Το βρετανικό τρίαθλο απαγόρευσε στις τρανς αθλήτριες να αγωνίζονται στην κατηγορία των γυναικών, δημιουργώντας μια νέα «ανοιχτή» κατηγορία.

Σύμφωνα με μια νέα πολιτική, που κυκλοφόρησε την Τετάρτη (6 Ιουλίου), οι τρανς αθλήτριες ηλικίας άνω των 12 ετών θα πρέπει να αγωνιστούν σε μια «ανοιχτή» κατηγορία που θα περιλαμβάνει «άντρες, τρανς και non-binary» άτομα «που τους αποδόθηκε το αρσενικό φύλο κατά τη γέννηση».

Μια δεύτερη «γυναικεία κατηγορία» θα είναι επιλέξιμη μόνο για «τα άτομα που τους αποδόθηκε το θηλυκό φύλο στη γέννηση». Η πολιτική – η οποία τίθεται σε ισχύ την 1η Ιανουαρίου – θα ισχύει για οποιονδήποτε αγώνα είναι χρονομετρημένος, έχει βαθμολογίες ή έχει έπαθλα.

Επιπλέον, μόνο τα άτομα που απο τη «γυναικεία κατηγορία» θα «επιλέγονται για τη Μεγάλη Βρετανία, την Αγγλία, τη Σκωτία ή την Ουαλία σε διεθνείς εκδηλώσεις στην κατηγορία των γυναικών».

Η απόφαση ελήφθη αφού η Βρετανική Ομοσπονδία Τριάθλου επιβεβαίωσε ότι είχε ξεκινήσει μια αναθεώρηση της πολιτικής επιλεξιμότητας των τρανς ατόμων τον Απρίλιο.

Ο εθνικός κυβερνητικός φορέας για το τρίαθλο, το δίαθλο και τα συναφή αθλήματα στη Βρετανία είπε ότι η αναθεώρηση ακολούθησε μια διαδικασία διαβούλευσης με αθλητές, εθελοντές, ενδιαφερόμενους και επαγγελματικούς φορείς.

Ανακοινώνοντας τη νέα πολιτική, ο διευθύνων σύμβουλος του British Triathlon, Andy Salmon, είπε ότι το άθλημα «επηρεάζεται από το φύλο» και ότι «η δικαιοσύνη είναι πρωταρχικής σημασίας» όπου υπάρχει «αγωνιστική δραστηριότητα».

«Πιστεύουμε ότι αυτή είναι η σωστή πολιτική για το τρίαθλο στη Μεγάλη Βρετανία και αυτή είναι η κατάλληλη στιγμή για να το δημοσιεύσουμε», είπε ο Salmon. «Έχουμε λάβει νομικές συμβουλές και είμαστε βέβαιοι ότι είναι νομικά ορθές».

Ωστόσο, ο Salmon παραδέχτηκε ότι δεν «γνώριζε» κανέναν τρανς αθλητή που αγωνιζόταν σε τρίαθλο στη Βρετανία, αλλά δεν ήθελε το διοικητικό όργανο να περιμένει «να δημιουργηθεί πρώτα το πρόβλημα».

Το British Triathlon είπε ότι δεν «ανέχεται τρανσφοβική, συμπεριφορά, παρενόχληση, εκφοβισμό ή ρητορική μίσους οποιουδήποτε είδους».

Οι νέοι κανόνες θα αντικαταστήσουν την πολιτική του 2018 που επέτρεπε στις τρανς γυναίκες να αγωνίζονται με άλλες αθλήτριες εάν πληρούσαν ορισμένα ορμονικά επίπεδα.

Amy Gadd

Η Amy Gadd, τρανς αθλήτρια είπε στο PinkNews ότι η νέα πολιτική του British Triathlon είναι καταστροφική.

Η Gadd αγωνίζεται σε αγώνες για επτά χρόνια και μάλιστα μοιράστηκε πώς το άθλημα βοήθησε στη βελτίωση της ψυχικής της υγείας σε ένα άρθρο για το British Triathlon, που δημοσιεύτηκε ως μέρος του LGBTQ+ History Month τον Φεβρουάριο.

«Ως τρανς γυναίκα που συμμετέχει στο τρίαθλο από το 2016, είμαι εξαιρετικά απογοητευμένη που αποκλείστηκα από την κατηγορία γυναικών», είπε η Gadd .

«Η πολιτική υποτίθεται ότι βασίζεται στη δικαιοσύνη και δηλώνει ότι “αναγνωρίζει το δικαίωμα κάθε ατόμου να ορίζει το δικό του φύλο, ανεξάρτητα από το φύλο που του αποδόθηκε κατά τη γέννηση”, ωστόσο δεν με αναγνωρίζει ως γυναίκα όταν πρόκειται για ανταγωνιστική κατηγορία».

Από μικρός ήθελα να γίνω αστροναύτης. Εξάλλου, πάντα θυμάμαι να μου λένε ότι "πετάω στα αστέρια". Λόγω όμως σχετικής υψοφοβίας αποφάσισα να αλλάξω επαγγελματικό προσανατολισμό και να γίνω δημοσιογράφος (απ' το κακό στο χειρότερο), Μπήκα στο Πάντειο (Τμήμα Επικοινωνίας, Μέσων & Πολιτισμού) και λίγους καφέδες αργότερα πήρα το πτυχίο μου. Έκτοτε το επαγγελματικό μου μετερίζι με έχει οδηγήσει στην πόρτα ανθρωπιστικών οργανισμών (Διεθνή Αμνηστία, Έλιξ) αλλά και πολλών έντυπων και διαδικτυακών μέσων (Esquire, Nitro, Protagon, κλπ). Η σχέση μου με το Antivirus ξεκίνησε τυχαία τον Μάρτιο του 2013. Έκτοτε έγινε λατρεία... Είτε εδώ είτε στο περιοδικό, όλο και κάπου θα με πετύχετε. Αν τώρα θέλετε να κάνετε και κάποιο σχόλιο... θα με βρείτε στο vth@avmag.gr. Cu!