Συνεχίζεται έντονα η διαμάχη του κυβερνήτη της Φλόριντα με τη Disney

19/04/2023
από
Φαίνεται ότι ο κυβερνήτης της Φλόριντα Ron DeSantis (R) δεν σκοπεύει να τερματίσει τη βεντέτα του εναντίον της Disney – η οποία ξεκίνησε αφότου η εταιρεία άσκησε το δικαίωμα της στην ελευθερία του λόγου και εξέφρασε την αντίθεσή της στο νόμο του DeSantis «Don’t Say Gay».

Σύμφωνα με το LGBTQ Nation, στο πιο πρόσφατο επεισόδιο στην αναζήτηση εκδίκησης του κυβερνήτη, ο DeSantis απείλησε να χτίσει μια νέα κρατική φυλακή δίπλα στα θεματικά πάρκα της Disney. Η απειλή αυτή ήρθε αφού η Disney ξεπέρασε την προσπάθεια του DeSantis να αφαιρέσει από την εταιρεία τα αυτοδιοικητικά της προνόμια.

Ο DeSantis έχει ήδη απαιτήσει τη διεξαγωγή έρευνας σχετικά με τη μυστική κίνηση της Disney να αποτρέψει την κυβερνητική παρέμβαση στην περιοχή της, και σε πρόσφατη συνέντευξη Τύπου, άρχισε να μιλάει για το τι θα μπορούσε να κάνει με τη γη ακριβώς έξω από τα πάρκα, αναφέροντας το ενδεχόμενο μιας φυλακής.

Στην αρχή του παραληρήματός του, παραδέχτηκε ότι στην πραγματικότητα δεν νοιάζεται για τη γη και άφησε να εννοηθεί ότι σκέφτεται τι θα την κάνει μόνο και μόνο για εκδίκηση.

«Αν κοιτάξετε όλη αυτή την ειδική περιοχή, λοιπόν, η εταιρία της Disney προφανώς κατέχει ένα μεγάλο μέρος της, αλλά η περιοχή κατέχει και άλλες εκτάσεις. Ξέρετε, ειλικρινά δεν σκεφτόμουν καν αυτή τη γη. Αυτό δεν ήταν κάτι που ήταν πραγματικά σημαντικό με τον ένα ή τον άλλο τρόπο. Απλώς θέλαμε να ζουν κάτω από τους ίδιους κανόνες: να πληρώνουν το χρέος, να πληρώνουν τους φόρους, όλα αυτά τα πράγματα».

«Αλλά τώρα που το σκέφτομαι, τώρα οι άνθρωποι σκέφτονται: ‘Τι θα πρέπει να κάνουμε με αυτή τη γη;’… Οι άνθρωποι είπαν: ‘Ίσως να δημιουργήσουμε ένα κρατικό πάρκο, ίσως να προσπαθήσουμε να κάνουμε περισσότερα πάρκα αναψυχής’. Κάποιος είπε ακόμη και ‘Ίσως χρειάζεστε άλλη μια κρατική φυλακή’, ποιος ξέρει; Νομίζω ότι οι δυνατότητες είναι ατελείωτες».

Σε αυτό το σημείο, ο DeSantis χάρισε ένα αυτάρεσκο χαμόγελο, αποκομίζοντας σαφώς χαρά από το γεγονός ότι ξοδεύει τον χρόνο του επιτιθέμενος στη Disney αντί να εστιάζει στη βελτίωση της ζωής των κατοίκων της Φλόριντα.

Η Disney και ο DeSantis βρίσκονται σε διαμάχη από τότε που η εταιρεία ψυχαγωγίας μίλησε εναντίον του νόμου κατά των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων «Don’t Say Gay», ο οποίος απαγορεύει τις συζητήσεις για τον σεξουαλικό προσανατολισμό και την ταυτότητα φύλου στις μικρότερες σχολικές τάξεις και τις περιορίζει στις ανώτερες τάξεις, χρησιμοποιώντας γλώσσα που σύμφωνα με τους ΛΟΑΤΚΙ+ ακτιβιστές απαγορεύει ουσιαστικά την αναφορά σε ΛΟΑΤΚΙ+ θέματα στην τάξη.

Μετά από αυτό, ο DeSantis όχι μόνο επέκρινε συνεχώς την εταιρεία δημοσίως, αλλά επέβλεψε επίσης την ανάκληση από το νομοθετικό σώμα της Φλόριντα της ειδικής συμφωνίας χωροθέτησης της Disney εδώ και δεκαετίες για να την τιμωρήσει.

Ο DeSantis υπέγραψε το νομοσχέδιο για την κατάργηση της περιοχής τον Φεβρουάριο. Το νομοσχέδιο του επέτρεψε επίσης να δημιουργήσει ένα πενταμελές συμβούλιο (διορισμένο από τον ίδιο) για την εποπτεία των κυβερνητικών υπηρεσιών στην περιοχή της Disney. Αλλά τα μέλη του νέου συμβουλίου του DeSantis ξεκίνησαν τη θητεία τους ανακαλύπτοντας ότι το προηγούμενο συμβούλιο εισήγαγε κρυφά την τελευταία στιγμή μια συμφωνία ανάπτυξης με την Disney, η οποία επιτρέπει στην εταιρεία να διατηρήσει μεγάλο μέρος της αυτονομίας της και καθιστά το νέο συμβούλιο λίγο πολύ ανίσχυρο.

Ο DeSantis χλευάστηκε ανελέητα επειδή ξεγελάστηκε, και η Disney επέμεινε ότι η κίνηση ήταν πάνω από το συμβούλιο.

Αλλά η διοίκηση DeSantis έχει καταστήσει σαφές ότι αυτός ο πόλεμος δεν πρόκειται να τελειώσει σύντομα.

«Αυτή η ιστορία δεν έχει τελειώσει ακόμα», δήλωσε ο DeSantis νωρίτερα αυτό το μήνα. «Προσδεθείτε. Έρχονται κι άλλα».

Και ο εκπρόσωπος του DeSantis, Jeremy Redfern, δήλωσε πρόσφατα: «Η Disney αγωνίζεται και πάλι για να διατηρήσει τα ειδικά εταιρικά της οφέλη και να αποφύγει τη νομοθεσία της Φλόριντα. Δεν πρόκειται να το αφήσουμε να συμβεί αυτό. Όπως είπε πρόσφατα ο κυβερνήτης DeSantis, ‘Δεν έχετε δει τίποτα ακόμα’».

Φαίνεται όμως ότι η Disney δεν πτοείται. Είναι πιθανό να ήταν ή και να μην ήταν κάποιο άμεσο τρολάρισμα, όμως η Disney έγραψε στο Twitter για ένα επερχόμενο Pride Nite στη Disneyland στην Καλιφόρνια την ίδια μέρα που ο DeSantis απείλησε με τη νέα φυλακή.

Ο DeSantis έχει επικριθεί επανειλημμένα για την άρνησή του να υποχωρήσει σε αυτή τη διαμάχη με τη Disney, ιδίως επειδή η εταιρεία αποτελεί τη ραχοκοκαλιά της οικονομίας της Φλόριντα. Το διοικητικό συμβούλιο της Orlando Sentinel κατηγόρησε πρόσφατα τον DeSantis για τη μικροπρέπεια του.

«Όποτε τυχαίνει να βρίσκεστε στη Φλόριντα», έγραψε το συμβούλιο, «επικεντρωθείτε στην πραγματική σας δουλειά: Να διοικείς μια τεράστια πολιτειακή κυβέρνηση, όπου άνθρωποι πεθαίνουν κάθε μέρα από υπερβολική δόση ναρκωτικών και μαζικούς πυροβολισμούς, τους οποίους μόλις και μετά βίας αναγνωρίζεις. Όπου τα σχολικά συμβούλια σε όλη την πολιτεία περιμένουν βλοσυρά την τελική τιμή του οικονομικά απερίσκεπτου νομοσχεδίου για τα κουπόνια που μόλις υπογράψατε. Όπου οι ασφαλιστικές τιμές εκτοξεύονται στα ύψη και οι αιτήσεις αποζημίωσης για ζημιές από αλλεπάλληλους τυφώνες απορρίπτονται με συνοπτικές διαδικασίες. Όπου, κάθε μέρα, ανακαλύπτουμε περισσότερες ρωγμές που οι μηχανορραφίες σας έχουν προκαλέσει στη θεμελιώδη ακεραιότητα της ίδιας της κυβέρνησης της Φλόριντα».
Δες και αυτό!