την ΕΕ

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο συμφωνεί για περαιτέρω περιοριστικά μέτρα που θα έχουν τεράστιες και σοβαρές συνέπειες στη Ρωσία για τη δράση της, σε στενό συντονισμό με τους εταίρους και τους συμμάχους αναφέρουν τα συμπεράσματα της έκτακτης Συνόδου Κορυφής. «Αυτές οι κυρώσεις καλύπτουν τον χρηματοπιστωτικό τομέα, τους τομείς της ενέργειας και των μεταφορών, αγαθά διπλής χρήσης, καθώς και τον έλεγχο των εξαγωγών και τη χρηματοδότηση των εξαγωγών, την πολιτική θεωρήσεων, πρόσθετους καταλόγους Ρώσων και νέα κριτήρια καταχώρισης» τονίζεται.

Μπάιντεν για την εισβολή στην Ουκρανία: Η Ρωσία θα πληρώσει το τίμημα

Η απάντηση της Αμερικής την οποία ο πλανήτης περίμενε από την στιγμή που έγινε η πρώτη έκρηξη εντός ουκρανικού εδάφους, ήρθε δια στόματος Μπάιντεν. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ ανακοίνωσε περιορισμούς στις εξαγωγές που θα πλήξουν την Ρωσία άμεσα αλλά και στο μέλλον, περίπου το 50% των εισαγωγών της Μόσχας σε προϊόντα υψηλής τεχνολογίας θα διακοπεί, όπως είπε.

Ανακοίνωσε επίσης περιορισμούς στη δυνατότητα της Ρωσίας να κάνει συναλλαγές σε δολάριο, λίρα ευρώ και γιεν, νέες κυρώσεις σε 4 ρωσικές τράπεζες και σε πρόσωπα και την ρωσική ελίτ.

«Θα έρθουν και άλλες κυρώσεις, παραμένει στο τραπέζι και ο αποκλεισμός της Ρωσίας από το σύστημα διεθνών συναλλαγών, δεν είναι της παρούσης, δεν συμφωνούν όλοι οι Ευρωπαίοι αλλά δεν το αποκλείω» είπε ο Πρόεδρος και πρόσθεσε: «Δεν τα κάνουμε όλα αυτά μόνοι μας, στεκόμαστε μαζί με τους συμμάχους μας απέναντι στον Πούτιν. Αυτός είναι ένας πόλεμος του Πούτιν, το προετοίμαζε μήνες, αρνούμενος να αποκλιμακώσει την κρίση διπλωματικά, έκανε με ακρίβεια όλα για όσα προειδοποιήσαμε, δεν έχω σκοπό να μιλήσω μαζί του, επέλεξε αυτόν τον πόλεμο και είναι δικός του, το ίδιο και οι συνέπειες».
Ο πρόεδρος Μπάιντεν είπε ότι ο Πούτιν πρέπει να ξέρει τι έρχεται και αν δεν νιώσει την πίεση αμέσως «σας διαβεβαιώνω ότι θα την νιώσει σύντομα, αλλά τότε θα είναι αργά».
Ο πρόεδρος επανέλαβε με έμφαση ότι η Αμερική δεν θα εμπλακεί σε αυτόν τον πόλεμο και πρόσθεσε ότι θα ενισχύσει τις δυνάμεις στην Ευρώπη. Αμέσως μετά το Πεντάγωνο έδωσε εντολή για αποστολή επιπλέον 7.000 Αμερικανών στρατιωτών από την Αμερική στην Ευρώπη. Επίσης όταν ρωτήθηκε αν βρίσκεται σε συζητήσεις με την Κίνα για να στηρίξει το Πεκίνο τις προσπάθειες της διεθνούς κοινότητας, είπε αινιγματικά δεν είμαι έτοιμος να σας απαντήσω ενώ σε άλλο σημείο ανέφερε ότι ο Πούτιν θα προχωρήσει και πέραν της Ουκρανίας, «έχει μεγαλύτερες φιλοδοξίες», είπε.

Μπ. Τζόνσον: Κυρώσεις κατά της Ρωσίας και Λευκορωσίας

Κυρώσεις κατά της Ρωσίας ανακοίνωσε ο Μπόρις Τζόνσον λέγοντας ότι στη G7 συμφωνήσαμε να μεγιστοποιήσουμε το οικονομικό τίμημα που πρέπει να πληρώσει ο Πούτιν. Όπως είπε το Ηνωμένο Βασίλειο ανακοινώνει το μεγαλύτερο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας, συμπεριλαμβανομένης της δέσμευσης περιουσιακών στοιχείων και της δεύτερης μεγαλύτερης τράπεζάς της, VTB.

Ανακοίνωσε ακόμα αποκλεισμό της Ρωσίας από βρετανικά κεφάλαια και τη λίρα, πλήρη αποκλεισμό των ρωσικών τραπεζών από το χρηματοοικονομικό σύστημα της Βρετανίας και απαγόρευση σε όλους τους Βρετανούς να χρηματοδοτήσουν οποιαδήποτε ρωσική οντότητα ή Ρώσο επιχειρηματία. Όπως ανέφερε η ανταποκρίτρια της ΕΡΤ, Ευδοξία Λυμπέρη, όλα αυτά σύμφωνα με τις ανακοινώσεις Τζόνσον θα ισχύσουν και για τη Λευκορωσία.

Συνολικά, 100 νέα πρόσωπα και οντότητες στοχοθετούνται, όπως ο όμιλος Rostec (άμυνα, αεροδιαστημική, τεχνολογίες…). Πέντε άνδρες και γυναίκες επιχειρηματίες, ο Κίριλ Σαμάλοφ (πετροχημική βιομηχανία), που περιγράφεται από ΜΜΕ ως ο πρώην γαμπρός του Βλαντίμιρ Πούτιν, ο Γιούρι Σλιούσαρ (αεροναυτική), ο Πιότρ Φράντκοφ (τράπεζες), ο Ντένις Μπορτνίκοφ (τραπεζικός τομέας) και η Ελένα Γκεοργκίεβα (τραπεζικός τομέας) προστέθηκαν στον κατάλογο των προσώπων που τους απαγορεύεται η είσοδος στο βρετανικό έδαφος ή τα περιουσιακά στοιχεία τους δεσμεύονται.

Ένας νέος νόμος θα εισαχθεί στοχοθετώντας τις εξαγωγές τεχνολογίας προς τη Ρωσία, κάτι που θα «περιορίσει τις στρατιωτικές, βιομηχανικές και τεχνολογικές δυνατότητές της Ρωσίας για χρόνια», διαβεβαίωσε ο επικεφαλής της βρετανικής κυβέρνησης.

Επίσης έκανε γνωστό ότι απαγορεύονται πλέον οι πτήσεις της Aeroflot.

Κατελήφθη το Τσέρνομπιλ από τους Ρώσους

H απαγορευμένη ζώνη του Τσέρνομπιλ στα 100 χιλιόμετρα από το Κίεβο βρίσκεται στα χέρια του Ρωσικού στρατού, όπως και το αεροδρόμιο Αντόνοφ 40 χιλιόμετρα βορειοδυτικά του Κιέβου, το οποίο τελικά κατέλαβαν οι ρωσικές δυνάμεις ύστερα από σφοδρές μάχες.

Όπως μετέδωσε η απεσταλμένη της ΕΡΤ, Αντριάνα Μαγγανιά, οι Ουκρανοί ισχυρίζονται ότι κατέρριψαν εκεί πέντε ελικόπτερα. Ο ρωσικός στρατός φαίνεται ότι βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από το κέντρο του Κιέβου.

Η υπηρεσία εκτάκτων αναγκών δημοσίευσε χάρτη με τα καταφύγια που υπάρχουν σε ολόκληρη την χώρα και ο δήμαρχος του Κιέβου ζητάει από τους πολίτες που δεν έχουν καταφύγιο ή υπόγειο στα κτίρια που διαμένουν να πάνε σε σταθμούς του μετρό που άνοιξαν για αυτό ακριβώς το λόγο.

Σύμφωνα με την απεσταλμένη της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης, ενώ εκκένωσαν το ξενοδοχείο Ukraine στην πλατεία της ανεξαρτησίας για να μεταβούν στην ελληνική πρεσβεία 4 χιλιόμετρα πιο μακριά, είδαν οχήματα του στρατού και οδοφράγματα έξω από τα κυβερνητικά κτίρια. Όπως είπε υπάρχει φήμη εδώ και μερικές ώρες ότι Ρώσοι κομάντος που θα φτάσουν με ελικόπτερα στις ταράτσες των κτηρίων της ουκρανικής κυβέρνησης θα προσπαθήσουν να τα καταλάβουν.

Επιβεβαιώθηκαν οι πληροφορίες που μετέδιδε η ΕΡΤ τις προηγούμενες μέρες και οι εκτιμήσεις των αξιωματούχων ασφαλείας ότι ένα σημείο από το οποίο θα εκδηλωνόταν η ρωσική επίθεση ήταν το Χάρκοβο, ανέφερε ο απεσταλμένος της ΕΡΤ, Γιάννης Σουλιώτης.

Τα «βήματα» του Πούτιν – Το στρατηγικό σχέδιο περικύκλωσης της Ουκρανίας

Σύμφωνα με τη δημοσιογράφο της ΕΡΤ, Μαρία Αλεξάκη, η επιχείρηση εξελίχθηκε ακριβώς όπως αναμενόταν.

Λίγα λεπτά μετά το διάγγελμα του προέδρου Πούτιν στις 5 τα ξημερώματα άρχισαν οι επιθέσεις με βροχή πυραύλων -πάνω από 100 όπως λένε οι πληροφορίες- να στοχεύουν σε στρατιωτικές υποδομές και πολιτικές υποδομές κοντά σε μεγάλα αστικά κέντρα: το Κίεβο, το Χάρκοβο, το Κραματόρσκ, το Δνείπρο και τη Μαριούπολη ακόμα και νότια της δυτικής πόλης Λβιβ που βρίσκεται κοντά στα σύνορα με την Πολωνία.

Σε όλα αυτά οι στόχοι είναι στρατιωτικά αεροδρόμια και στρατιωτικές αποθήκες, υποδομές των πόλεων ενώ στη Μαριούπολη συγκεκριμένα βρέθηκε στο στόχαστρο η αεράμυνα των ουκρανών.

Σε 3 ώρες οι Ρώσοι ανακοίνωσαν ότι κατάφεραν να εξουδετερώσουν αεράμυνες και αεροπορικές βάσεις.

Στη δεύτερη φάση της επιχείρησης ξεκίνησε η χερσαία εισβολή από τα ανατολικά από το έδαφος της Ρωσίας, από τα βόρεια από τη Λευκορωσία, αλλά και από τα νότια από την Κριμαία, καθώς και από την Οδησσό και τη Μαριούπολη όπου εκεί έφτασαν στρατεύματα από θαλάσσης.

Παράλληλα έχουμε άφιξη αερομεταφερόμενων στρατευμάτων με ελικόπτερα σε στρατιωτικά αεροδρόμια και κυρίως σε αυτό του Αντόνοφ λίγα χιλιόμετρα από το Κίεβο.

Η τρίτη φάση της επιχείρησης άρχισε το μεσημέρι με νέες πυραυλικές επιθέσεις και τους Ρώσους στρατιώτες να βρίσκονται πλέον στην επαρχία του Κιέβου.

Τι έχουν καταλάβει μέχρι οι Ρώσοι

Εκτός από όλη την αποκλεισμένη ζώνη του Τσέρνομπιλ κατέλαβαν ακόμη την αεροπορική βάση Αντόνοφ δίπλα στην πόλη Χοστομέλ που βρίσκεται μόλις 39χλμ βορείως του Κιέβου, άρα πλέον βρίσκονται μια ανάσα από την πρωτεύουσα. Και οι Ρώσοι λένε στο Κίεβο να διαπραγματευτεί τους όρους παράδοσής του. Έχουν καταλάβει ακόμη την Χερσώνα που βρίσκεται στις όχθες του Δνείπερου ποταμού και κοντά στην Κριμαία καθώς και το εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στην κοντινή πόλη Καχοφκα. Ενώ στην περιοχή του Ντονμπάς ο ρωσικός στρατός προελαύνει και γνωρίζουμε ότι ήδη χωριά έχουν πέσει στα χέρια του.

Η κατάληψη του αεροδρομίου Αντόνοφ κοντά στο Κίεβο, έγινε σχεδόν σε ζωντανή μετάδοση.

«Τα στρατεύματα των εισβολέων εισχώρησαν από τη Λευκορωσία στη ζώνη του εργοστασίου του Τσερνόμπιλ. Τα μέλη της Εθνοφρουράς που προστατεύουν τον χώρο αποθήκευσης προβάλλουν πεισματικά αντίσταση» ανέφεραν ουκρανικές πηγές.

Πλοίο τουρκικής ιδιοκτησίας χτυπήθηκε από βόμβα στα ανοιχτά της Οδησσού, ανακοίνωσε η Γενική Διεύθυνση Ναυτιλίας της Τουρκίας, προσθέτοντας ότι δεν υπάρχουν θύματα.

Το πλοίο Yasa Jupiter, υπό σημαία των Νήσων Μάρσαλ, κατευθύνεται με ασφάλεια στα ρουμανικά χωρικά ύδατα.

Τo πρώτο σοβαρό επεισόδιο στη θάλασσα

Το πρωί δύο ρωσικά εμπορικά πλοία που έπλεαν στη θάλασσα της Αζοφικής δέχθηκαν πυραυλική επίθεση. Αποτέλεσμα του βομβαρδισμού ήταν το ένα από τα δύο πλοία και συγκεκριμένα το πετρελαιοφόρο να υποστείζημιές και από τη φωτιά που ξέσπασε τραυματίστηκε μέλος του πληρώματος. Η φωτιά κατασβέστηκε, και τα δύο πλοία συνεχίζουν να πλέουν κανομικά.

Φήμες για επικείμενη ρωσική απόβαση στο λιμάνι της Οδησσού

Δεκαοκτώ άνθρωποι σκοτώθηκαν από επίθεση με πυραύλους στο χωριό Λιπέτσκε της Οδησσού στη νότια Ουκρανία, σύμφωνα με πληροφόρηση του Κιέβου.

Ο επιχειρηματίας Παντελής Μπούμπουρας , δηλώνει ότι ο δήμαρχος του Κιέβου ζήτησε από τους κατοίκους να μην πανικοβληθούν και να μην εγκαταλείψουν την πόλη ενώ προειδοποίησε ότι και οι πληροφορίες περί επικείμενης ρωσικής απόβασης στο λιμάνι της Οδησσού μπορεί να αποδειχτούν ψεύτικες και προπαγανδιστικές.

Ουκρανικός στρατός: Νεκροί 50 Ρώσοι της δύναμης «κατοχής» – Κατάρριψη τουλάχιστον έξι αεροσκαφών

Μεθοριακοί αξιωματούχοι της Ουκρανίας δήλωσαν ότι ο ρωσικός στρατός προσπαθεί να διεισδύσει στην περιοχή του Κιέβου και στην περιοχή Ζιτόμιρ που βρίσκεται στα σύνορα με τη Λευκορωσία.

Ο Ουκρανός πρόεδρος Ζελένσκι είπε ότι ο ένοπλες δυνάμεις της χώρας του αποκρούουν επιθέσεις στην περιοχή του Ντονμπάς στην ανατολική Ουκρανία καθώς και σε άλλες περιοχές της χώρας.

Ουκρανικές πηγές καταγγέλλουν ότι ρωσικές στρατιωτικές μονάδες διείσδυσαν στην περιοχή του Κιέβου από την Λευκορωσία για να πραγματοποιήσουν επίθεση με πυραύλους Grad αππό το σημείο ελέγχου της Βίλτσα.

Απώλειες αμάχων – Εικόνες πανικού

Θάνατους αμάχων ανακοινώνουν οι αρχές και στην πόλη Μπρόβαρι κοντά στο Κίεβο, ενώ σύμφωνα με ουκρανικές πηγές ρωσικά ελικόπτερα επιτέθηκαν στο Γκοστόμελ, στρατιωτικό αεροδρόμιο κοντά στην πρωτεύουσα Κίεβο, με ανακοινωθέντα για τρεις καταρρίψεις ρωσικών αεροσκαφών.

Μεγάλα μποτιλιαρίσματα στους δρόμους, ουρές στα βενζινάδικα και στα ΑΤΜ.

«Από διάφορα μέρη εισβάλλουν Ρώσοι φασίστες είπε στην ΕΡΤ ο Παντελής Μπούμπουρας.

Μαριούπολη: Λεωφορεία έτοιμα για να παραλάβουν Έλληνες

«Η Ρωσία βομβαρδίζει με πυραύλους κέντρα στρατιωτικής διοίκησης και στη Μαριούπολη. Στην άκρη της πόλης καταστράφηκαν μερικά σπίτια και έχουμε και τραυματίες, που μεταφέρθηκαν στα νοσοκομεία της πόλης», είπε τηλεφωνικά η Βικτόρια Πόμαζαν, αρχισυντάκτρια της εφημερίδας «Έλληνες της Ουκρανίας».

Συμπλήρωσε ότι οι πρόεδροι ελληνικών συλλόγων βεβαιώνουν ότι οι Έλληνες είναι στα σπίτια τους.

Κρεμλίνο: Στόχος οι νεοναζί

Με την ρωσική επιχείρηση να συνεχίζεται σε πολλά σημεία ταυρόχρονα, ο εκπρόσωπος Τύπιου του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ επανέλαβε πως ο σκοπός της ειδικής επιχείρησης της Ρωσίας είναι η αποναζοποίηση της Ουκρανίας. Την ίδια στιγμή αρνήθηκε πως την πρόθεση της Ρωσίας να προχωρήσει σε κατοχή, ενώ ανέφερε πως η αλλαγή καθεστώτος στην Ουκρανία αποτελεί θέμα επιλογής του ουκρανικού λαού.

Την διάρκεια της ρωσικής επιχείρησης καθορίζει ο Βλαντιμίρ Πούτιν και εξαρτάται από το πότε θα επιτευχθεί αποστρατικοποίηση της Ουκρανίας.

Αίτημα Λουκασένκο για εγκατάσταση πυραύλων Ισκαντέρ και S-400

Από την πλευρά του ο στενός σύμμαχος του Ρώσου προέδρου, Αλεξάντερ Λουκασένκο αποκάλυψε πως αν ζητηθεί η συνδρομή του λευκορωσικού στρατού, τότε θα δώσει την συγκατάθεση του, ενώ τόνισε πως έχει υποβάλει αίτημα για την ανάπτυξη στη Λευκορωσία πυραύλων Ισκαντερ και S-400.

Στις 5 το πρωί έκανε την επίφοβη κίνηση ο Πούτιν

Σε τηλεοπτικό διάγγελμα κατά την έναρξη της επίθεσης, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν είπε ότι ήταν απαραίτητο για την προστασία των αμάχων στην ανατολική Ουκρανία, όπου οι ουκρανικές δυνάμεις και οι αυτονομιστές που υποστηρίζονται από τη Ρωσία πολεμούν για σχεδόν οκτώ χρόνια.

Ο Ρώσος ηγέτης προειδοποίησε άλλες χώρες ότι οποιαδήποτε απόπειρα παρέμβασης στην Ουκρανία θα «οδήγησε σε συνέπειες που δεν έχετε δει ποτέ στην ιστορία», απειλή που ερμηνεύτηκε ως προειδοποίηση για χρήση πυρηνικών όπλων.

Ο Πούτιν κατηγόρησε τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους ότι αγνόησαν τις απαιτήσεις της Ρωσίας να εμποδίσει την Ουκρανία να ενταχθεί ποτέ στο ΝΑΤΟ και να προσφέρει στη Μόσχα εγγυήσεις ασφαλείας.

15 λεπτά μετά το διάγγελμα Πούτιν ακούστηκαν εκρήξεις στις πόλεις Κίεβο, Χάρκοβο και Οδησσό. Η Ρωσία είπε ότι επιτίθεται σε στρατιωτικούς στόχους. Προέτρεψε τους Ουκρανούς στρατιωτικούς «να αφήσουν αμέσως τα όπλα και να πάνε σπίτι τους».

Στρατιωτικός νόμος στην Ουκρανία

Ο Πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι με βιντεοσκοπημένο μήνυμα κήρυξε στρατιωτικό νόμο και διαβεβαίωσε τους Ουκρανούς ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες συγκεντρώνουν διεθνή υποστήριξη για να απαντήσουν στη Ρωσία.

Βουτιά στις χρηματαγορές

Οι τιμές του πετρελαίου αυξήθηκαν κατά σχεδόν 6 δολάρια το βαρέλι μετά την έναρξη της ρωσικής στρατιωτικής δράσης από τον Πούτιν στην Ουκρανία.

Το αργό πετρέλαιο Brent εκτινάχθηκε στα 100 δολάρια το βαρέλι την Πέμπτη λόγω ανησυχίας για πιθανή διακοπή του ρωσικού εφοδιασμού.

Το ρούβλι βυθίστηκε 7,5% σε περισσότερα από 87 δολάρια για το δολάριο ΗΠΑ. Νωρίτερα, ο δείκτης αναφοράς S&P 500 της Wall Street υποχώρησε 1,8% σε χαμηλό οκτώ μηνών αφού το Κρεμλίνο είπε ότι οι αντάρτες στην ανατολική Ουκρανία ζήτησαν στρατιωτική βοήθεια.

με πληροφορίες ert.gr




Δες και αυτό!