Στο Κουαρτέτο Εθνικού Διαλόγου της Τυνησίας το Νομπέλ Ειρήνης

09/10/2015
Η Πρόεδρος της Ενωσης Εργοδοτών της Τυνησίας, Wided Bouchamaoui, ο Γενικός Γραμματέας του Γενικού Εργατικού Συνδικάτου, Houcine Abbassi, ο Πρόεδρος της Ενωσης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Abdessattar ben Moussa και ο Πρόεδρος του Εθνικού Δικηγορικού Συλλόγου, Mohamed Fadhel Mahmoud, που αποτελούν το Κουαρτέτο των Μεσολαβητών και βραβεύτηκαν με το Νομπέλ Ειρήνης 2015.

Το Κουαρτέτο Εθνικού Διαλόγου της Τυνησίας είναι τελικά ο μεγάλος νικητής του φετεινού Νομπέλ Ειρήνης. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Νορβηγικής Ακαδημίας Νομπέλ, οι Τυνήσιοι κέρδισαν το βραβείο “για την αποφασιστική συμβολή τους στην δημιουργία μίας πλουραλιστικής δημοκρατίας στην Τυνησία, μετά την Επανάσταση των Γιασεμιών, το 2011”.

Το Κουαρτέτο συστάθηκε το καλοκαίρι του 2013 και αποτελείται από τέσσερις μεγάλους οργανισμούς: Το Γενικό Εργατικό Συνδικάτο της Τυνησίας, την Ομοσπονδία Βιομηχανίας, Εμπορίου και Χειροτεχνίας, την Ενωση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και τον Δικηγορικό Σύλλογο της χώρας.

Σύμφωνα με τα βρετανικά γραφεία στοιχημάτων, το φετινό φαβορί ήταν η Άνγκελα Μέρκελ, με απόδοση ένα προς δύο μετά την ανακοίνωσή της ότι η Γερμανία θα φιλοξενήσει 800.000 πρόσφυγες. Ακολουθεί ο Δρ. Ντενις Μουκέγκε, ένας χειρούργος-γυναικολόγος από το Κονγκό που αγωνίζεται για να τερματιστεί η πρακτική των ομαδικών βιασμών ως πολεμικό όπλο. Οι τζογαδόροι δίνουν επίσης υψηλά ποσοστά στον Πάπα Φραγκίσκο, λόγω της συμβολής του στην αποκατάσταση των διπλωματικών σχέσεων ΗΠΑ και Κούβας.

Vasilis Thanopoulos

Από μικρός ήθελα να γίνω αστροναύτης. Εξάλλου, πάντα θυμάμαι να μου λένε ότι "πετάω στα αστέρια". Λόγω όμως σχετικής υψοφοβίας αποφάσισα να αλλάξω επαγγελματικό προσανατολισμό και να γίνω δημοσιογράφος (απ' το κακό στο χειρότερο), Μπήκα στο Πάντειο (Τμήμα Επικοινωνίας, Μέσων & Πολιτισμού) και λίγους καφέδες αργότερα πήρα το πτυχίο μου. Έκτοτε το επαγγελματικό μου μετερίζι με έχει οδηγήσει στην πόρτα ανθρωπιστικών οργανισμών (Διεθνή Αμνηστία, Έλιξ) αλλά και πολλών έντυπων και διαδικτυακών μέσων (Esquire, Nitro, Protagon, κλπ). Η σχέση μου με το Antivirus ξεκίνησε τυχαία τον Μάρτιο του 2013. Έκτοτε έγινε λατρεία... Είτε εδώ είτε στο περιοδικό, όλο και κάπου θα με πετύχετε. Αν τώρα θέλετε να κάνετε και κάποιο σχόλιο... θα με βρείτε στο [email protected]. Cu!
Δες και αυτό!