Το SYMBIOSIS Lesvos Arts Festival είναι μία μοναδική πρωτοβουλία 5 νέων που αποφάσισαν να μεταμορφώσουν το νησί της Λέσβου σε ένα χώρο δημιουργίας, ενότητας, έκφρασης και ζύμωσης ιδεών.
Στο φεστιβάλ αυτό, μουσικοί, χορευτές, ηθοποιοί, συγγραφείς και άλλοι καλλιτέχνες από όλο τον κόσμο θα συναντηθούν, 26 Ιουλίου με 26 Αυγούστου και θα μεταμορφώσουν το νησί σε ένα χώρο δημιουργίας, ενότητας, έκφρασης και ζύμωσης ιδεών. Το SYMBIOSIS Lesvos Arts Festival είναι ένα ζεστό, ανοιχτό καλωσόρισμα στον κόσμο από κάθε γωνιά της γης, που έχει ως στόχο την χρήση της τέχνης ως βασικό μέσο ενότητας και διαλόγου, την προσέλκυση ενδιαφέροντος στο νησί, την ανάδειξη της πλούσιας ιστορικής και πολιτισμικής κληρονομιάς και του απαράμιλλου φυσικού του κάλους. Συγχρόνως, αποτελεί μια κίνηση ευγνωμοσύνης προς τους ανθρώπους του για την αλληλεγγύη που έδειξαν απέναντι σε μία από τις χειρότερες ανθρωπιστικές κρίσεις του τελευταίου αιώνα με σκοπό την αντιστάθμιση των αρνητικών συνεπειών που υπέστη.
Συνάντησα τις διοργανώτριες του φεστιβάλ Λήδα Ασλανίδου, Ρίτα Νικολαίδου και Έρη Νικολαίδου και μου απάντησαν σε όλα όσα ήθελα να ξέρω γι’ αυτή τη μαγική πρωτοβουλία.
Τι είναι το SYMBIOSIS Lesvos Arts Festival;
Το SYMBIOSIS Lesvos Arts Festival είναι μια πρωτοβουλία από ανεξάρτητα άτομα, που έχουν ως κοινό παρονομαστή την ενασχόλησή τους με τον καλλιτεχνικό, πολιτισμικό και ανθρωπιστικό τομέα, με αντίστοιχες σπουδές και εμπειρία στο παρελθόν τους.
Το SYMBIOSIS θέτει ως κοινό σκοπό να προωθήσει την πολιτισμική κληρονομιά της Λέσβου και να προωθήσει διαπολιτισμικές συνεργασίες μεταξύ καλλιτεχνών από διαφορετικά περιβάλλοντα. Το φεστιβάλ χωρίζεται σε θεματικές ενότητες, οι οποίες θα λάβουν χώρα σε διαφορετικά μέρη του νησιού, στη Μυτιλήνη, την Ερεσσό, το Πλωμάρι και τον Μόλυβο, και θα διαρκέσει από 26 Ιουλίου έως και 26 Αυγούστου. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει μουσικές, εικαστικές και θεατρικές εκδηλώσεις, καθώς και καθημερινά εργαστήρια με το κοινό, με παιδιά και πρόσφυγες, στα προσφυγικά καμπ. Η είσοδος είναι ΕΛΕΥΘΕΡΗ και σας καλούμε όλους να συμμετάσχετε, είτε σαν καλλιτέχνες, εθελοντές ή συνεργάτες σε μια πολύπλευρη και πολυπολιτισμική καλλιτεχνική γιορτή!
Πως προέκυψε η ιδέα για το φεστιβάλ;
H ιδέα προϋπήρχε και πριν γνωρίσουμε ο ένας τον άλλον. Ο καθένας απο εμάς είχε στο μυαλό του να κάνει κάτι εμπνευσμένο από την παρούσα κοινωνικοπολιτική κατάσταση σε εθνικό και διεθνές επίπεδο. Ο ένας σκεφτόταν να οργανώσει κάτι με βάση το θέατρο, κάποιος άλλος με μουσική, κάποιος ενδιαφερόταν να εξερευνήσει και να εισάγει τη διεθνή κοινότητα στην πλούσια πολιτιστική κληρονομιά της Λέσβου, άλλος ήθελε να οργανώνει μουσικές συναυλίες… Όλες αυτές οι ιδέες και όλοι αυτοί οι άνθρωποι δημιουργήσαν το SYMBIOSIS. Το νησί σε εμπνέει να τολμήσεις και να δημιουργήσεις, νιώθεις ασφάλεια και εμπιστοσύνη ότι τα πάντα είναι δυνατά εδώ.
Ποια δαιμόνια μυαλά κρύβονται πίσω από τη διογράνωση του φεστιβάλ;
Τρεις δαιμόνιες Θεσσαλονικιές, συνάντησαν έναν ακτιβιστή Παλαιστίνιο (Hussein Khalili), προσέγγισαν μια ταλαντούχα τοπική καλλιτέχνιδα, και εγένετο το SYMBIOSIS! Δηλαδή, αν θέλεις την ησυχία σου, μην μπλέξεις με μεσογειακούς!
Ποιοι είναι οι στόχοι του φεστιβάλ; Τι είναι αυτό που κάνει το SYMBIOSIS Lesvos Arts Festival διαφορετικό από τα άλλα;
Είναι διαφορετικό γιατί οι άνθρωποι που το οργανώνουν και οι καλλιτέχνες που θα συμμετέχουν προέρχονται απο τελείως διαφορετικά background. Διαφορετικές χώρες, πολιτισμοί, με διαφορετική κουλτούρα και μόνο κοινό σημείο αναφοράς, την τέχνη. Ως μέσο επικοινωνίας, διαλόγου και έκφρασης. Είναι διαφορετικό γιατί ενώνει τους ανθρώπους μέσα στους προσφυγικούς καταυλισμούς με την τοπική κοινότητα και τους καλλιτέχνες του κόσμου με αυτούς του νησιού. Το φεστιβάλ SYMBIOSIS είναι διαφορετικό γιατί η διαφορετικότητα μας είναι και αυτό που μας ενωνει.
Το SYMBIOSIS έχει ως στόχο την χρήση της τέχνης ως βασικό μέσο ενότητας και διαλόγου, την προσέλκυση ενδιαφέροντος στο νησί, την ανάδειξη της πλούσιας ιστορικής και πολιτισμικής κληρονομιάς και του απαράμιλλου φυσικού του κάλους. Συγχρόνως, αποτελεί μια κίνηση ευγνωμοσύνης προς τους ανθρώπους του για την αλληλεγγύη που έδειξαν απέναντι σε μία από τις χειρότερες ανθρωπιστικές κρίσεις του τελευταίου αιώνα, με σκοπό την αντιστάθμιση των αρνητικών συνεπειών που υπέστη.
Πόσο εύκολο είναι για μία ομάδα που αποτελείται από ετερόκλητα στοιχεία να οργανωθεί και να ενώσει τις δυνάμεις της για την επίτευξη ενός κοινού στόχου;
Ρίτα: Εγώ προσωπικά, αρχικά αντιλήφθηκα την σημαντικότητα της σωστής επικοινωνίας και αμέσως μετά, την απίστευτη δύναμη της τεχνολογίας. Ανακάλυψα οτι ο άνθρωπος μπορεί να δουλέψει 22 ώρες για 3 μέρες με δίωρα διαλλείματα ύπνου ανά μέρα! Ο στόχος, όταν επιτευχθεί, θα μας βρεί κάπου, σε κάποια παραλία της Λέσβου, να απολαμβάνουμε την μουσική, τις θεατρικές παραστάσεις και τις υπέροχες εκδηλώσεις του φεστιβάλ!
Λήδα: Εύκολο; Καθόλου. Όπως όμως σωστά έθεσες, ενώνουμε τις δυνάμεις μας για την επίτευξη ενός κοινού στόχου, και συνεχίζοντας τα λόγια σου, το κίνητρο είναι τόσο δυνατό που ενώνει τα ετερόκλητα στοιχεία της ομάδας μας! Γίναμε ομάδα πριν ξέρουμε πολλά ο ένας για τον άλλον – κάθε μέρα ανακαλύπτουμε κάτι. Το μόνο που γνωρίζαμε είναι ότι όλους μας ενέπνευσε το νησί και η παρούσα κοινωνικοπολιτική κατάσταση για να δημιουργήσουμε κάτι, και αυτό το πολύ μοναδικό κάτι είναι που μας παρακινεί να γράψουμε πολλές εθελοντικές εργατοώρες!
Έρη: Η οργάνωση είναι ένα αρκετά δύσκολο κομμάτι, αλλά θεωρώ πως από τη στιγμή που έχουμε θέσει έναν κοινό στόχο στον οποίο πιστεύουμε όλοι μας, βρίσκουμε ανάλογους τρόπους και πληροφορίες ώστε να τον επιτύχουμε. Το να ενώσουμε τις δυνάμεις μας είναι το πιο βασικό, αλλά συνέβη αυθόρμητα στην περίπτωσή μας, βάσει του νόμου της έλξης, ο οποίος και μας έφερε όλους εδώ (υποκειμενικά μιλώντας!).
Ποιο είναι το μεγαλύτερο στοιχείο που χαρακτηρίζει την ομάδα σας; Ποιο είναι το μήνυμα που θέλετε να περάσετε;
Ρίτα: Η αστείρευτη ενέργεια, το πείσμα, η θετική σκέψη και η πίστη οτι βρισκόμαστε στο κατάλληλο μέρος την κατάλληλη στιγμή για να μπορέσει αυτή η ιδέα να γίνει πραγματικότητα. Θέλουμε να δώσουμε την ευκαιρία στο νησί να αποκαλύψει στους επισκέπτες του τα μυστικά του σοκάκια, τους κρυφούς καταράκτες μέσα στο δάσος, τις ερημικές του παραλίες και τα τοπικά εδέσματα που μπορούμε να τα γευτούμε μόνο σε αυτόν τον υπέροχο τόπο! Το μήνυμα δεν είναι ένα, εμείς καλούμε όλο τον κόσμο να έρθει μαζί μας και να στείλει ο καθένας ξεχωριστά το δικό του μήνυμα.
Περνάτε καλά κατά τη διοργάνωση του φεστιβάλ;
Λήδα: Αυτό είναι το μόνο σίγουρο. Βέβαια, όταν λέμε καλά, μην σκεφτείς «ξέγνοιαστα». Για να σε βάλω στο κλίμα, σκέψου κάτι πιο κοντά σε: νευρικό γέλιο από την αϋπνία, προσπάθεια να διαλογιστούμε για να ανακτήσουμε τις ενέργειες μας…που καταλήγει σε άναρθρες κραυγές άγχους, στιγμές απόγνωσης όπου τριγυρνάμε με τα laptop μέσα στη νύχτα προς εύρεση wi-fi, και άλλα τέτοια. Αν ξέρεις κάποιον ενδιαφερόμενο να βιντεοσκοπήσει μια μέρα από το «behind the scenes», θα σε διασκεδάσουμε αρκετά!
Μιλήστε μου για την πιο αξέχαστη εμπειρία που ζήσατε κατά τη διάρκεια της διοργάνωσης.
Λήδα: Η μέρα πανικού στην Μυτιλήνη. Ύστερα από 4 μέρες κατα την διάρκεια των οποίων κοιμηθήκαμε στο σύνολο 5 ώρες, οργανωθήκαμε να πάμε στη Μυτιλήνη για να κανονίσουμε τρεις συναντήσεις με τοπικούς φορείς. Προετοιμαζόμασταν όλο το βράδυ, και άυπνες, φύγαμε στις 6 το πρωί για Μυτιλήνη. Ο ένας μας παρέπεμπε στον άλλον, τα τηλέφωνα έπεφταν βροχή και οι συναντήσεις έγιναν 9 σε αριθμό! Περιττό να σου πω ότι στη συνάντηση με την εταιρεία ηχοληψίας ο άνθρωπος μας λυπήθηκε τόσο, που μας μοίρασε ακουστικά, μας έβαλε νανουρίσματα, και μας έβαλε για power-nap στο γραφείο του…
Έρη: Να προσθέσω και μια ακόμα μέρα στον Μόλυβο, όπου Σάββατο βράδυ τριγυρνούσαμε με τα laptop και τους καφέδες μας προς εύρεση wi-fi και μετά από 3 ώρες καταλήξαμε στο ξενοδοχείο του τέταρτου μέλους, ο οποίος έτυχε να ξυπνήσει και προς έκπληξη του μας βρήκε στο μπαρ του ξενοδοχείο, μπροστά στα laptop μας. Έτσι καταλήξαμε να δουλεύουμε όλοι μαζί μέχρι τις πρωινές ώρες. Μετά τις 6 το πρωί η επικοινωνία δυσκόλευε και ο στόχος μεταλλάχθηκε σε αναμονή για καφέ και πρωινό!
Ρίτα: Εγώ θα κλείσω μιλώντας για το οτι το Φεστιβάλ είναι community project αλλά, παράλληλα, και ο τρόπος που δουλεύουμε είναι βασισμένος σε κοινοβιακά πρότυπα. Κοιμόμαστε, τρώμε, δουλεύουμε μαζί, οπότε καταλαβαίνετε την σχέση που έχουμε αναπτύξει. Εγώ μπορεί να μαγειρεύω και παράλληλα να κάνω skype meeting με κάποιον απο την ομάδα που βρίσκεται στο εξωτερικό, κάποιο άλλο μέλος μπορεί να έχει πάει βόλτα τον Πάρη, επίτιμο μέλος του SYMBIOSIS, ενώ κάνει editing το βίντεο για κάποιο post στην σελίδα του facebook. Όλες αυτές οι παράλληλες δράσεις είναι στιγμές, που αν γινόταν ταινία θα ήταν σίγουρα μαύρη κωμωδία με έντονα στοιχεία σουρεαλισμού και καυστικό χιούμορ. Το σίγουρο είναι ότι θα σάρωνε το βραβείο καλύτερης φωτογραφίας, αν κρίνουμε απο τα μέρη στα οποία εργαζόμαστε – μπορεί η σύνδεση του ίντερνετ να είναι αδύναμη, αλλά μη μας στερίσεις την θέα μας!
Υπάρχουν εμπόδια στο δρόμο σας και δυσκολίες από τις τοπικές κοινωνίες; Τι χρειάζεται τελικά για να διοργανώσεις ένα φεστιβάλ;
Υπάρχουν, και, μεταξύ άλλων, απορρέουν και από την δική μας άγνοια για το πως «λειτουργούν» οι μικρές κοινωνίες και το πως προσεγγίζεις το κάθε θέμα. Το θέμα είναι πως τα αντιμετωπίζεις… Το νησί έχει υποστεί ένα αναμφισβήτητα μεγάλο πλήγμα και ο κόσμος, παρότι ως επί το πλείστον, το αντιμετώπισε με πολύ αξιόλογο τρόπο, έχει, συνάμα υποστεί ένα σοκ. Εμείς επιλέξαμε να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε με αυτή την αλλαγή δεδομένων. Το ένα δεδομένο είναι οτι ο κόσμος της Λέσβου ‘εκτέθηκε’ σε ξένες κουλτούρες, γλώσσες και θρησκείες. Το άλλο είναι ότι έλαβε χώρα μια μορφή μετατόπισης πληθυσμών. Το τρίτο είναι ότι η διεθνή κοινότητα, μέσω αυτής της κατάστασης, γνώρισε το νησί. Πήραμε, λοιπόν, αυτά τα δεδομένα, και επιλέξαμε να τα δούμε σαν ευκαιρία για να γνωρίσουμε τους γείτονες, να εξετάσουμε τι μας «χωρίζει» και τι μας ενώνει (και κατ’ επέκταση πως μπορεί να επιτευχθεί μια συμβίωση), να εισάγουμε το ευρύ κοινό στην πλούσια ιστορική και πολιτισμική κληρονομιά της Λέσβου, και στους ανθρώπους της. Ή με άλλα λόγια, να τους δείξουμε τι άλλο κρύβει αυτό το νησί πέρα από ένα μεγάλο αίσθημα ανθρωπιάς και αλληλλεγγύης – και είναι πολλά αυτά που ανακαλύπτουμε και περιμένουμε να μοιραστούμε με τους επισκέπτες του SYMBIOSIS.
Τώρα, όσον αφορά το δεύτερο σκέλος της ερώτησης, η απάντηση μας είναι πάθος, αποφασιστικότητα, δημιουργικότητα, υπομονή, καθαρό μυαλό και (πάρα) πολλές ώρες δουλειάς.
Πως μπορεί ο καθένας να γίνει κομμάτι του SYMBIOSIS Lesvos Arts Festival και να συνεισφέρει με τον τρόπο του;
Το SYMBIOSIS πρόκειται για ανοιχτό κάλεσμα προς κάθε κατεύθυνση. Καλούμε όλους τους ανθρώπους που πιστεύουν στην ιδέα μας και μοιράζονται το όραμα μας, να γίνουν κομμάτι της προσπάθειας μας. Αυτό το φεστιβάλ σηματοδοτεί την αρχή μιας νέας εποχής, και η αλλαγή αυτή αφορά όλους μας. Υπάρχουν πολλοί τρόποι να συνεισφέρει κάποιος στο SYMBIOSIS:
- Στηρίξτε μας μέσω crowdfunding: Με την στήριξη σας, μπορεί να γίνει αυτό το όνειρο πραγματικότητα. Με κάθε οικονομική συμμετοχή, δίνετε την ευκαιρία σε κάποιον καλλιτέχνη να φτάσει στο νησί, σε πολλά προσφυγόπουλα να απολαύσουν μια συναυλία ή μια παράσταση, σε τοπικούς παραγωγούς του νησιού να σώσουν την επιχείρησή τους. Το SYMBIOSIS Lesvos Arts Festival δεν πρόκειται απλά για ένα καλοκαιρινό φεστιβάλ: θα θέσει τις βάσεις για την δημιουργία ενός πολιτισμικού κέντρου με έδρα την Λέσβο που θα προάγει τις διαπολιτισμικές ανταλλαγές και την ανάπτυξη καλλιτεχνικών ικανοτήτων στην τοπική κοινότητα.
- Καλέστε τον κόσμο να ακολουθήσει τις δραστηριότητες μας στoFacebook
- Καλέστε τον κόσμο να ακολουθήσει τις δραστηριότητες μας στoTwitter
- Τιμήστε μας με την παρουσία σας. Ερχόμενοι στην Λέσβο, έχετε την ευκαιρία να παρακολουθήσετε δωρεάν ένα Διεθνές Φεστιβάλ Τεχνών, σε ένα μοναδικό σε ομορφιά νησί. Παράλληλα, θα έχετε την ευκαιρία να επισκεφθείτε προσφυγικούς καταβλισμούς μαζί με εμάς, και μαζί με καλλιτέχνες, οπου θα ανταλάξουμε ιστορίες και μουσικές.
Ένας από τους συνεργάτες είναι το Lon-art, το οποίο στέκεται δίπλα σε πολλά υποσχόμενους καλλιτέχνες. Το αποτέλεσμα της συνεργασίας θα είναι πολλά workshops που θα λάβουν χώρα κατά τη διάρκεια του φεστιβάλ, αλλά και το Δέντρο Ευχών που θα στολιστεί με τα δικά μας μηνύματα. Πως προέκυψε αυτή η συνεργασία;
Ένα βασικό κομμάτι της αρχικής ιδέας του φεστιβάλ ήταν τα εκπαιδευτικά και δημιουργικά εργαστήρια στους προσφυγικούς καταβλυσμούς. Ψάχναμε για μια ομάδα με γνώση και εμπειρία, μέχρι που γνωρίσαμε την ομάδα της Lon-art και έγινε το κλικ κατευθείαν.
Μαρια Γκονζάλεζ, Lon-art: Tα εργαστήρια που σχεδιάζουμε αποσκοπούν στην ενίσχυση των πολιτιστικών δεσμών και στην ανάδειξη των ομοιοτήτων που υπάρχουν μεταξύ των μεσογειακών χωρών και της πολιτισμικής τους κληρονομιάς. Το Lon-art θα χρησιμοποιήσει τις μεσογειακές γλώσσες, καθώς και τα υλικά που χρησιμοποιούνται παραδοσιακά στην περιοχή, όπως πηλό και ψηφιδωτά, ως μέσο για την διεξαγωγή των εργαστηρίων, την ενίσχυση αυτής της «συμβίωσης» και την δημιουργία των βάσεων για πολιτιστικές ανταλλαγές.
Τι θα περιλαμβάνει το καλλιτεχνικό πρόγραμμα; Ποια είναι τα ονόματα που θα ξεσηκώσουν το κοινό;
Οι καλλιτέχνες που θα έρθουν δεν είναι απαραίτητα γνωστοί στα ελληνικά κοινά. Για να είμαστε πιο συγκεκριμένοι, πολλά από τα ονόματα δεν ξέρουμε καν, ούτε εμείς, να τα προφέρουμε. Παρόλα αυτά, μπορούμε να εγγηθούμε ότι πρόκειται για ένα φεστιβάλ, καλλιτεχνικά, πολύ πρωτοπόρο για τα ελληνικά δεδομένα. Με το όνομα μας, SYMBIOSIS, δίνουμε μια υπόσχεση: να προσεγγίσουμε κόσμο από κάθε γωνιά της γης, να ενθαρρύνουμε διαπολιτισμικές συνεργασίες και, μέσω της τέχνης, να ανοίξουμε τον διάλογο. Εν ολίγοις, το πρόγραμμα του SYMBIOSIS θα ξεσηκώσει, θα συγκινήσει, θα ‘ανοίξει τα μάτια’!
Το πλήρες πρόγραμμα έχει αναρτηθεί στην σελίδα μας, ενώ, εντός των ημερών θα ανακοινώσουμε και το ολοκληρωμένο πρόγραμμα για κάθε μέρα του φεστιβάλ ξεχωριστά.
Τι θα πρέπει να βάλω στο βαλιτσάκι μου πριν έρθω στο φεστιβάλ;
Θα πρότεινα να είναι άδειο και αρκετά ευρύχωρο, να το γεμίσεις με τις καλλιτεχνικές εμπειρίες, εικόνες και συναισθήματα. Σκοπός είναι να μπορέσουμε να μεταφέρουμε αυτή την πολυπολιτισμική ατμόσφαιρα στον κόσμο και δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος να μεταφέρεις μια εικόνα, έχοντας ζήσει ήδη μέσα της! Οπότε άδειασε την βαλίτσα σου και το μυαλό σου και έλα μαζί μας στην Λέσβο!
Πως προσεγγίζετε έναν μεγάλο καλλιτέχνη για να τον «κλείσεις»;
Λήδα: Ούτε εγώ ήξερα. Το έμαθα όταν κάποια στιγμή προώθησα στην Έρη, υπεύθυνη για το μουσικό πρόγραμμα, έναν καλλιτέχνη, και όταν 5 λεπτά μετά την βομβάρδισα με ερωτήσεις ‘τι έγινε; ενδιαφέρεται; σου απάντησε; πότε μπορεί;’, μου απάντησε με απόλυτη πραότητα «Κάτσε ρε Λήδα. Εγώ δεν μπορώ έτσι. Πρέπει να γίνουμε φίλοι πρώτα…». Αλλά καλύτερα να τα ακούσεις από την ίδια…
Έρη: Η αρχική μου προσέγγιση ήταν πιο τυπική, αλλά δεν κράτησε για πολύ. Αναφερόμαστε σε ένα community project, άρα οι καλλιτέχνες είναι άνθρωποι με κοινούς στόχους με εμάς, που συμμερίζονται τις ιδέες μας, συμμετέχουν αφιλοκερδώς και θέλω να αισθάνονται άνετα ώστε να έχουμε ένα όμορφο αποτέλεσμα! Επίσης, αυτούς περιμένουμε για να διασκεδάσουμε, καθώς λόγω φόρτου εργασίας έχει μειωθεί αρκετά η κοινωνικότητά μου και οι βασικές μου επαφές είναι μαζί τους (εντάξει, και για να δείχνουν λίγο κατανόηση όταν αργώ να απαντήσω!).
Πως είναι η Λέσβος τώρα που τη γνωρίζετε και σαν κάτοικοι του νησιού;
Λήδα: Κρατάω μικρό καλάθι εγώ γιατί είμαι ακόμα νεόφερτη. Σίγουρα όμως πρόκειται για ένα στολίδι του Αιγαίου. Επειδή με βλέπω να κάθομαι (μετά τη φρέσκια απόρριψη που μου ήρθε από την Αγγλία, βλέπε Brexit), θέλεις να με ξαναρωτήσεις σε δύο χρόνια;
Έρη: Η Λέσβος είναι ένα πολύ όμορφο μέρος, που πέρασε μια πολύ δύσκολη χρονιά. Εγώ είχα έρθει για βόλτα και από τότε δεν έχω φύγει, γιατί μαγεύτηκα από το μέρος και την ενέργειά του. Μένω στον Μόλυβο που είναι ένα πανέμορφο χωριό με μοναδική φύση και ηρεμία, όμορφα τοπία και καλούς ανθρώπους. Βλέπεις μια άλλη πλευρά της ζωής: χαιρετάς όποιον βλέπεις στο δρόμο, δεν υπάρχει η έννοια της κίνησης, τα σκουπίδια τα μαζεύει ένα άλογο, ενώ ο ψαράς περνάει νωρίς το πρωί με το αυτοκίνητο του … και δεν τον προλαβαίνουμε ποτέ. Επίσης, η έννοια του χρόνου είναι διαφορετική εδώ. Είναι σχεδόν αδύνατο να προγραμματίσεις κάτι, καθώς ποτέ δεν ξέρεις ποιόν και τι θα συναντήσεις στο δρόμο. Φυσικά αυτή είναι μόνο η μία οπτική της πραγματικότητας.
Ριτα: Είναι το μεγαλύτερο ελληνικό νησί που έχω ζήσει, έρχομαι τα τελευταία 3 χρόνια και πάντα υπάρχει κάποιος που θα μου πει «Καλα δεν έχεις πάει εκεί; Δεν ξέρεις τι χάνεις!». Αυτό το «εκεί» καλύπτει τα περισσότερα μέρη στην Λέσβο. Στο νησί υπάρχει χωριό με δύο κατοίκους και ένα καφενείο, ένα δέντρο που μέσα στον κορμό του ζούσε ένας ζωγράφος, ένας ηλικιωμένος άντρας που ντύνεται με γυναικεία ρούχα και βολτάρει στο λιμάνι του χωριού. Μόνο αν ταξιδέψεις μέσα στο νησί, θα μπορέσεις να αντιληφθείς τον πλούτο του. Τον τελευταίο χρόνο, με την άφιξη των προσφύγων άλλαξε η εικόνα της Λέσβου και αυτό δεν μπορεί να σε αφήσει ανεπηρέαστο. Ομως στον τόπο αυτόν, νιώθεις την ασφάλεια πως όλα στο τέλος θα πάνε καλά και αντί να προάγουμε τον πανικό και την απόγνωση, μπορούμε όλοι μαζί να ονειρευτούμε ένα καλύτερο αύριο και να το δημιουργήσουμε.
Τι είναι αυτό που θα σας κάνει να χαμογελάσετε και να πειτε ότι όλη αυτή η διοργάνωση και η ταλαιπωρία άξιζε τον κόπο;
Λήδα:Θέλω το φεστιβάλ να ειναι μια έκπληξη για όλους μας, συμμετέχοντες και διοργανωτές. Ειναι ένα φιλόδοξο εγχείρημα, που ξεκινήσαμε απο αγάπη για την Ελλάδα του καλοκαιριού, την Ελλάδα της κρίσης και την Ελλάδα που με αυτοθυσία στήριξε ανθρώπους απο πληγωμένες πατρίδες. Και φυσικά κι απο αγάπη και αλληλεγγύη για τους ανθρώπους που άφησαν πίσω τα σπίτια τους και έφτασαν σε μια Ευρώπη που δεν ήταν έτοιμη να τους δεχτεί. Θέλω να φέρω ανθρώπους αυτών των δυο κοινοτήτων σε ένα περιβάλλον όπου θα συγχρωτιστούν έξω απο τα πλαίσια του πολέμου, μοιραζομενοι με τους άλλους τις γνώσεις, εμπειρίες και τις κουλτούρες τους. Το τι θα προκύψει απο αυτή την επαφή που θα μας ανταμείψει όλους για τον οργανωτικό μας ζήλο και τη συμμετοχή μας, θέλω να παραμείνει μια έκπληξη για όλους μας.
Έρη: Θεωρώ ότι θα είναι μεγάλη ανακούφιση η πρώτη μέρα του φεστιβάλ, όπου θα μπορέσω να δω αυτό που οραματίζομαι τόσο καιρό με μουσική, εκθέσεις και χαρούμενο κόσμο. Από εκεί και πέρα, καθώς το φεστιβάλ έχει διάρκεια ενός μήνα, θα ήθελα να δω κόσμο να έρχεται στο νησί, να συμμετέχουμε σε δημιουργικά εργαστήρια, να δω χαρούμενα τα παιδιά στα camps, ευχαριστημένους τους ανθρώπους του νησιού, όμορφες παραστάσεις και εκθέσεις, ενδιαφέρουσες ομιλίες και ταινίες, να γευτώ καινούργιες γεύσεις, να γνωρίσω καινούργιο κόσμο και φυσικά πολύ χορό με ωραία μουσική (αυτό μπορώ να το εγγυηθώ!) ..και έτσι τέλος Αυγούστου να πάω σε μια άδεια παραλία και να κοιμηθώ ήσυχα για λίγες μέρες. Ίσως παρέα με την ομάδα μου για να μπορέσουμε να δούμε πως λειτουργούμε και κάτω απο συνθήκες απόλυτης χαλαρότητας, σίγουρα θα είναι ένα challenge.
Ρίτα: Για μένα η ταλαιπωρία είναι τρόπος ζωής, όταν τα πράγματα είναι ομαλά δεν μπορώ να αντιληφθώ την εξέλιξη τους (η ψυχολόγος μου με έχει παραπέμψει αλλού). Επίσης όταν επιχειρείς να κάνεις κάτι φαινομενικά ακατόρθωτο, αντιλαμβάνεσαι οτι τίποτα δεν είναι τόσο δύσκολο όσο φαντάζεσαι. Η ενέργεια και η τρέλα των ανθρώπων που συμμετέχουν σε αυτό, είναι η ανταμοιβή μου. Το συνιστώ ανεπιφύλακτα!
Οι παρακάτω φωτογραφίες είναι απο την επίσκεψη μας στο ΠΙΚΠΑ όπου κάναμε workshop με παιδια – κατι που θα κάνουμε και κατα την διάρκεια του φεστιβαλ, με συχνές επισκέψεις μαζι με καλλιτέχνες, για συναυλίες, εργαστήρια, δραστηριότητες και παιχνίδια!